O întrebare pe care o primeam constant când încercam să deschid discuția despre investiții era “Ce părere ai de Bitcoin?”. O primeam. Acum mai rar. Asta deoarece și Bitcoin și-a mai pierdut din farmec, dar și datorită faptului că nu mai face maxime noi. Ci dimpotrivă.
La momentul redactării acestui articol Bitcoin se tranzacționează în jurul valorii de 4.500 $, într-o scădere de proporții față de valoarea înregistrată la începutul anului, de aproximativ 17.000 $.
Nu vreau ca acest articol să se transforme într-un “v-am zis eu”, deși tuturor celor care mă întrebau de Bitcoin/ criptomonede când încercam să discutăm despre investiții serioase, le explicam de ce noi ca investitori profesioniști nu putem investi în așa ceva și de ce nu o facem nici în nume personal. Pe scurt pentru că nu putem determina valoarea acestor criptomonede.
Ori asta face un investitor profesionist, determină valoarea unui activ și cumpără când prețul este mai mic decât valoarea activului. Când prețul este mai mare decât valoarea, vinde. De altfel asta spune și Warren Buffett într-un citat celebru: “Prețul este ceea ce plătești, valoarea este ceea ce primești”. Simplu până aici, nu?
Ei bine atâta timp cât nu știm cantitatea finală a oricărei criptomonede (nu-mi spuneți că vor fi 21 de milioane de Bitcoin fiindcă a fost splitat deja de câteva ori) nu-i putem determina valoarea, și atunci, ca investitori raționali alegem să nu intrăm în horă.
Mirajul îmbogățirilor rapide nu a apărut însă de ieri de azi. Țin minte că am fost fascinat să citesc despre prima bulă înregistrată în istoria omenirii, bula lalelor, când am început să investesc acum mulți ani. De fapt ceea ce mă intriga de fapt era comportamentul maselor, care credeți-mă că nu se schimbă cu timpul.
Bula lalelelor s-a desfășurat între 1634 și 1637, timp în care un bulb de lalea ajunsese să coste mai mult decât o casă! Lalelele au fost aduse din Turcia zilelor noastre și erau niște plante exotice la vremea acea, iar raritatea lor le-a făcut foarte dezirabile pentru înalta societate olandeză, care le-a adoptat imediat ca simbol al statutului și importanței. Pe măsură ce prețul bulbilor a început să crească, speculatorii au intervenit în proces, ridicând prețul și vânzând la prețuri mai ridicate. În curând, toată societatea olandeză a intrat în horă, mulți dintre oameni vânzându-și toate posesiile lumești pentru un bulb de lalea.
În timp ce un bulb a ajuns la echivalentul a zeci sau chiar sute de mii de euro, mulți speculatori au devenit spectaculos de bogați. Și totuși, mirajul nu avea să țină. Prețul bulbilor a început să scadă ca apoi să se prăbușească, falimentând speculatorii și aruncând Olanda într-o depresie care a durat câțiva ani.
Dacă până în 1634 prețul lalelelor era dat de crescători, care înțelegeau bine mersul lucrurilor, după 1634 au intervenit speculatorii. Mulți oameni și-au abandonat slujbele, devenind traderi de lalele profesioniști.
Mulți dintre ei au atribuit sumele importante câștigate inteligenței superioare mai degrabă decât norocului chior. Asta e un semn de bulă, când oamenii normali încep să facă bani rapizi și se cred inteligenți.
Din păcate observ acest comportament la toți cei care mă întreabă despre Bitcoin: nimeni nu cumpără pentru scopul original, de a fi un mod de schimb decentralizat.
Toată lumea cumpără (la modul trecut) pentru aprecierea prețului. Sustenabil? Doar în măsura în care intră sânge proaspăt. Cum volumele de tranzacționare sunt ridicole în comparație cu volumul total, prețul criptomonedelor era și va rămâne foarte volatil. Condiția esențială rămâne însă să intre bani în continuare în criptomonede. Ce se întâmplă însă când se pierde încrederea? Bula se sparge.
Între timp scăderea prețului Bitcoin face ca minatul de Bitcoin să nu mai fie rentabil, deoarece prețul energiei precum și algoritmii din ce în ce mai complicați fac ca prețul unui Bitcoin rezultat să fie peste prețul pieței, iar rezultatul este că, din ce în ce mai multe ferme de minat se închid.
Sunt convins că tehnologia din spatele Bitcoin, blockchain va prospera și va fi adoptată la scară largă. Și că nu putem vorbi despre dispariția totală a criptomonedelor. În ciuda utilizării lor în scopuri imorale (prostituție, droguri, arme și mite) se pare că nu vor dispărea cu totul. Însă cred că nu vor scăpa reglementării când vor deveni suficient de mari. Și mai cred că vor rămâne doar căteva, cele care au credibilitate cât de cât.
Comedianul britanic John Oliver sintetizează excelent Bitcoin: “Este tot ceea ce nu înțelegi despre bani combinat cu tot ceea ce nu înțelegi despre computere.”
Astfel încât celor care nu înțeleg perfect cum funcționează, celor care nu-i înțeleg scopul de bază, și celor care nu suportă volatilitatea extremă le-am recomandat și le recomand în continuare să nu folosească Bitcoin ca un mod de a investi.
Noi ca administratori de bani profesioniști avem o datorie morală față de investitorii noștri de a maximiza șansele de reușită a investițiilor lor. Facem asta investind în companii pe care le cunoaștem, ale căror rezultate le urmărim, și al căror model de business îl înțelegem. Le evităm pe cele în care nu credem, sau despre care credem că vor avea de suferit conjunctural. Recomandăm investitorilor de asemenea constant diversificarea pe mai multe clase de active tocmai pentru a le crește șansele de succes în procesul de investiții. Motivul pentru care diversificarea funcționează este că nu toate clasele de active evoluează în sincron. De obicei e chiar invers, în timp ce o clasă de active are o perioadă bună, alta are o perioadă proastă, iar în timp se atenuează.
Înțeleg foarte bine că în lumea grăbită în care trăim, FOMO așa cum spunea și Cristina Mahika, e o forță de luat în calcul. Lumea nu mai are răbdare să facă bani în timp, îi vrem ieri dacă se poate. Și atunci ne putem asuma riscuri care ne depășesc. Însă latura noastră rațională ar trebui să prevaleze și să înțeleg că procesul de îmbogațire este unul de durată. Nu trebuie decât să investim periodic și să avem răbdare.
Închei articolul îndemnându-vă să vă informați cât mai des și mai bine despre investițiile dumeavoastră. Fiecare fond de investiții administrat de OTP Asset Management are un buletin lunar pe pagina sa, buletin în care puteți citi comentariul managerului de portofoliu, puteți vedea evoluția fondului precum și cele mai importante dețineri.
Vă urez succes și investiții inspirate!
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.