Așa cum spuneam și în articolul precedent pe blog, OTP Asset Management România își mărește gama de produse și servicii, prin oferirea unui serviciu de investiții premium, respectiv portofoliile individuale administrate discreționar.

Acest serviciu este oferit clienților care își doresc un portofoliu diversificat cu expunere pe piața de capital din România sau pe cea internațională, dar care nu au timpul și energia necesare de a administra acest tip de portofoliu.

Portofoliile individuale de investiții administrate discreționar sunt concepute tocmai pentru a aborda această situație: investitorii care doresc liniște sufletească și timp pentru a se concentra pe alte priorități, pot delega acum responsabilitatea de zi cu zi a investițiilor, păstrând în același timp un element de control asupra parametrilor mandatului dat companiei noastre.

Abordare

În ceea ce  privește administrarea portofoliilor individuale de investiții, OTP Asset Management România se bazează pe următorii piloni principali:

  • Identificarea profilului de risc și a obiectivelor fiecărui client în parte, respectiv o înțelegere profundă a nevoilor acestora și a capacității clientului de asumare a riscurilor de piață;
  • Utilizarea unui benchmark pentru fiecare portofoliu în parte, adecvat la politica de investiții și alocarea pe clase de active.
  • Alocarea pe clase de active a fiecărui portofoliu în funcție de adecvarea acestuia la profilul clientului, pentru a obține cel mai bun raport între riscurile asumate și câștigurile așteptate;
  • Abordare tip Top – Down pentru a identifica ce sectoare de activitate/companii pot beneficia de contextul actual macro-economic în care evoluăm;
  • Diversificare sectorială pentru reducerea riscului de concentrare;
  • Portofoliul este monitorizat în permanență de un manager de portofoliu dedicat, iar toate deciziile de investiții sunt luate în cadrul unui Comitet de investiții. Acest portofoliu este rebalansat în funcție de condițiile din piețele financiare;
  • Întregul proces investițional este supervizat de un sistem robust de management al riscului, inclusiv prin monitorizarea continuă a volatilității portofoliului versus benchmark și implementarea unui sistem de stop-loss relativ.

O caracteristică importantă a portofoliilor de investiții administrate discreționar de către OTP Asset Management este utilizarea unui cont de custodie deschis la o bancă de top din România, fapt ce permite efectuarea de tranzacții, atât pe piața internă, cât și pe piețele internaționale de capital prin intermediul mai multor intermediari (bănci sau societăți de brokeraj).

Costuri

De asemenea, o altă caracteristică importantă asociată ofertei noastre în ceea ce privește administrarea de portofolii individuale este aceea că vom practica doar un comision unic de administrare. Acest comision va acoperi toate costurile adiacente, respectiv costurile de tranzacționare, costurile de decontare, de custodie, transferuri bancare, etc. Aceste costuri în mod normal sunt suportate de către client, adițional comisionului de administrare.

În cazul portofoliilor individuale de investiții administrate discreționar de către OTP Asset Management România SAI SA toate aceste costuri sunt suportate de către societate, iar clientul va plăti doar comisionul de administrare.

Pentru alinierea intereselor clientului cu cele ale administratorului, OTP Asset Management România SAI SA va percepe clientului un comision de succes care se calculează doar pentru supra-performanța portofoliului individual de investiții față de performanța benchmark-ului.

Durabilitate și transparență

Nu în ultimul rând este important de spus că, societatea va îngloba în procesul său investițional factorii de durabilitate, întreaga politică de management a riscului de durabilitate, scorurile ESG și listele de excluderi fiind aplicabile și în cazul portofoliilor individuale de investiții administrate discreționar.

Mai mult decât atât, administrarea discreționară a portofoliului nu este de tip Black Box, ci din contră, este transparentă, clientul este informat lunar asupra evoluției portofoliului său vs. benchmark, a structurii acestuia, inclusiv în ceea ce privește toate tranzacțiile realizate în numele său. De asemenea, clientul va primi un raport detaliat la finalul contractului încheiat între societate și acesta.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.