Atlasul banilor

Educația financiară sau mai bine zis programele de educație financiară sunt foarte la modă în momentul de față. Indiferent dacă vorbim de actorii bancari, de asociații profesionale ale participanților la piața de capital sau de presă cu toții sunt implicați activ într-un proces de educație financiară. Nu trebuie uitat nici efortul depus de autoritățile statului în această privință.

În cadrul acestui efort compania noastră este și ea prezentă prin diferite inițiative dintre care aș vrea să menționez aici Podcastul Atlasul Banilor.

Podcastul conține 10 episoade a câte 8 minute fiecare, realizate de către noi în colaborare și cu sprijinul colegilor noștri de la OTP Bank România. Scopul acestui podcast extrem de comprimat (doar 8 minute) surprinde o serie de aspecte importante pentru a putea deveni independent financiar și a începe să economisim pe termen lung, într-un mod eficient, prin intermediul fondurilor de investiții.

Principalele idei abordate în Atlasul Banilor

1. Inflația este în creștere și ne afectează pe toți. În aceste condiții este important să fim conștienți de efectele acesteia asupra economiilor proprii și este imperios necesar să găsim instrumente care să ne protejeze economiile.
2. Fondurile de investiții cu componetă de acțiuni pot reprezenta o soluție de protecție pe termen lung în fața inflației. Chiar dacă nu toate bătăliile cu inflația pot fi câstigate, important este să câștigăm războiul, pe termen lung.
3. Este extrem de important să îți faci un plan de investiții. Care ar fi principalii pași de urmat:

  • Analizăm veniturile și mai ales cheltuielile astfel încât să determinăm ce sumă putem economisi lunar fără să ne afecteze stilul de viață;
  • Definim nevoia pentru care vrem să economisim. În momentul în care știm nevoia, aflăm și orizontul de timp pe care îl avem la dispoziție;
  • Ne identificăm profilul de risc pe care îl avem, astfel aflăm cu ce tip de investitii ne simțim confortabili. Cu o simplă căutare pe internet vei găsi chestionare care te ajute să îți afli acest profil. Aici poți accesa varianta propusă de noi.
  • Știindu-ne profilul de risc și orizontul de timp putem stabili în ce tip de fond este mai potrivit să investim.
  • Să investim începând de azi, lună de lună, aceeași sumă de bani, pe un orizont de timp îndelungat.

4. Fondurile de investiții sunt de mai multe feluri (monetare, de obligațiuni, multi-active, de randament absolut și de acțiuni). Pentru fiecare nevoie, pentru fiecare orizont de timp și pentru fiecare profil de risc există un fond care să se potrivească.
5. Dacă avem un orizont de investiții lung și investim în mod regulat, lunar, volatilitatea nu ne mai afectează.
6. Plătește-te pe tine primul! Așa cum ne plătim facturile la electricitate, gaze sau telefonie tot la fel ar trebui să economisim lunar, imediat după ce am încasat salariul. Un citat celebru spune: Economisește înainte de a cheltui, nu cheltui înainte de a economisi!
7. Să beneficiem de consumul propriu. Plătim facturi pentru gaze, energie, telefonie, televiziune, alimentăm cu carburant, consumăm bunuri de folosință îndelungată. Toate acestea sunt produse și distribuite de companii listate la bursă. Putem deveni acționari la aceste companii, indirect, prin intermediul unui fond de investiții și astfel putem beneficia de profiturile realizate de toate aceste companii.
8. Diversificarea este prima regulă în managementul riscului atunci când vorbim despre investiții.

V-am prezentat doar o parte din ideile expuse de-a lungul celor zece episoade ale podcastului Atlasul Banilor. Dacă v-am stârnit curiozitatea să aflați mai multe, vă invit să vă acordați câte 8 minute pentru fiecare episod pentru bunăstarea dumneavoastră financiară.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.