Conform Investopedia.com prin cercetare și dezvoltare (R&D) înțelegem activități pe care companiile le întreprind pentru a inova și a introduce noi produse și servicii. Acesta este adesea prima etapă a procesului de dezvoltare. Scopul este, de obicei, de a aduce noi produse și servicii pe piață și de a îmbunătăți rezultatul final al companiei.

R&D – Cercetare și Dezvoltare

Termenul de cercetare și dezvoltare este larg legat de inovare atât în lumea corporativă, cât și în cea guvernamentală sau în sectorul public și privat. R&D permite unei companii să fie înaintea competitorilor săi. Fără un program de cercetare și dezvoltare este posibil ca o companie să nu supraviețuiască singură și să fie nevoită să se bazeze pe alte modalități de a inova, cum ar fi angajarea în fuziuni și achiziții (M&A) sau parteneriate. Prin cercetare și dezvoltare, companiile pot proiecta noi produse și își pot îmbunătăți ofertele existente.

Companiile din toate sectoarele și industriile sunt supuse activităților de cercetare și dezvoltare. Corporațiile experimentează o creștere prin aceste îmbunătățiri și prin dezvoltarea de noi bunuri și servicii. Companiile din sectoare precum farmaceutic, semiconductori și software/tehnologie, tind să cheltuiască cel mai mult pe cercetare și dezvoltare.

Pe de altă parte, există o serie de companii foarte mari care alocă sume semnificative în domeniul cercetării și dezvoltării, iar crearea unui portofoliu de acțiuni care ar lua în considerare doar valoarea nominală alocată cercetării și dezvoltării ar fi unul relativ puțin diversificat. Astfel, a apărut un indicator numit R&D Intensity.

R&D Intensity

R&D Intensity este un instrument important în a identifica ce companii alocă bugete importante pentru cercetare și dezvoltare relative la cifra lor de afaceri. Intensitatea cercetării și dezvoltării (R&D Intensity) a fost definită ca „raportul dintre cheltuielile unei firme pentru cercetare și dezvoltare și vânzările companiei (cifra de afaceri).

Când vorbim de Cercetare și Dezvoltare, într-o primă analiză ar trebui să ne uităm la care sunt țările care alocă cel mai mult în acest domeniu.

În 2020, statele membre ale UE au cheltuit aproximativ 311 miliarde EUR pentru cercetare și dezvoltare (R&D). În scădere cu 1 miliard EUR comparativ cu 2019 (312 miliarde EUR) datorită pandemiei COVID-19.

Intensitatea de cercetare și dezvoltare, adică cheltuielile de cercetare și dezvoltare ca procent din PIB, a fost de 2,3% în 2020, față de 2,2% în 2019. Cu toate acestea, această creștere mică se datorează unei scăderi a PIB-ului ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu zece ani mai devreme (2010), intensitatea R&D era de 2,0%.

Sursa: ec.europa.eu/eurostat

Bugete

Israelul, Coreea de Sud, Japonia și SUA sunt lideri în ceea ce privește alocarea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare.

Sursa: Statistici OECD

Conform statisticilor publicate de Eurostat, cheltuielile companiilor private reprezintă principala sursă de finanțare a Cercetării și Dezvoltării. În Europa în anul 2020 66% din totalul cheltuielilor realizate pentru R&D au fost făcute de către corporații.

Sursa: Statistici Eurostat

În cele din urmă este evident – Companiile sunt campionii cercetării și inovării.

Companii private inovatoare

Primele 250 de corporații care efectuează cheltuieli pentru R&D dețin o cotă de 71,6% din totalul cheltuielilor corporațiilor pentru cercetare și dezvoltare.

Primele 15 companii au o cotă de piață de 20.1% din totalul cheltuielilor pentru R&D.

Sursa: Science, Research and Innovation performance of the EU 2020

În tabelul de mai jos sunt prezentate companiile care au alocat cel mai mult pentru cercetare și dezvoltare.

Sursa: Science, Research and Innovation performance of the EU 2020

Analizând cifrele de mai sus observăm că R&D nu înseamnă doar tehnologie.

Cheltuielile industriei farmaceutice reprezintă 18.11% din totalul cheltuielilor, industria auto cheltuie 17.66% din totalul sumelor investite de companii, în timp ce, spre exemplu, cheltuielile susținute de industria chimică reprezintă 4.09% din totalul cheltuielilor.

Lider absolut este în cele din urmă industria calculatoarelor și electronicelor care contribuie cu 23% din totalul sumelor cheltuite pe cercetare și dezvoltare.

Cel mai recent fond lansat de echipa OTP Asset Management este OTP Innovation, fond care intenționează să își creeze un portofoliu diversificat sectorial alcătuit din companii care alocă bugete importante (raportate la cifra de afaceri) în finanțarea programelor de cercetare și dezvoltare. Companiile vor fi selectate din industrii precum cel tehnologic, bio-farmaceutic, e-commerce, autovehicule etc.

Concluzie

Putem spune că există o relație solidă pe de o parte între inovație și R&D, iar pe de altă parte între inovație și potențialul de creștere pe termen mediu și lung a acestor companii.

Iar așa cum știm foarte bine pe termen mediu și lung ceea ce contează în evoluția prețurilor acțiunilor listate este capacitatea fundamentală a companiei să genereze valoare adăugată.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.