Așa cum spuneam și într-un alt articol, activez de peste 20 de ani în piața de capital. Am în spate zeci de mii ore de tranzacționare, atât pe piața Rasdaq, cât și la Bursa de Valori București. Am realizat personal, mii de tranzacții atunci când eram trader, am discutat și am prezentat de sute de ori clienților companiile listate la BVB și nu în ultimul rând, am luat sute de decizii de investiții în perioada în care administram fonduri de investitii ca Manager de Portofoliu sau Director de investitii la OTP Asset Management România.
Însă niciodată nu am jucat la Bursă! În schimb, am fost și sunt încă investitor în acțiuni sau în Fonduri de investiții cu expunere pe acțiuni și obligațiuni. Am cumpărat și vândut acțiuni atât în nume propriu, cât și pentru clienții mei. Însă niciodată nu am considerat asta un joc.
Fiecare decizie de investiții a avut la bază parcurgerea a numeroase rapoarte de analiză, pagini întregi de rezultate financiare anuale/semestriale, un efort constant pentru înțelegerea business-ului/managementului companiilor a căror acțiuni sau obligațiuni le-am tranzacționat.
Investiția în acțiuni sau obligațiuni nu este un joc! Bursa nu este o casă de pariuri și nici un Cazino. Chiar daca sunt momente în care piețele financiare au mișcări greu de înțeles, când volatilitatea este mare, iar preturile se mișcă cel puțin la prima vedere inexplicabil, tot nu putem spune că este un joc.
Spunând că “joci la bursă” nu faci decât să anulezi munca a sute de oameni, analiști financiari, traderi, brokeri și manageri de portofoliu care se trezesc în fiecare dimineață și se duc la muncă. Munca lor este să înțeleagă contextul economic, să înțeleagă afacerile companiilor listate, să calculeze zeci de indicatori și să încerce să își servească clienții cât mai bine. Toți acești oameni muncesc, nu se joacă!
Atunci când îți faci temele bine, când îți asumi riscuri controlate, când înțelegi care este planul și scopul pentru care ai investit la Bursă, atunci apar și rezultatele. Investiția în acțiuni comportă riscuri, există oricând posibilitatea ca valoarea investiției tale să scadă în unele momente, ca anumite companii să înregistreze rezultate slabe sau sub așteptări tale sau ale pieței. Cu toate acestea, prin intermediul diversificării și având la baza fiecărei investiții suficient de multă muncă, performanțele vor apărea pe termen lung.
Dacă nu ai suficient timp să acorzi studiului, dacă nu poți sau nu știi la ce sa te uiți atunci când investești, dar totuși vrei să devii investitor, atunci poți să te îndrepți spre fondurile de investiții. Fondurile de investiții pot fi primul tău pas în universul investițional. Acestea sunt administrate de manageri de portofoliu, de profesioniști, de oameni care sunt plătiți pentru a fi informați, pentru a studia și a înțelege ce se întâmplă cu piețele financiare. Managerii de portofoliu, vă spun din proprie experiență, nu se joacă!
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.