Auzim în jurul nostru multe sfaturi care au ca punct central echilibrul. Chiar când mergem la medic, de multe ori acesta, ne recomandă un stil de viață echilibrat: sa mergem pe jos zilnic, să bem lichide, sa ne hrănim cât mai diversificat etc. Pare că moderația este un răspuns la îndemână și ușor de adaptat în viețile noastre. Veniturile, cheltuielile, disciplina economisirii și a investiției sunt și ele parte din stilul nostru de viață. Similar putem trata și banii.

Investiția în mai multe fonduri de investiții creează un portofoliu echilibrat între instrumente cu venit fix (obligațiuni) și acțiuni. O diversificare potrivită, ne va ajuta să investim astfel încât să ne îndeplinim mai multe obiective financiare într-un orizont de timp în concordanță cu nevoile pe care le avem.

Scopul principal al alocării activelor este asigurarea unei diversificări optime a portofoliului. Deoarece diferitele clase de active performează diferit în perioade de timp diferite, este important să avem un portofoliu stabil și echilibrat, direcționând în mod inteligent sumele pe care dorim să le economisim/investim către obligațiuni, acțiuni sau alte clase de active. În timp, câștigul portofoliului va fi ajustat la risc, iar portofoliul va fi, de asemenea, relativ protejat împotriva scăderilor accentuate ale unei anumite clase de active, care pot surveni la un anumit moment dat.

Factorii importanți de luat în considerare înainte de a ne lansa în procesul de economisire sunt: obiectivele, vârsta, riscul cu care suntem confortabili și timpul pe care îl avem la dispoziție.

Probabil că, dacă ne aflăm la începutul carierei, putem avea un portofoliu înclinat în favoarea fondurilor de investiții cu o componență mare de acțiuni. Deși acestea sunt mai riscante decât cele care investesc preponderent în obligațiuni, orizontul de timp îndelungat, va face ca investiția să performeze. Fondurile de acțiuni sunt potențial net câștigătoare față de orice alt tip de plasament monetar pe orizont de timp lung.

Pe de altă parte, aceia dintre noi care se apropie de pensionare ar trebui să nu ne asumăm riscuri ridicate, optând pentru unul sau mai multe fonduri de obligațiuni, utile în a ne gestiona câștigurile acumulate de-a lungul timpului. Fondurile de obligațiuni nu cresc sau scad la fel de puternic ca fondurile de acțiuni, iar randamentele pe termen mediu și lung sunt mult mai previzibile, dar și potențial mai scăzute.

O variantă care înglobează aceste cerințe o poate reprezintă un singur produs, un fond diversificat (multi-active). Un astfel de fond investește în mai multe clase de active în același timp, având în portofoliu atât acțiuni, cât și obligațiuni. Alocarea pe clasele de active și echilibrarea portofoliului este realizată în mod activ de către administratorul de portofoliu.

Portofoliul unui astfel de fond este puternic diversificat, astfel încât nivelul general de risc al acestuia este mai mic decât cel generat de un portofoliu de acțiuni. Pe de altă parte, un astfel de fond are un potențial de câștig pe termen lung mai mare decât al unor instrumente clasice de economisire.

Un fond diversificat se adaptează rapid la situațiile apărute în piețele financiare pentru a putea beneficia de oportunitățile apărute pe termen scurt, dar și pentru a evita riscurile inutile. Fondul este administrat activ de unul sau mai mulți profesioniști care își alocă întreaga lor energie și pricepere în administrarea eficientă a acestuia.

OTP Asset Management Romania administrează un astfel de fond, iar acesta este OTP Global Mix. Portofoliul fondului este constituit atât din acțiuni ale unor companii internaționale solide, cât și din obligațiuni suverane și corporative.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea. Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098).

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.