Românii au început să economisească serios, iar asta se vede cel mai bine în statisticile care arată evoluția soldurilor pe care aceștia le au în bănci, în evoluția activelor fondurilor mutuale și în efervescența de la Bursa de Valori de la București, acolo unde tot mai mulți antreprenori capătă curaj să apeleze la finanțare din partea investitorilor locali.
Dacă ți se pare că trenul economisirii se mișcă în sfârșit și ți-e frică că pleacă fără tine, acest articol este pentru tine.
În primul rând ce sunt investițiile? Investițiile înseamnă să-ți plasezi banii în produse financiare (fonduri de investiții, acțiuni, obligațiuni, etc.) cu scopul de a genera profituri, sub forma aprecierii de capital, a dividendelor sau a altor plăți periodice.
Aici trebuie să precizăm că investițiile, spre deosebire de economisirea clasică, nu garantează că vei avea mai mulți bani când termini. Astfel, față de depozitele bancare s-ar putea să sfârșești cu mai puțini bani când investești, sau chiar să-i pierzi o mare parte din ei. Motivul pentru acest fapt este riscul suplimentar pe care ți-l asumi când începi să investești, deoarece vrei să câștigi mai mult decât mica dobândă pe care ți-o aduc produsele clasice de economii.
Așadar, de ce să începi să investești?
Sunt câteva motive foarte simple să începi să investești.
- Randamente mai mari. Să economisești banii într-o bancă sau la saltea garantează că ai bani când îți trebuie, dar nici nu te vei îmbogăți în felul acesta. Să-ți ții banii la saltea garantează că nu vei obține un câștig nici măcar cât rata inflației. Să investești implică mai mult risc, dar dacă investești periodic, îți faci un plan și iei decizii bune, poți câștiga mai mult în timp cu investițiile tale.
- Poți să bați inflația. Despre inflație am tot scris, ea variază de la țară la țară, de la persoană la persoană. Uneori, prin depozite bancare reușești să bați rata inflației, dar nu cu mult. Când investești poți obține randamente mult mai mari decât rata inflației, aducându-te astfel mai aproape de scopurile tale, fie că sunt de a achiziționa o casă, o mașină, o vacanță sau altceva.
- Îți pot aduce un venit suplimentar. Investițiile pot fi soluția pentru oamenii care își doresc să obțină ceva bani în plus. În fiecare lună de exemplu, poți retrage o parte din banii investiți și îi poți reinvesti în altceva, sau îi poți cheltui. Există o serie de produse financiare care îți pot aduce bani periodic, precum instrumentele cu venit fix, dividendele sau chiar anumite fonduri de investiții care distribuie venituri.
Însă un mare secret în domeniul investițiilor este să începi să investești din timp!
Astfel, ai parte de multe avantaje, printre care:
- Un orizont de timp mare te poate ajuta să recuperezi o pierdere pe care o ai la început, pentru că ai mai mult timp la dispoziție pentru a o acoperi. Piețele financiare cresc și scad, însă pe termen lung tendința este clară de creștere. Cu cât începi mai devreme, cu atât ai mai mult timp ca activele tale financiare să crească.
- Dobânda compusă. Investițiile începute din timp duc la randamente care beneficiază de pe urma dobânzii compuse, și din moment ce ai început să investești devreme, banii tăi au timp să crească, iar tu te poți aștepta la randamente mai mari. Randamentele tale se adună cu anii, astfel, cu cât începi mai devreme, cu atât vei avea mai mult pe termen lung.
- Retragerea din activitate. Dacă plănuiești să nu muncești până la pensie, să începi să investești din timp este soluția care îți poate aduce “pensia ta personală”, generată de investițiile tale.
Și ca să ilustrăm puterea investițiilor începute din timp, ne putem folosi de noul nostru calculator de investiții. Să presupunem că doi tineri, Ștefan și Ana, proaspăt intrați în câmpul muncii, încep să economisească câte 500 de lei în fiecare lună. Fiecare dintre ei pleacă de la zero, și, fiind tineri și curajoși își plasează banii în active mai volatile, precum acțiunile, și obțin un randament de 10% pe an în fiecare an. Singura diferență e că Ana începe să economisească de la 25 de ani până la 50 de ani, iar Ștefan începe mai târziu cu 10 ani, la 35 de ani. Astfel, Ștefan face un efort financiar de 90.000 de lei, iar în total, ajunge la 208.962 lei. Ana, începând cu 10 ani mai devreme economisește în total 150.000 de lei, iar la sfârșit va avea 668.945 de lei.
N-ați fi zis că doar 10 ani pot face o așa mare diferență, nu-i așa?
Unii oameni așteaptă ani și ani și nu realizează potențialul investițiilor. Alții înțeleg, însă se tem că e prea târziu. Însă niciodată nu e prea târziu și mereu vor fi motive de îngrijorare. Investițiile îți permit o diversificare față de numerar, și fac posibile obiectivele tale financiare, de a lăsa ceva valoros copiilor tăi.
Iar fondurile de investiții sunt cel mai simplu mod de a începe să investești.
Adrian Anghel, DCEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.