Știați care este principalul regret al oamenilor când vine vorba de bani?

Conform unui studiu făcut de GOBankingRates* având ca subiect peste 5000 de oameni din toată America, principalul regret al oamenilor este Nu am economisit suficienți bani, cu 36% din răspunsuri, urmat de Am cheltuit bani pe lucruri ne-esențiale cu 23% și pe locul 3 Nu am investit în Bursă cu 11%, la egalitate cu Am căzut în datorii.

Foarte interesant mi se pare al treilea răspuns, regretul oamenilor de a nu participa anul acesta la creșterile de pe Bursă este la egalitate cu regretul de a avea datorii. Și în fond, cine i-a oprit, aș pune întrebarea?

Păi regretul # 1 și regretul # 2, ar fi răspunsul evident. Dacă nu economisești destul, și mai mult, cheltui bani pe lucruri care nu îți sunt esențiale, de unde bani să investești? Aici știu că ating o coardă sensibilă, fiecare dintre noi având o slăbiciune când vine vorba de cumpărături, la reduceri în mod special.

Același sondaj arată că deși persoanele mai în vârstă au acumulat mai mulți bani, faptul că sunt mai aproape de vârsta la care vor să se retragă, îi face să regrete că n-au strâns mai mai mulți bani. De fapt, aceștia au teamă că nu se vor putea retrage niciodată.

A investi pe Bursă nu este un proces dificil deloc. Îți poți deschide cont la un intermediar financiar și poți aloca o parte din venitul tău în fiecare lună pentru a-ți cumpăra acțiuni până acumulezi un portofoliu similar unui indice bursier. Sau poți cumpăra un fond de investiții, care are o structură de portofoliu predefinită și astfel capeți direct expunere pe un portofoliu gata structurat.

Dacă poți automatiza procesul, cu atât mai bine. Un tânăr** a reușit să se retragă la doar 38 de ani, folosind acest truc simplu, a investit lunar. Chris avea o viață frumoasă, un job în IT, își cumpărase un BMW și un apartament, dar s-a decis să se retragă. Deși și-a atins ținta de un milion de dolari la 35 de ani, s-a retras la doar 37 de ani.

Cum a făcut asta, vă veți întreba? Automatizându-și investițiile, așa cum scrie pe blogul său. A început cu 10%, deviza fiind mai bine începi cu un procent mic decât să nu începi deloc, și a ajuns în punctul în care investea peste 50% din venitul său.

Care este secretul succesului? Închideți ușile și apropiați-vă.

Investiți înainte să cheltuiți.

Odată ce vă obișnuiți să trăiți și fără cei 10%, și credeți-mă că 10% nu vă vor schimba stilul de viață deloc, devine ca un joc pentru adulți, Monopoly cu bani reali dacă vreți. Veți acumula sume interesante într-un timp scurt și vă va face plăcere să urmăriți evoluția investițiilor voastre, seara de pe canapea sau într-o pauză scurtă în timpul zilei. Slavă cerului, este atât de facil să investești în ziua de azi încât oricine o poate face. Zilele în care Bursa era doar pentru elite s-au dus de mult, acum oricine poate investi direct pe Bursă, sau indirect printr-un fond de investiții.

OTP Bank oferă serviciul de investiții automate, AST (Automatic Saving Tool) prin care orice client își poate investi o anumită sumă, într-un fond ales, la o dată specifică. Suma și fondurile alese depind de fiecare în parte. Suma minimă pe care o puteți subscrie e 50 de RON, EUR sau USD în funcție de moneda fondului. Vorbind din experiența, cea mai bună dată este cea în care primești salariul.

Asta deoarece în luna în care programul AST nu m-a prins cu banii pe cont, fiindcă i-am retras eu să-i pun deoparte, am ajuns să-i cheltuiesc. Ce ciudat, dacă nu-i aveam, m-aș fi descurcat și fără ei, cum de altfel mă obișnuisem deja.

 

*https://www.cnbc.com/2017/12/05/heres-the-biggest-money-regret-of-americans-in-2017.html

**https://www.cnbc.com/2017/04/19/38-year-old-retired-millionaire-one-simple-habit-leads-to-wealth.html

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.