Anul 2022 a fost unul foarte dificil pentru cei mai mulți dintre investitorii din piețele financiare.
În condițiile în care în luna februarie a anului trecut am asistat la debutul invaziei declanșată de Rusia în Ucraina, cu probleme majore la lanțurile de aprovizionare și distribuție datorate pandemiei de COVID-19, cu o criză energetică în plină desfășurare în Europa și cu o inflație accelerată, atât la nivel local cât și internațional, piețele financiare au suferit foarte mult. Având în vedere inflația ridicată am asistat pe parcursul anului la mai multe creșteri de dobândă din partea băncilor centrale și bineînțeles din partea BNR.

Randamentul titlurilor de stat

Aveți în graficul de mai jos evoluția randamentului pentru titlul de stat în lei cu maturitatea de 3 ani. Se poate observa cum la începutul anului 2022 randamentul se situa în jurul valorii de 4.5%, urmând să crească în prima jumătate a anului până la valori superioare nivelului de 9%.
Nu trebuie uitat că evoluția randamentului unui titlu de stat (obligațiune) este invers corelată cu evoluția prețului acesteia. Altfel spus dacă randamentul crește – prețul scade.

V-am prezentat titlul de stat cu maturitatea de trei ani deoarece portofoliile de instrumente de venit fix din fondurile administrate de către noi au avut în general o maturitate relativ apropiată.

În aceste condiții de creștere de dobândă (creștere de randament pentru obligațiuni), valoarea portofoliilor de instrumente cu venit fix a înregistrat corecții și implicit fondurile pe care le administrăm au cunoscut scăderi. Spre exemplu, fondul OTP Obligațiuni a înregistrat o performanță negativă de – 2.17% pe parcursul anului 2022.
De asemenea, piețele de acțiuni au avut la rândul lor o evoluție negativă astfel încât fondul nostru de acțiuni românești (OTP AvantisRO) s-a corectat la rândul său cu -7.31% pe parcursul anului care s-a încheiat.

Roboții de economii

Pe parcursul ultimilor ani am promovat către toți clienții o abordare pe termen lung pentru ca aceștia să beneficieze de avantajele economisirii regulate prin intermediul roboților de economii.
Având în vedere cele de mai sus am făcut o serie de calcule pentru a vedea cum s-a comportat un portofoliu creat prin investiții regulate lunare de câte 100 de lei în fondul OTP Obligațiuni și OTP AvantisRO.
Am luat în considerare o investiție recurentă în data de 4 a fiecărei luni și am actualizat până la momentul la care scriu aceste rânduri (ultimul VUAN disponibil în data de 02.02.2023).

Exemplu pentru OTP Obligațiuni

Se poate observa că în condițiile în care VUAN-ul fondului OTP Obligațiuni înregistrează atât volatilitate ridicată, cât și corecții pe parcursul anului, investiția recurentă dă satisfacție și valoarea în prezent este superioară sumelor investite. Astfel pe parcursul anului 2022 sunt investiți 1200 de lei, iar valoarea la finalul anului este de 1210.89 lei. La ultima dată disponibilă aveam 1300 de lei investiți și o valoare a portofoliului de 1331.46 lei.

Exemplu pentru OTP AvantisRO

Similar am efectuat aceleași calcule și pentru fondul de acțiuni românești OTP AvantisRO.

Chiar dacă VUAN-ul fondului înregistrează o scădere de -7.31% în 2022, portofoliul creat din investiții recurente se comportă mult mai bine. Astfel, la 1200 lei investiți pe parcursul anului 2022 valoarea portofoliului la final de an este de 1178.59 lei, existând o pierdere de doar 21.4 lei, respectiv -1.78%.
La ultima dată disponibilă (02.02.2023) deja pierderea este recuperată și la o valoare investită de 1300 lei avem un portofoliu în valoare de 1335.6 lei.

De ce ne place economisirea regulată

Calculele de mai sus sunt reale și nu fac altceva decât să demonstreze din nou că economisirea automată, recurentă transformă volatilitatea din dușman în aliat.
O abordare pe termen lung, prin intermediul investițiilor recurente, reduce semnificativ riscurile asumate și poate genera randamente ridicate.

În final ar trebui să ne reamintim că istoria ne arată că piețele financiare de fiecare dată își revin, așa cum își revin și economiile după perioadele de recesiune și că cea mai bună decizie ar fi fost să cumpărăm, când tentația era să vindem.

Așa că pentru a scăpa de efectul emoțiilor, cea mai simplă și bună metodă este de a investi periodic, automat, sume mici, lunar. Prin intermediul unui robot de economii poți investi lunar o sumă de bani, indiferent unde se situează prețurile instrumentelor financiare și în final, pe termen mediu și lung poți obține câștiguri semnificative.

Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează instrumentele financiare în care urmează să investim.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.