Agitația piețelor financiare nu s-a terminat, 2022 fiind un an cum rar am mai întâlnit din punctul de vedere al unui investitor, un an cu multe provocări, și, încă un an în care corelația inversă dintre obligațiuni și acțiuni a dispărut.

Diversificarea presupune expunere pe mai multe clase de active, tocmai pentru a dispera riscurile, iar aici instrumentele de venit fix (obligațiuni, titluri de stat stat, depozite bancare) de obicei contrabalansau evoluțiile negative ale acțiunilor.

Ei bine, după pandemia COVID-19, răspunsul guvernelor țărilor mari, precum și cele ale Băncilor Centrale importante a fost stimulul fiscal, cât și stimul monetar. Acest stimul a dus la inflamarea și mai mare a ceea ce unii numesc “bula tuturor lucrurilor”.

După pandemie

Am văzut cum acțiunile fac noi maxime, cum titlurile de stat se tranzacționează la randamente minime istorice, dar și creșteri ale prețurilor la imobiliare, cripto-monede și NFT-uri.

Toate până când bula a început să răsufle. Acum ne aflăm în poza opusă, în care stimulul a fost luat de pe masă, și a venit nota de plată pentru el. Iar asta a impactat aproape toate clasele de active, cu excepția mărfurilor, al căror preț rămâne ridicat, pe bună dreptate.

Așadar, o primă consecință a consumului în exces față de ofertă a fost apariția inflației. Inflație, la care Băncile Centrale au răspuns cu creșteri de dobânzi mai agresive decât ne obișnuisem în ultima decadă.

Deși avem în România o inflație cu două cifre, dobânzile obținute la depozite nu se apropie de acest nivel. Și totuși, unii investitori le preferă, in detrimentul altor instrumente.

Este foarte important de făcut distincția dintre randamente trecute vs. viitoare

Deseori, investitorii în fondurile de venit fix se uită la randamentul trecut și se așteaptă să înregistreze aceleași randamente și în viitor, deși știm că “Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare”.

Apoi, investitorii compară uneori randamentul viitor al unui depozit bancar, cu cel trecut al unui fond de investiții.

Însă vă rog să vă gândiți că, dacă un investitor poate plasa în momentul de față într-un depozit bancar cu o dobândă de 6-7%, ei bine, la fel poate face și un fond de investiții. În plus, plasând mai mulți bani decât un investitor individual, fondurile de investiții plasează în general la dobânzi negociate mai mari, decât ce putem obține pe cont propriu. De asemenea, randamentele titlurilor de stat au crescut, creând acum oportunități interesante și nici nu sunt impozitate.

Aici, iar trebuie menționat că fondurile administrate de OTP Asset Management România sunt marcate la piață, ceea ce înseamnă, pe scurt, că oricine plasează acum în fonduri care investesc în instrumente de venit fix, primește exact aceleași randamente interesate de care vorbeam mai sus.

Fondurile de investiții sunt administrate activ

Ce înseamnă asta? Înseamnă că managerii de portofoliu sunt foarte atenți la costurile de tranzacționare, se expun în funcție de evoluția pieței pe instrumente cu venit fix care scadențează mai devreme sau mai târziu, pentru a obține cel mai bun rezultat pentru investitori.

Prin această administrare activă, prin care colegii mei își asumă mai puțin risc în anumite momente, și mai mult risc în alte momente, poate rezulta o supra-performanță față de alte instrumente cu venit fix.

Randament mediu OTP Obligațiuni 2011-2022

Sursa: Date BNR, OTP Asset Management România SAI S.A.

Cel mai ușor de văzut în practică această administrare activă, este prin evoluția indicatorului Modified Duration, pe care noi îl publicăm lunar în buletinul fondului, și care arată schimbarea portofoliului la o potențială creștere de dobândă.

Sursa: OTP Asset Management România

Observați evoluția acestui indicator, care înainte de perioade de creșteri de dobânzi era mai mare, de 3-4, iar acum este mai mic, sub 3. Observați cum el se modifică de la lună la lună. În felul acesta încercăm să protejăm cât putem portofoliile administrate și banii investitorilor, fiind activi în piețele financiare.

Nu în ultimul rând, datorită faptului că încercăm să fim transparenți, am ales metoda evaluării la piață a instrumentelor financiare din portofoliile fondurilor de venit fix pe care le administrăm.

Asta înseamnă că arătăm și când instrumentele de venit fix merg bine, dar și când ele merg mai puțin bine. Și suntem conștienți că piața în ultimii ani ne-a dat mai multă volatilitate decât ne-am fi dorit.

Cu toate acestea, cine ține un titlu de stat până la scadență, nu are cum să piardă. Asta deoarece la scadență, emitentul vine și plătește atât principalul, cât și ultimul cupon. Însă ce faci dacă trebuie să vinzi din motive neprevăzute înainte de scadență?

Ei bine, un titlu de stat generic al României, cu scadență la 3 ani (comparabil cu durata la care plasăm noi, în general), ar fi adus numai în 2022 pierderi de peste 12% unui investitor care trebuia să-l vândă. Iar acest lucru, fără să ținem cont de costurile de tranzacționare!

Sursa: www.tradingview.com

Așadar trebuie să acceptăm că și instrumentele cu venit fix au volatilitate în spate, chiar dacă noi nu o vedem mereu. Și trebuie să înțelegem că și fondurile de investiții plasează acum la aceleași randamente interesante pe care le vedem în piață, chiar dacă va mai trece puțin timp până se vor vedea în performanță. Totuși este important să nu comparăm performanțele trecute, cu performanțele viitoare.

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.