Un număr important de români economisesc dar în continuare există la nivelul mentalului colectiv o reticență destul de mare față de investiții. În postarea de față nu mă voi referi la investițiile antreprenoriale care sunt o cu totul altă categorie.
Dacă nu sunteți sigur dacă este timpul să începeți să investiți sau dacă ar trebui să vă concentrați doar pe economisire, răspunsul depinde de obiectivele dvs., de toleranța la risc și de situația dvs. financiară.
Economisirea este în mod evident foarte importantă, dar este doar o parte din poveste. Orice persoană trebuie să înceapă să își construiască un fond de urgență cu ajutorul conturilor de economii/depozitelor bancare dar mai departe trebuie să se gândească și ulterior să acționeze înspre investiții.
Dar haideți să aruncăm o privire la o comparație simplă între economisire și investiție.
Economisirea – plasarea banilor, de obicei într-un cont bancar. În general, oamenii economisesc pentru un anumit scop, cum ar fi plata avansului pentru o mașină, a unui avans la creditul pentru achiziționarea unei case sau a oricăror situații de urgență care ar putea apărea. Economisirea în mintea celor mai mulți oameni are legătură în principal cu depozitul bancar sau cu un cont de economii și are în general un orizont de timp relativ scurt, de până într-un an.
Investiția – folosiți o parte din banii dvs. pentru a crește valoarea lor în timp, cumpărați active care ar putea crește în valoare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale. Pentru cei mai mulți dintre oameni investiția are legătură cu riscul, iar orizontul de timp este lung. Pentru o categorie semnificativă de oameni investiția are legătură cu achiziția unui imobil, în vederea închirierii.
Investiția este o modalitate eficientă de a vă pune banii la muncă și de a construi averea pe termen lung. Stiu că pentru mulți dintre români, mai ales pentru cei tineri, cuvântul „avere” nu sună bine, pare un cuvânt demodat și anacronic cu timpurile în care trăim.
Într-o societate consumeristă cum este România acum, în care totul se reduce la experiențe și vizual, când totul este tehnologizat și digitalizat, cine se mai gândește la avere. Cu toate acestea, cred că cu toții ar trebui să ne gândim și la asta și nu ar trebui să ne ferim a rosti cu glas tare cuvântul avere. Până la urmă „averea” îți dă posibilitatea de a trăi mai bine, de a face față unor întâmplări neprevăzute și de a putea să îți îndeplinești visurile.
Iar investițiile chiar asta fac. Investițiile pot permite banilor să depășească inflația și să le crească valoarea.
Așa că trebuie să ne gândim la economisire dar în mod cert trebuie, cu toții să ne gândim și la investiții.
Și ar trebui să privim investițiile ca o economisire pe termen lung. Istoria ne-a demonstrat că timpul este cel mai bun aliat al nostru în cazul investițiilor. Dacă avem un orizont de timp suficient de lung, dacă reușim să ne răspundem foarte clar și cinstit la întrebări legate de obiectivele noastre, de toleranța noastră la risc și la situația noastră financiară actuală și viitoare, atunci putem avea succes în investiții.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.