De ce întrebarea: economisire sănătoasă sau speculații? Vă vine să credeți sau nu, există și conotații pozitive ale pandemiei cauzată de COVID-19. Unul dintre acestea este faptul că gradul de economisire a crescut la nivel mondial, în mod incredibil. Deși anumite industrii și, economia per ansamblu, au fost profund lovite de pandemie, gradul de economisire a crescut datorită faptului că cei mai mulți dintre noi au cheltuieli mai scăzute în această perioadă, ceea ce ne dă posibilitatea de a economisi.
Modul în care economisim însă nu este cel mai fericit. Spre exemplu, dacă ne uităm la dinamica economisirii în cazul României, vedem o creștere spectaculoasă a conturilor curente și a depozitelor overnight, în detrimentul depozitelor bancare.
Asta ne sugerează că economism “bani albi pentru zile negre”, și că acei bani nu au neapărat o destinație pe termen lung, ci probabil se vor regăsi în consum în viitorul apropiat. Însă per ansamblu e o veste minunată, se poate spune că am început să economisim, să punem bani deoparte.
Un al doilea efect este un apetit la risc crescut în rândul unei noi generații de speculatori. Există un apetit la risc incredibil din partea tinerilor care au intrat în piață în ultima perioadă, iar acest lucru se poate vedea în evoluția recentă a unor instrumente precum anumite acțiuni, criptomonede sau mai nou, NFT-uri( non-fungible token).
Dorim să facem averi plecând de la sume modice, și cât mai repede. Ceea ce e un deziderat interesant, nu?
Însă ceea ce cred că este interesant, din punctul meu de vedere, este că toți acești speculatori, plecând cu sume mici la drum, nici nu au vreun regret în a pierde aceste sume, ceea ce, din păcate, mă duce cu gândul la probabilitatea mare ca acest lucru să se întâmple.
De ce zic asta? Statisticile arată că peste 70% din clienții firmelor de intermediere care tranzacționează instrumente derivate cu aceștia, pierd bani. Aceste statistici diferă de la firmă la firmă, însă pot fi găsite pe site-ul acestora, sub formă de banner, o obligație mai recentă. Păcat că nu există această obligație încă și pe site-ul diverselor platforme de tranzacționare de criptomonede.
Despre “supremația iluzorie” am mai scris aici. Implică a ne crede per ansamblu mai buni decât suntem, fie că vorbim de șofat, fie că vorbim de speculații financiare. Însă cred că este imposibil ca toți să fim mai buni decât ceilalți, cifrele pur și simplu nu susțin afirmația. Ei bine, în cazul șoferilor spre exemplu, 93% se consideră mai buni decât ceilalți.
În cazul investițiilor, și al speculațiilor, ar fi mult mai bine pentru buzunarul nostru daca ne-am recunoaște limitele. Nu numai că ne-am limita pierderile, chiar și cele mici, dar dacă am fi mai consecvenți în ceea ce privește economisirea sănătoasă, am câștiga timp prețios, timp în care banii noștri ar putea să producă alți bani, ceea ce se numește în termeni financiari dobândă compusă.
În ceea ce privește probabilitatea de a avea profit în cazul economisirii sănătoase prin intermediul fondurilor de investiții, noi am calculat numărul clienților care au efectuat operațiuni în fiecare an, iar în ultimii câțiva ani numărul clienților care au înregistrat profit este de peste 80%. Mai mult, peste 99% din clienții existenți înregistrau profit la începutul anului.
Procentele sunt diferite față de cele de mai sus din două motive foarte importante: disciplina economisirii, precum și activele financiare în care economisim prin intermediul fondurilor de investiții. Disciplina este extraordinar de importantă atunci când pornim la drum. Este cea care ne forțează să ne ținem de economisire și în perioadele mai puțin bune, ceea ce ne ajută enorm pe termen lung, iar mare parte din clienții noștri au și aplicat această disciplină.
Apoi activele financiare. Prin intermediul fondurilor de investiții economisim sănătos prin depozite bancare, obligațiuni și acțiuni. Aici este datoria noastră, ca administratori de bani, să găsim instrumente financiare cât mai sigure, astfel încât să ne asigurăm că maximizăm șansele de profit ale clienților noștri. Achiziționăm obligațiuni de la emitenți solizi, care au capacitatea de a rambursa împrumutul pe care îl fac astfel. Cumpărăm acțiuni de la emitenți solizi, care din perspectiva noastră se tranzacționează sub valoarea lor potențială, sau care oferă dividende consistente an de an, adică împart profitul cu acționarii săi.
Așadar diferența dintre speculații financiare și economisire sănătoasă este de la cer la pământ. În timp ce numai unii dintre noi se pot îmbogăți prin speculații financiare (și nu e ușor deloc să iei decizii corecte în peste 50% din cazuri), oricare dintre noi se poate îmbogăți ușor și sigur prin economisire sănătoasă.
Și asta implică alegerea produselor de economisire care ne sunt potrivite și să le cumpărăm periodic, poate chiar lunar.
Adrian Anghel, Deputy CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol