În momentul când scriu aceste rânduri, piețele financiare sunt într-o degringoladă totală, iar volatilitatea a crescut până la acoperiș și dincolo de el. Deși ne așteptăm la sfârșit de ciclu economic lin, asigurat de lichiditatea din piață și de dobânzile scăzute, el a venit brusc, piețele financiare din toată lumea suferind corecții puternice.

Bursele americane deschid ba în pragul de jos, forțând o pauză de tranzacționare, ba în sus, fiindcă la butoane sunt tot oameni, oameni care încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu această nouă amenințare, COVID-19, și cum impactează mai exact mersul economiei la nivel mondial.

În primă fază, investitorii au reacționat emoțional, pe principiul “vindem mai întâi și vedem mai încolo”, așadar am avut un sell-off pe toate clasele de active, acțiuni, mărfuri și titluri de stat, și apoi investitorii s-au refugiat în active văzute ca sigure, cum ar fi titlurile de stat americane, germane, și aur.

În plus, după ce că avem o problemă pe partea de cerere (gândiți-vă că luăm o pauză de la consum de două săptămâni fiecare în cel mai rău scenariu), avem și o supra-producție de petrol, Rusia, țările membre OPEC și America intrând într-un război al producției de petrol, ceea ce a aruncat barilul de petrol la minimele ultimilor ani.

Nici răspunsul autorităților nu a fost pe măsură așteptărilor, investitorii sancționând lipsa de curaj a Băncii Centrale Europene, sugerând prin recentele scăderi de pe burse (inclusiv cele americane) că au nevoie de mai mult sprijin din partea Guvernelor, inclusiv sprijin fiscal, nu numai monetar.

Așadar pare, un tablou destul dificil, numai investitor să nu fii zilele astea. De ce ai mai vrea să fii investitor? Chiar așa, de ce?

Dacă lăsăm istoria să ne fie ghid, vedem că o mare parte a ciclului investițional o reprezintă corecțiile. Dacă ne uităm la o bursă cu o istorie îndelungată, cum e cea americană, constatăm că mai bine de 26% din timp este ocupat de corecții. Cu alte cuvinte, în 74% din cazuri, bursă americană a crescut. Și chiar și cu aceste corecții, bursă americană (și nu numai) a adus investitorilor un randament de peste 10% anual. Ce înseamnă asta?

 

Folosind regula lui 72, înseamnă că ne putem dubla banii în doar 7 ani.

Însă pentru a primi acest randament grozav, trebuie să ne asumăm și perioadele mai puțin plăcute. Fiindcă, dacă nu tolerăm deloc riscul, de ce am primi ceva peste dobânda unui activ fără risc? Riscul și recompensă sunt direct proporționale în investiții. În aceste momente tulburi avem tendința să ne gândim la ce vrem acum, și nu e bine să avem pe termen mediu și lung. Vrem acum siguranța noastră și a apropiaților, dar ce avem nevoie pe termen mediu și lung este de siguranță financiară. Iar acțiunile au fost clasa de active cea mai generoasă cu investitorii la nivel istoric.

Aici vroiam să ajung! Acțiunile au fost generoase cu investitorii deoarece companiile din spatele lor au tot inovat, și-au optimizat business-urile, au deschis piețe noi și au rezolvat probleme cu care oamenii s-au confruntat. Apoi, au transformat asta în profit, pe care l-au împărțit cu acționarii lor. Și de aici vine atractivitatea lor. Ne dau ocazia să participăm la succesul lor cu sume rezonabile de bani.

Omenirea este în cea mai bună formă a ei din istorie. Trăim cea mai bună și mai pașnică perioada din istorie. Progresul tehnologic la care asistăm e enorm, iar asta îmi da încredere că vom rezolva și problema COVID-19 în timp record. Comunitatea științifică s-a mișcat fantastic de repede pentru a identifica tulpina, în doar 10 zile de la primul caz, față de 2 ani spre exemplu în 1981, când a apărut HIV-ul.

China și Coreea de Sud ne arată deja că această problemă poate fi rezolvată. Acolo numărul infecțiilor noi este în descreștere, ceea ce da o rețetă și țărilor care sunt acum afectate de acest virus.

Mai mult, autoritățile par alerte și pregătite să arunce armele mari în bătălia cu COVID-19. Germania tocmai a anunțat o facilitate de credit nelimitată pentru companiile afectate de acest virus. Federal Reserve a tăiat deja dobânda de referință la zero, a aprobat 1.5 Trilioane $ în împrumuturi pe termen scurt pentru bănci, pentru a susține lichiditatea lor și a repornit programul de QE în valoare de 700 Mld. $ prin care cumpără titluri de stat americane și alte instrumente financiare. Mai multe companii lucrează la un vaccin pentru COVID-19, care pare a fi gata în timp record.

Așa că din punctul meu de vedere, acum nu este timpul de panică. Este timpul să fim raționali și profităm de condițiile actuale. Iar condițiile actuale sunt de panică pe piețele financiare, dar de dobânzi minime la nivel global, în unele țări chiar negative, și de bănci centrale pregătite să stimuleze suplimentar economiile mondiale.

Așadar nu suntem în situația din 2007. Băncile sunt mult mai bine capitalizate decât acum 13 ani, băncile centrale din toată lumea au tăiat dobânzile în ședințe speciale și anunță diferite programe prin care susțin direct mediul de afaceri, iar autoritățile din toată lumea au înțeles pericolul iminent și iau măsurile greu de luat, care izolează comunitățile și țările pe termen scurt, dar care câștigă timp în lupta cu acest virus.

Un mediu economic în care dobânzile de referință sunt în scădere, iar tiparnițele băncilor centrale s-au repornit avantajează obligațiunile existente, deoarece acestea sunt emise la dobânzi anterioare mai mari, ceea ce va ajuta și fondurile de obligațiuni, în special cele care investesc acolo unde se mai găsește randament, cum ar fi Europa Centrală și de Est, chiar și România.

Clasa de active cea mai favorizată va fi reprezentată din nou de acțiuni, deoarece când va trece panica vor fi alegerea evidență ca atractivitate a indicatorilor și randament al dividendelor pe care îl aduc.

Istoria ne-a dovedit că toate aceste crize periodice vin și trec. Rezistența, creativitatea și puterea de inovație a societății umane crește în aceste perioade, iar cei ce au curaj, respectă un plan de economisire pregătit din timp și nu cad pradă emoțiilor vor fi bine răsplătiți.

Pe de altă parte, cei ce cad pradă emoțiilor ies din piață în cele mai nefericite momente, apoi banii lor sunt erodați de inflație, urmând să reintre în piață când apele se liniștesc, ratând astfel cele mai mari creșteri, care vin de obicei chiar după perioadele de scăderi.

De aceea merită să investim, constant, lună de lună, chiar și în perioadele de corecție. Fiindcă nu putem anticipa piața, și fiindcă un plan pe termen lung de economisire ne scutește de emoțiile negative în perioadele agitate.

 

Adrian Anghel, Deputy CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.