Dacă anul 2022 a fost unul dezastruos pentru investitorii de pretutindeni, deorece majoritatea claselor de active au suferit scăderi, 2023 este un an de revenire până acum.
Despre beneficiile economisirii periodice am mai scris aici un articol de blog. Este timpul să revenim asupra subiectului, deoarece evoluția în 2023 este studiu de caz.
Îmi amintesc de discuțiile din toamna anului trecut cu colegii mei, despre cum oportunitățile investiționale mi se pareau incredibile, și din păcate, număram apoi ieșirile clienților din fondurile de investiții.
Însă de atunci, fondurile de investiții pe care le administrăm au înregistrat randamente foarte frumoase, cu mici excepții, toate înregistrând randamente pozitive pentru evoluția la 12 luni, multe dintre ele depășind chiar și rata inflației în ultimul an.
Mulți clienți însă au profitat de acest mediu optim pentru investiții. Mă refer aici la cei care au ales să rămână investiți, care acum beneficiază de pe urma deciziei lor înțelepte, la cei care au cumpărat între timp, și mai ales la cei care economisesc periodic.
Dacă în cazul randamentelor pentru întreaga perioadă analizată putem spune că sunt bune, în cazul celor care au economisit recurent în fonduri de investiții, nu putem spune decât că sunt excelente.
*In cazul lui OTP Real Estate & Construction clasa L am considerat performanța luând în calcul și venitul distribuibil de acesta, adunat apoi la data acordării. Acest lucru nu se poate face în mod direct de către un investitor.
Observați mai sus diferența dintre cele două strategii, buy&hold și investiții recurente, vorbim de rate de rentabilitate de două cifre, în multe cazuri.
Cu excepția fondului OTP ComodisRO, care este cel mai puțin volatil și mai degrabă destinat investițiilor pe termen scurt, toate randamentele oferite de economisirea recurentă au fost mai mari decât ale celor care au cumpărat o singură dată, acum un an de zile.
Acest lucru este datorat faptului că economisirea periodică se pliază perfect pe volatilitate, iar perioada analizată a avut volatilitate din plin.
De fapt, cu cât crește volatilitatea fondului, cu atât crește și randamentul celor care au economisit periodic.
Spuneam în articolul trecut că “Vestea bună este că majoritatea investitorilor noștri s-a ținut de planul de economisire, chiar și într-un an dezastru, precum 2022. Ei ar trebui să vadă fructele roadelor lor în anii ce urmează și merită felicitați!”
Într-adevăr, investitorii noștri văd în toamna lui 2023 roadele muncii lor, plantate în 2022, iar acestea vin sub forma randamentelor de două cifre, mult peste rata inflației.
Și cu toate că vorbim despre asemenea randamente frumoase, cred că ce este mai bun ne așteaptă de fapt, și că trebuie să învățăm din lecțiile oferite de piață și să le aplicăm și pe viitor.
Iar lecția din ultimul an este că economisirea recurenta este cel mai bun prieten al nostru!
Adrian Anghel,
Deputy CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.