Da, am ales să investesc regulat prin intermediul unui program de economisire regulată din foarte multe motive și cred că toți dintre noi putem să identificăm alte și alte motive pentru care am putea să alegem să investim regulat. În rândurile de mai jos vă voi prezenta doar câteva din ele și vă las pe voi să vă gândiți dacă acestea sunt și nevoile voastre sau puteți identifica și altele.

 • Investind regulat în fondurile de investiții istoria mi-a arătat că pe termen lung pot obține câștiguri mai bune decât cele oferite de depozitele bancare.
 • Deoarece vreau să am peste 10-15 ani bani economisiți, astfel încât să pot să plătesc o facultate bună pentru copilul meu.
 • Sunt conștient că sistemul actual de pensii nu îmi va asigura un nivel de trai decent la momentul în care mă voi retrage din activitate.
 • Nu vreau ca economiile mele să fie erodate de inflație. Cred că investițiile în fonduri îmi pot aduce pe termen lung un randament cel puțin superior inflației.
 • Consider că o sumă relativ mică, echivalentul a câteva sute de lei/lună nu îmi schimbă felul în care trăiesc acum, însă poate avea un impact pozitiv asupra stilului de viață din viitor.
 • Fondurile de investiții nu sunt atât de riscante pe cât par. Prin diversificarea adusă de acestea, beneficiez de reducerea riscurilor, dar și de un câștig potențial mai ridicat.

 • Deoarece nu am suficient timp să îmi gestionez un portofoliu propriu de acțiuni și obligațiuni. Astfel, transfer către profesioniști efortul decizional în plasarea economiilor mele.
 • Beneficiez de efectul dobânzii compuse. Chiar dacă investesc lună de lună sume mici de bani, acestea generează câștiguri, care la rândul lor sunt reinvestite și astfel câștigul potențial crește.
 • Deoarece fondurile de investiții sunt puternic reglementate și controlate și știu că sunt administrate în mod transparent și profesionist.
 • Pentru că investind recurent, lună de lună, având un orizont de timp lung, volatilitatea piețelor financiare nu mă mai afectează. Cumpăr unități de fond la prețuri diferite, și mai sus și mai jos, cu aceeași sumă de bani, crescând astfel potențialul de câștig.
 • Investind recurent, în mod automat, lună de lună, decizia mea investițională nu mai are nimic de a face cu emoțiile. Atunci când te decizi să investești este important să ții emoțiile la distanță, emoții generate de fluctuațiile piețelor financiare. Investind recurent, nu mai sunt afectat de aceste emoții.

Vă invit să vă gândiți și voi dacă motivele expuse mai sus pot fi și ale voastre. Și dacă da, atunci vă invit să începeți să economisiți regulat prin intermediul fondurilor de investiții.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.