Așa cum spuneam într-un interviu acordat recent în ziarul Bursa, evoluția de la finalul lunii decembrie a acțiunilor listate la cota BVB a reprezentat un argument foarte puternic pentru diversificare.
În urma apariției știrilor referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 acțiunile tranzacționate la BVB s-au corectat drastic.
Astfel, conform statisticilor BVB, principalul indice al Bursei de la București, BET a înregistrat o scădere de -14.79% în luna decembrie 2018. În aceeași perioadă indicele BET-FI s-a corectat cu -5.45%, BET-NG a pierdut -17.57%, iar indicele BET-BK (indicele care respecta limitele legislației europene aplicabile fondurilor de Investiții) a scăzut la rândul său cu -11.42%.
Dacă evoluția violentă a acțiunilor listate în România este explicată aproape în totalitate de prevederile OUG 114/2018, putem privi mai atent la ce s-a întâmplat în luna decembrie 2018 la nivel internațional și vom vedea că lucrurile nu au stat deloc bine nici în alte piețe financiare.
Sursa: Bloomberg
Pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului comercial dintre SUA și China, dar și în condițiile în care economia mondială încetinește, am văzut corecții de – 9.18% pe S&P 500 și de -10.4% în cazul indicelui japonez TOPIX.
Astfel de evoluții nu sunt atât de des întâlnite. De fapt, în ultimii 30 de ani doar de 8 ori (inclusiv luna decembrie 2018) au mai existat scăderi ale indicelui S&P500 de peste -9%.
Pe de altă parte, după cum se vede în graficul de mai sus, valori pozitive au înregistrat obligațiunile, dar și aurul. Indicele BROMA calculat de Bloomberg în baza cotațiilor celor mai lichide titluri de stat românești, a înregistrat o evoluție pozitivă de 0.4%. Tot evoluții pozitive au cunoscut și indicii de obligațiuni europene sau americane. În aceste condiții, de adversiune față de risc, un portofoliu diversificat care conține atât acțiuni românești, cât și străine, dar mai ales diversificat din punct de vedere a claselor de active, putea performa mai bine.
După cum se vede în graficul de mai sus, portofoliile diversificate, care au în componența lor mai multe clase de active au performat mai bine, componenta de “fixed income” acționând ca o plasă de siguranță. În mod evident în condițiile în care experimentăm o mișcare violentă a prețului acțiunilor, componenta de fixed income nu te salvează de la a vedea “minusuri” în portofoliu. Însă reduce puternic volatilitatea portofoliului și pierderile pot fi mult mai mici.
Uitându-ne pe aceste cifre, concluzia mea este clară: diversificarea ajută. Te ajută când piețele sunt stăpânite de panică și nervozitate și astfel obligațiunile îți reduc din pierderi. Te ajută și când piețele sunt optimiste și acțiunile performează mai bine decât obligațiunile.
Un alt aspect important de menționat este faptul că atunci când vorbim de investiții în acțiuni sau în fonduri de investiții nu ar trebui să gândim pe termen scurt (o lună). Orice investiție în acțiuni, dacă nu ești speculator, ar trebui să aibă un orizont de timp măsurat în ani. În aceste condiții, riscurile se estompează și ceea ce pare pe termen scurt ceva dezastruos, pe termen lung aproape că trece neobservat.
Scăderile din luna decembrie pot continua în următoarea perioadă. Tot la fel de bine se poate întâmpla ca piețele să își revină și într-un orizont de timp relativ scurt și să recupereze aceste pierderi. Într-un astfel de scenario, aceste scăderi nu reprezintă decât un moment bun de cumpărare. Eu personal nu știu cum va evolua piața mâine sau peste câteva zile, știu însă că un portofoliu diversificat și un orizont investițional lung este soluția câștigătoare.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.