În funcție de toleranța la risc și de orizontul investițional trebuie să te asiguri că portofoliul pe care îl deții este diversificat. De ce? Pentru că diversificarea îți poate reduce riscul general al portofoliului și poate crește câștigul așteptat pentru același nivel de risc.

De exemplu, dacă ai investi toți banii într-o singură companie, acest lucru ar fi foarte riscant. Din nou, de ce? Deoarece compania ar putea la un moment dat să treacă prin perioade grele sau întreaga industrie ar putea trece printr-o perioadă dificilă, prețul acțiunii respective putând înregistra scăderi semnificative, pe care nu ți le dorești. Investiția în mai multe companii, în multiple sectoare și industrii, poate reduce riscurile. Fondurile de acțiuni sunt un prim pas în diversificare prin faptul că acestea au în portofoliu numeroase acțiuni emise de diferite companii din sectoare diferite de activitate.

Pe de altă parte, investiția în mai multe companii/municipalități/state care emit obligațiuni pe diferite perioade de timp (5 ani, 10 ani, 30 ani) poate asigura diversificarea dorită, care poate fi obținută, prin investiția într-un fond de obligațiuni.

Un concept cheie în diversificare este corelația. Voi încerca să explic simplu acest concept de corelație. Așadar, investițiile care sunt perfect corelate vor crește sau vor scădea toate exact în același timp. Dacă toate investițiile dvs. ar crește și ar scădea în același timp, veți avea parte de o fluctuație mare a valorii investițiilor. Dacă unele investiții cresc și altele scad în momente diferite, atunci ele se echilibrează (cele care se comportă bine vor compensa pe cele care nu performează în acel moment). Rezultatul final este mai puțină volatilitate în portofoliu adică, un risc mai mic.

Haideți să vă spun povestea negustorului de succes. Un vânzător stradal vinde două produse: ochelari de soare și umbrele. Atunci când este vreme bună și soare afară, el vinde mulți ochelari, iar când este ploaie și vreme rea, acesta vinde multe umbrele. Indiferent de vreme negustorul vinde ceva.

Diversificarea o poți atinge fie investind în mai multe fonduri, care investesc la rândul lor în clase de active diferite, fie, mai simplu, investind direct într-un fond diversificat. Astfel, accesezi un portofoliu diversificat printr-un singur fond, fapt ce reprezintă o modalitate de a vă simplifica mai mult viața financiară.

Construirea unui portofoliu diversificat înseamnă de multe ori un anumit număr de fonduri diferite, fiecare dintre acestea concentrându-se pe o clasă de active diferită sau pe un alt stil de investiție. Dar această metodă, care impune investitorilor să-și aleagă fondurile proprii și apoi să monitorizeze și să ajusteze mixul în timp, poate să fie prea complexă. Unii oameni nu au timp, alții pot să simtă că nu au expertiza necesară, în timp ce alții pur și simplu nu vor să fie nevoiți să-și facă griji. Oricare din aceste variante este în regulă.

Dacă una dintre aceste descrieri vă este cunoscută, o strategie cu un singur fond poate fi potrivită pentru ce aveți nevoie. Există produse care pot oferi un portofoliu diversificat ușor de administrat într-un singur fond. Acestea pot conține mai multe clase de active diferite, inclusiv acțiuni, obligațiuni și investiții pe termen scurt, motiv pentru care se numesc fonduri diversificate flexibile. Un astfel de fond vă oferă posibilitatea de a deține un portofoliu diversificat printr-o singură investiție. Astfel, ai o sumă de bani pe care o aloci într-o singură direcție. Atât.

OTP Global Mix este un fond diversificat flexibil administrat de OTP Asset Management România SAI SA care investește în acțiuni, obligațiuni și instrumente ale pieței monetare, având o expunere geografică globală. Politica de investiţii a fondului este una flexibilă şi va urmări diversificarea portofoliului în vederea dispersiei riscului, activele fondului fiind investite atât în acţiuni româneşti sau străine, precum şi în obligaţiuni suverane, corporative sau municipale, fonduri de investiţii sau alte instrumente financiare având activ suport indici bursieri, precum şi în instrumente ale pieţei monetare sau depozite bancare. Activele în care fondul investeşte pot fi denominate atât în lei cât şi în alte valute. Poți afla mai multe despre investițiile fondului aici .

Aș vrea să punctez doar 3 beneficii ale investiției în fondul OTP Global Mix

Simplitate și comoditate. Nu trebuie să construiruiești sau să administrezi activ un portofoliu diversificat.

Diversificare. Majoritatea fondurilor se concentrează pe o strategie de investiții unică, astfel încât, pentru a crea un portofoliu diversificat, este recomandat să deții mai multe fonduri. Însă un fond diversificat, face asta pentru tine. De aceea, acesta el este constituit dintr-un mix de tipuri de active. Atenție însă, diversificarea nu asigură un profit sau o garanție împotriva pierderii.

Disciplină. Când gestionezi proprii bani, este dificil să rămâi pe drumul cel bun, în special atunci când piețele financiare sunt tulburi. Însă managerii de portofoliu urmează o metodologie de investiții atent dezvoltată, care te poate ajuta să îți respecți obiectivele de investiții.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea. Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098).

 

Dan Popovici

CEO

 

Avertisment

 

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.