Plecând de la o serie de discuții referitoare la sumele strânse în cadrul Pilonului II de Pensii pe parcursul celor 10 ani de cotizații, unul dintre colegii mei a făcut o serie de calcule foarte interesante care evidențiază încă o dată avantajul economisirii pe termen lung.
Premizele de la care s-au făcut calculele respective au fost următoarele:
- Am considerat că domnii Popescu, Ionescu și Vasilescu, în paralel cu sumele pe care le-au cotizat în cadrul PIlonului II de Pensii Private Obligatorii, au hotărât să economisească lunar 5% din salariu lor brut, prin intermediul fondurilor noatre OTP AvantisRO – fond de acțiuni și OTP Obligațiuni – fond de venit fix.
- Toți acești domni au avut un salariu lunar egal cu salariu lunar mediu brut pe țară, iar evoluția acestuia pe toată această perioadă de timp a fost similară cu evoluția salariului mediu brut din România.
- Perioada pe care am făcut analiza este 31 mai 2008 – 30 aprilie 2018.
Așa cum spuneam, cei trei domni au pornit de la un salariu mediu brut de 1,704 lei/lună (mai 2008) și au ajuns în prezent la un salariu mediu brut de 4,512 lei/lună. În fiecare lună cei trei domni au economisit 5% din veniturile lor, începând să investească în fondurile noastre sume între 85.2 lei și 225.6 lei.
În total, pe toată perioada analizată fiecare a economisit/investit o sumă totală de 14,392.90 lei.
Cei trei domni au profile de risc diferite, respectiv domnul Popescu avea în anul 2008 vârsta de 27 de ani și consideră că are toată viața înainte. Apetitul său la risc este cel mai ridicat și nu se teme de fluctuațiile piețelor de capital.
Pe de altă parte, domnul Ionescu avea în anul 2008 vârsta de 46 de ani și apetitul său la risc este unul moderat. Își dorește să câștige mai bine decât în instrumente de economisire clasică, dar nu suportă o volatilitate ridicată a economiilor sale.
În cele din urmă, domnul Vasilescu avea 54 de ani în 2008 și deja se gândește din ce în ce mai serios la momentul pensionării. Își dorește ca economiile sale să fie în siguranță, dar în același timp este conștient că are nevoie de câștiguri mai mari la plasamentele economiilor sale.
Toti cei trei domni au ales să investească în fondurile OTP AvantisRO și OTP Obligațiuni, dar în proporții diferite. Domnul Ionescu a decis să investească doar în fondul de acțiuni OTP AvantisRO, domnul Ionescu a decis să investească 70% din sume în OTP Obligațiuni și 30% din sume în OTP AvantisRO, iar domnul Vasilescu a decis să investească 100% din sume în OTP Obligațiuni.
Evoluțiile celor două fonduri sunt prezentate mai jos:
După cum observați fondul de acțiuni a fost pe parcursul timpului mult mai volatil, înregistrând fluctuații importante. Pe de altă parte, fondul OTP Obligațiuni a avut o evoluție mult mai lină, înregistrând creșteri semnificative.
Cu toate acestea, cei trei domni și-au urmărit planul inițial și au investit lunar 5% din veniturile lor și au obținut următoarele rezultate:
Regăsiți mai jos evoluția economiilor celor trei domni:
Dl Popescu, cu o investiție 100% în acțiuni, a înregistrat cel mai mare profit pe parcursul întregii perioade, chiar dacă a început să investească în mai 2008, atunci când criza financiară era în plină desfășurare.
Ce concluzie tragem din toate aceste calcule?
- Investiția în acțiuni (fondul OTP AvantisRO) este pe termen lung mai profitabilă decât investiția în alte instrumente de economisire cu venit fix;
- Volatilitatea piețelor nu trebuie să ne sperie dacă există un plan clar de economisire/investiție regulată;
- Investind sume mici de bani (așa cum spuneam suma lunară investită era între 85.2 și 225.6 lei) poți pe o perioadă suficient de lungă de timp să economisești sume consistente.
Din punctul nostru de vedere graficul evoluțiilor economiilor acestor domni și mai ales a economiilor domnului Popescu care a decis să investească regulat, lună de lună, în fondul de acțiuni OTP AvantisRO este un argument foarte puternic pentru economisirea prin intermediul fondurilor de investiții. Mai mult decât atât, ne arată că indiferent cât de volatile sunt piețele de capital și indiferent în ce moment al ciclului economic începi să economisești pe termen lung, dacă îți urmărești planul, la final vei avea rezultate bune.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.