Fonduri de Investiții, da. Deși știu că titlul nu pare să vă intrige, l-am ales special pentru acest articol. Știu sigur că articolul vă va face curioși, mai ales că sunteți obișnuiți cu modul neobișnuit în care abordăm noi teme investiționale prin prisma vieții normale, ca indivizi. Așa că încep prin a vă mulțumi că ne citiți blogul și că sunteți alături de noi și vă felicit pentru curiozitate.

În articolul de astăzi vreau să vorbesc și despre fonduri de Investiții, dar mai ales, despre percepția pe care o avem ca și oameni despre ce sunt sau mai bine zis, despre ce nu sunt fondurile deschise de Investiții. Din păcate, pentru mulți dintre noi, fondurile de investiții sunt ceva străin, ceva necunoscut, ceva atât de abstract, încât denumirea în sine, nu ne poate duce la o explicație a ceea ce reprezintă acestea. Încă o dată, nu întâmplător am ales acest titlu, căci am tot auzit de ele, dar concret, nu prea știm ce sunt. Succint, fondurile de investiții reprezintă o alternativă la instrumentele clasice de economisire – depozite, conturi de economii, titluri de stat, etc., numiți-le cum doriți, având ca obiectiv obținerea unor câștiguri superioare acestora.

Totuși, observ că, în general, oamenii le resping pe diverse motive. Cel la care vreau să mă refer astăzi este legat de transparență.

Pentru că nu știm exact cum funcționează, ce se află în spatele lor, care este circuitul banilor noștri, rezultă că nu prea avem încredere. Așa că stăm de-o parte. Oare este bine?

Haideți să luăm un exemplu din viața de zi cu zi. Alimentația. Știm că hrana este în directă legătură cu sănătatea corpului nostru. Ce facem pentru asta? La cumpărături, de obicei avem o listă, pe care o bifăm pe măsură ce adăugăm produse în coș. Oare de câte ori ne uităm pe pachetul produsului? Să ne informăm  asupra provenienței materiei prime, în ce țară este produs, de cine este distribuit, ce calități are produsul respectiv, dacă respectă norme “fair trade”, are certificate de calitate sau data expirării? Cum calitatea produselor a devenit foarte importantă, ne interesează mai nou dacă ouăle sunt produse de găini crescute libere la sol sau dacă peștele este de captură sau de crescătorie. Știm că acești factori influențează calitatea produsului și implicit, sănătatea noastră. Astfel, alegem să facem un exercițiu de educație alimentară. Ne luăm timp și energie să ne informăm la fața locului cu produsul în mână sau pe internet și câteodată luăm și recomandări de la cei apropiați nouă. Asta presupune un efort în plus, însă unul cu un rezultat pe termen lung. Sănătatea noastră.

Părerea mea este că la fel ar trebui să privim lucrurile și când vine vorba despre bugetul familiei- cheltuieli și economii- și să ne luăm timpul, să ne informăm, pentru a ști cum se obține, în cunoștință de cauză, un câștig considerabil pe termen lung.

Ca să răspund la întrebarea de mai sus, dacă este bine să stăm de-o parte, nu pare să fie bine. Aș vrea să ne gândim de două ori înainte să spunem “mai bine stau liniștit într-un depozit bancar și nu mă doare capul, în loc să investesc!”

Asta pentru că răspunsul ar putea fi: “Dar nici nimic nu câștigi!”. Și asta, ca să dau cel mai simplu exemplu, pentru că inflația raportată la luna septembrie 2019 este de 3.49%, iar un depozit bancar la 12 luni este situat în medie între 2.8%-3.5% dobândă pe an. În concluzie, inflația erodează depozitul bancar și la final când tragi linie, nu ai câștigat nimic. Literalmente nimic. Nu mai vorbesc dacă mai ai comisioane de retragere și transfer, deja intrăm în zona în care pierzi din banii pe care i-ai pus de-o parte și în nici un caz nu câștigi, așa cum crezi. Similar cu „Iau orice produs, că doar nu o să citesc tot raftul!”

Ce este de făcut dacă vrem totuși să avem un câștig peste sumele pe care le strângem lună de lună? Un prim pas ar fi să luăm timp să ne informăm. Contrar percepției generale că “nu știm ce se întâmplă cu fondurile, cu banii mei” industria fondurilor de investiții este printre cele mai reglementate sectoare din lume.

Zilnic, fiecare administrator de fond publică pe site și într-un ziar de tiraj național, cotațiile fondurilor pe care le administrează, activele în administrare, numărul de investitori, evoluția randamentelor.

Lunar, majoritatea administratorilor publică un buletin care cuprinde pe lângă informațiile de bază de mai sus, structura de portofoliu, top dețineri, diversificarea geografică, sectorială, etc. Tot lunar, Asociația Administratorilor de Fonduri publică, agregat informații/rezultate ale tuturor fondurilor din piață, astfel, având la îndemână comparații relevante ale competitorilor din piață.

Semestrial și anual, fiecare fond este obligat să raporteze la nivel de leu, fiecare investiție, prețul cu care a fost cumpărată, vândută, viziunea și deciziile de investiții luate.

Noi, ca și administrator, punem la dispoziție informații generale despre fonduri, secțiuni de FAQ, Glosar de termeni, impozitare și taxare, broșuri, articole de blog.

De TIMP și MOTIVAȚIE avem nevoie. Cum știm că vrem să câștigăm mai mult, atunci, clar avem o motivație, iar când aceasta există, se creează și timpul necesar. Atât de simplu. Vă încurajez să începeți chiar de azi. Poate chiar de aici, din site-ul nostru.

Să ne revedem cu bine și sănătoși financiar!

 

Cristiana Mihai, Head of Marketing

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.