În ultima perioadă sunt disponibile atât în presă, cât și pe site-urile de socializare, o multitudine de informații și articole referitoare la educația financiară. De asemenea, există o mulțime de inițiative de educație financiară demarate de diverse instituții atât ale statului (BNR, ASF), de organizații profesionale cum ar fi ARB și nu în ultimul rând de companii financiare private (bănci, societăți de asigurare, administrator de fonduri de investiții).

Toate aceste campanii își propun să crească nivelul de educație financiară a românilor vorbindu-le despre importanța economisirii, despre impactul evoluției ratelor de dobândă sau a cursului de schimb asupra valorii ratei de credit sau despre diferite produse/instrumente utilizate pe piața financiară.

Pe de altă parte, cred că toți cei implicați în aceste eforturi de educație financiară sunt conștienți că îmbunătățirea semnificativă a nivelului de cunoștințe în acest domeniu este un proces care necesită multă răbdare, având un orizont de timp foarte lung.

Mai mult decât atât, trebuie spus că efortul de educație financiară este concentrat în prezent pe generația tânără, pe elevii de școală generală și de liceu și de asemenea în mediul universitar. Dar toți acești copii și tineri care învață astăzi despre aceste lucruri, vor deveni clienți și consumatori de produse financiare poate peste zece sau cincisprezece ani.

Din punctul meu de vedere, ca persoană care lucrează în domeniul pieței de capital de mai bine de douăzeci de ani, o mare problemă o reprezintă lipsa educației financiare a adulților, a celor care lucrează astăzi în România, iar această problemă este greu tratată în prezent.

Am întâlnit foarte mulți oameni cu studii superioare, medici, ingineri sau din alte domenii de activitate, foarte buni profesioniști, persoane care încasează câștiguri frumoase, dar care din păcate au puține cunoștințe financiare. Sunt mulți oameni care nu economisesc pe termen lung, care adoptă o atitudine defensivă referitoare la viitorul lor și care spun “că nu mai apucă ei pensia”.

Am cunoscut oameni care câștigă salarii cu mult peste medie, însă nu au reușit să economisească nici măcar o rezervă minimă, deoarece “nu câștigă suficient” sau și mai grav “nu au încredere în sistemul financiar”. De asemenea, am întâlnit foarte multe persoane care consideră investiția în imobiliare singura soluție de economisire pe termen lung. Chiar dacă, cel puțin o parte dintre ei sunt conștienți că valoarea investițiilor lor imobiliare fluctuează în timp, în funcție de condițiile pieței. De asemenea, valoarea chiriei încasate poate fluctua în timp, ca să nu mai vorbim de faptul că orice proprietate imobiliară necesită un anumit nivel de cheltuieli anuale de întreținere.  Dar cea mai mare problemă cu investiția imobiliară este lichiditatea. Respectiv, capacitatea de a o transforma în cash, într-un timp rezonabil.

Discutam de curând cu o persoană foarte apreciată în domeniul în care lucrează, care se plângea de dobânzile mici la depozitele bancare în care își păstrează banii. Era complet conștient că în prezent inflația este mai mare decât ce primește la depozit și că economiile sale sunt erodate de inflație. I-am spus că ar putea plasa o parte din economii într-un fond de investiții. Rezultatul: s-a uitat ciudat la mine și mi-a spus că el nu se pricepe la așa ceva.  Dar nu e vorba să te pricepi la asta, este vorba doar să îți dorești să te informezi și să îți stabilești un orizont de timp.

Partea tristă este că oamenii sunt conștienți de acest aspect și conștient aleg să nu facă nimic, să stea deoparte, să nu se informeze sau să își creeze o disciplină în acest sens. Este antropologic cunoscut faptul că respingem ceea ce nu cunoaștem. Adevărul este că trăim într-o societate cu un ritm de dezvoltare nemaiîntâlnit până acum omenirii, iar noi, ca sa ne adaptăm trebuie în permanență să fim la curent cu ultimele evoluții tehnologice și nu numai. Cred că trebuie să admitem, că si acest domeniu este unul la care să ne adaptăm, informându-ne înainte.

Sunt foarte mulți oameni care încă consideră economisirea pe termen lung prin intermediul unui fond de investiții “o ceva sofisticat” doar pentru oamenii foarte bogați, fără să știe că investiția într-un fond se poate face începând cu 50 sau 100 de lei.

De asemenea, sunt mulți oameni care încă nu știu că fondurile de investiții au nivele diferite de risc, că poți investi într-un fond monetar sau de obligațiuni, care nu investește în acțiuni, iar nivelul de risc asumat este foarte mic. Mai mult decât atât, fondurile cu componență de acțiuni nu sunt atât de riscante cum se crede. Am discutat cu mulți oameni care cred că dacă investești într-un fond de acțiuni “poți la un moment dat să pierzi toți banii”.

Total fals!

Fondurile de acțiuni nu implică un asemenea risc, tocmai datorită diversificării lor. Prețurile acțiunilor din portofoliul fondului pot să scadă la un moment dat în funcție de evoluția piețelor financiare, dar niciodată nu se duc toate la zero. În portofoliul unui fond de acțiuni sunt zeci de acțiuni ale unor companii din sectoare economice diferite, astfel riscul de piață este mult diminuat.

Este foarte interesant de observat că persoanele care au investit deja în fonduri mutuale și care au înțeles avantajele unei astfel de decizii financiare nu mai percep riscurile la fel cu cei care încă nu au făcut acest pas.

În concluzie, educația financiară pentru copii și tineri este extrem de importantă și va aduce beneficii pe termen lung, dar până atunci ce este cu adevărat important este să reușim să îi facem pe adulții din România să se informeze, să încerce să afle mai multe, să renunțe la preconcepții. Fiecare efort este important, ca și fiecare articol nou pe blog. Vă îndemn pe voi, cititorii acestui blog, să duceți informația mai departe în cercurile voastre de influență pentru a beneficia cu toții de un nivel de trai mai bun.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.