În ultimii trei, poate chiar patru ani am încercat prin toate mijloacele, întâlniri one-on-one cu cât mai multe persoane, participarea la conferințe sau evenimente cu clienți, interviuri în presa de specialitate sau postări pe blogul OTP Asset Management să promovăm, atât eu, cât și colegii mei, ideea economisirii regulate prin intermediul fondurilor de investiții.

După cum știți, economisirea automată în fonduri de investiții, prin intermediul unui serviciu de debitare automată, recurentă a contului curent este o posibilitate oferită de OTP Bank și de aproape toate băncile importante din sistemul financiar bancar din România. Întotdeauna am încercat să spunem oamenilor cât de important este să ai economii, plecând de la un fond de urgență și terminând cu economii consistente pentru momentul pensionării.

Din păcate cei mai mulți dintre românii tineri (cu vârste până în 35 de ani) nu realizează cu adevărat că trebuie să te pregătești din timp pentru evenimente neașteptate, când veniturile pot să îți scadă drastic sau chiar să dispară complet. De asemenea, foarte puțini realizează cât de mare este șocul financiar la momentul pensionării. În aceste situații veniturile lunare se pot reduce cu peste 50%, iar estimările pentru anii viitori nu sunt deloc optimiste în această privință.

În toți acești ani am înțeles cât de greu este să îi facem pe oameni să înțeleagă că este important să renunțe la o parte din veniturile lor imediate, pentru un venit în viitor. Este greu să te gândești la tine și la viața ta de peste 25 – 30 de ani când sunt atâtea tentații în prezent. Mai mult decât atât, trebuie să te lupți cu o serie întreagă de preconcepții și prejudecăți. Plecând de la faptul că oamenii sunt prea săraci să mai aibă bani economisiți, până la toate legendele urbane despre piața de capital în general și fondurile de investiții în particular.

La nivel psihologic, în condițiile în care cei mai mulți oameni declară că nu sunt mulțumiți cu nivelul veniturilor lor, este foarte greu să îți asumi riscuri legate de banii strânși din munca ta. De aici și până a spune că mai bine îi cheltui pe loc, pe un lucru pe care îl dorești acum, nu este decât un pas. Sau dacă totuși ai ceva economii mai bine preferi să îi ții într-un depozit bancar în siguranță. Chiar dacă dobânda primită este nesemnificativ de mică.

Sunt foarte puțini oameni care conștientizează efectele inflației asupra economiilor proprii. Cu toții resimțim inflația atunci când mergem la cumpărături, dar câți dintre noi ne dăm seama cum acționează inflația asupra economiilor noastre din bănci?

Apetitul de risc al românului în legătură cu instrumentele financiare este extrem de mic. Acest fapt l-am resimțit de nenumărate ori pe parcursul anilor în care am activat în această industrie. Oamenilor le surâde ideea de a câștiga mai mult decât dobânda primită pentru un depozit bancar, dar în același timp nu vor să audă că ar putea, pe termen scurt, ca valoarea portofoliului lor (banilor plasați într-un fond de investiții) să scadă. Pe de altă parte, cred că totul are legătură cu orizontul de timp și riscul asumat de fiecare. Am întâlnit cazuri în care clienții declară că au o sumă de bani pe care vor să o investească pe termen lung, că nu au nevoie de acești bani timp de cinci sau șapte ani și în aceste condiții o investiție într-un fond de acțiuni este cât se poate de rezonabilă. Dar la primul moment de volatilitate, la prima scădere mai mare de 3% – 5% se panichează și vor să își retragă banii imediat. Astfel ei rămân cu un gust amar, cu senzația că au fost păcăliți și consideră că treaba asta cu fondurile de investiții și cu acțiunile nu este pentru ei. Mă întreb dacă ai un orizont de timp de cinci ani, atunci de ce ești afectat atât de tare de o mișcare a prețului pe termen scurt? Cred că până la urmă este vorba de cum înțelegi riscul. Multora ne place să credem despre noi că suntem curajoși, că avem acceptăm un risc ridicat și că suntem relaxați în fața celorlalți când vorbim despre banii noștri. În realitate nu cred că este deloc așa. Mai ales dacă nu suntem convinși că bursele se întorc de fiecare dată, că pe termen mediu și lung orice scădere va fi reversată și că mai devreme sau mai târziu un portofoliu diversificat de active financiare îți va aduce un randament mai mare decât un depozit bancar. Eu știu lucrul acesta și îl cred cu toată tăria. Dar câți dintre oameni pot spune același lucru?

Așa cum spuneam mai sus, pentru a deveni investitor cred că trebuie să crezi cu adevărat următoarele lucruri (eu sunt convins de ele):

  • Dacă ai un orizont de timp lung ceea ce astăzi pare o scădere/pierdere irecuperabilă, peste un timp, ea nu mai reprezintă decât o oportunitate fructificată sau nu, de a cumpăra mai ieftin.
  • Acțiunile (fondurile de investiții cu componența de acțiuni) sunt pe termen mediu și lung cel mai bun instrument de protecție împotriva inflației;
  • Volatilitatea te poate afecta în mod negativ doar dacă portofoliul tău nu este construit în funcție de orizontul tău de timp.
  • Diversificarea este cea mai simplă metodă de reducere a volatilității.
  • Investițiile recurente, automate sunt cea mai bună metodă de economisire/investiție pe termen lung. Acestea transformă volatilitatea din dușman, în aliatul tău, permițând să achiziționezi active la prețuri mai mici;
  • Pe termen mediu și lung fondurile de investiții îți aduc randamente superioare instrumentelor clasice de economisire;
  • Indiferent de profilul tău de risc și de orizontul tău de timp există întotdeauna un fond de investiții care să fie potrivit pentru tine.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol