Din perspectiva OTP Asset Management România

Anul 2020 a fost un an excepțional din mai multe perspective, printre care: prima pandemie globală din viața noastră – Covid19, cele mai mari răscumpărări din fondurile de obligațiuni din istoria modernă, cea mai abruptă corecție a indicilor bursieri din istorie, urmată de cea mai rapidă creștere/ recuperare a acelorași indici bursieri, de cele mai dure teste de lichiditate la care puteau fi supuse fondurile de obligațiuni din România – trecute cu brio de către toți administratorii locali. Apoi a urmat un prim semestru al anului 2021 în care, atât piețele globale de acțiuni (SUA, Europa, nu facem referire la China), cât și piața locală de acțiuni au înregistrat o evoluție pozitivă în condiții de volatilitate relativ redusă.

Atenția investitorilor a fost îndreptată cu precădere către semnalele transmise de principalele bănci centrale – Federal Reserve (FED), Banca Centrală Europeană (ECB) în special. Datele macroeconomice publicate la nivelul principalelor economii ale lumii (cu focus pe Uniunea Europeană și SUA), cât și raportările financiare ale companiilor listate au avut un rol esențial în evoluția principalilor indici bursieri.

Băncile centrale la nivel global au intervenit prin programe de achiziții de obligațiuni suverane în 2020/2021. După apariția datelor macroeconomice, analiștii au început să pună sub semnul întrebării continuarea acestor programe și în special a politicilor de dobânzi reduse pentru perioade lungi de timp. Astfel, în prima parte a anului 2021, după un început fulminant, obligațiunile suverane americane, europene (denominate în euro) și cele ale României (denominate în lei) au suferit scăderi din lunile ianuarie – februarie, până la finalul primului semestru. Creșterile de randament ale obligațiunilor la nivel global se datorează datelor macro publicate la nivel global (inflație peste așteptări, etc.), așteptărilor privind redeschiderea economiilor și a așteptărilor analiștilor legate de acțiunile principalelor bănci centrale (încetarea programelor de quantitative easing (QE) și creștere de dobânzi în următorii ani). Acțiunile băncilor centrale au menținut lichiditatea din piețele de obligațiuni. Ministerul de finanțe a reușit să plaseze 3.5 mld de euro pe piețele internaționale în luna aprilie 2021.

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Prețurile mărfurilor, cu excepția aurului, au înregistrat creșteri puternice în prima parte a anului (peste +20%, pentru cupru și aluminiu, și, peste +50%, pentru petrol). Prețul petrolului, după ce a fost prins în furtuna perfectă în 2020, a recuperat toată scăderea din 2020, ajungând la finalul primului semestru din 2021 la randament pozitiv, de peste 11% (față de ianuarie 2020), suprapunându-se peste previziunile de redeschidere a economiilor.

Dintre materiile prime a căror evoluție în preț merită menționată, amintim creșterea prețului la cherestea din prima parte a anului (+192% în luna mai, față de ianuarie 2021), alimentat de creșterea cererii pentru case din SUA. Această creștere a fost violent reversată în ultima parte a semestrului, ajungând o scădere de aprox. 18% a prețului de cherestea, față de începutul anului 2021.

 

Review al piețelor de obligațiuni în 2021

Evoluția negativă a obligațiunilor a fost preponderent influențată de așteptările investitorilor legate de acțiunea probabilă, viitoare, a băncilor centrale (în special a Rezervei Federale a SUA) în contextul unor data macro foarte bune. Un șoc nemaiîntâlnit a adus cu sine măsuri nemaiîntâlnite care se pare că au ajutat economiile să treacă cu bine peste cutremurul inițial. Băncile centrale la nivel global au redus dobânzile aproape de zero sau mai jos, iar programele de QE s-au extins și la nivelul obligațiunilor corporative. Este de așteptat ca o parte din măsurile stimulative ale băncilor centrale să fie retrase mai repede decât se asteptau economiștii anul trecut. Efectele acestor măsuri s-a văzut în reducerea semnificativă a costurilor de împrumut pentru companii și țări, în creșterea lichidității pe piețele de obligațiuni. Cum economiile raportează date foarte bune, există riscul ca o continuare a acestor măsuri să ducă la supraîncălzirea economiilor, ceea ce nu este de dorit.

Temerile menționate mai sus au dus la o creștere a costurilor de împrumut ale țărilor și ale companiilor în primul semestru din 2021. Dacă ne raportăm la obligațiunile emise de România în euro, putem spune că, țara noastră a înregistrat o creștere a costurilor de împrumut pe marea majoritate a maturităților. Emisiunile statului, cu o maturitate reziduală de la 8 la 30 de ani au înregistrat creșteri de randament / scăderi în prețul obligațiunilor, o performanță pozitivă înregistrând doar obligațiunile cu maturitate reziduală de sub 7 ani.

 

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Obligațiunile suverane ale României denominate în lei au avut o evoluție mixtă în primul semestru din 2021, dacă ne raportăm la finalul lui 2020. Astfel, obligațiunile cu maturitate mai mică de 4 ani au înregistrat creșteri de preț (scăderi în randamentul oferit) în timp ce, obligațiunile cu maturități de 5 ani sau mai lungi, au înregistrat corecții de preț (creșterea randamentului la care se tranzacționează).

Obligațiunile emise de statul român denominate în euro au avut și ele o evoluție mixtă astfel: cele cu maturitate sub 7 ani, au închis în teritoriu pozitiv, în timp ce obligațiunile cu maturitate mai lungă de 7 ani, au închis anul în teritoriu negativ).

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

În primul semestru al anului 2021 au existat oportunități de investiții în zona swap-urilor EURRON și USDRON. Randament extra, obținut din diferențialul de dobândă între RON și moneda unică europeană, s-a menținut la peste 2% până la finalul semestrului, atingând în decursul primului semestrului valori de până la 2.93%.

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Review al piețelor de acțiuni în 2021

Piețele globale de acțiuni au avansat în primul trimestru susținute de distribuția vaccinurilor și de știrile legate de stimulii fiscali din SUA. În Statele Unite, acțiunile au înregistrat un avans redus în T1, în ciuda faptului că în luna ianuarie, volatilitatea era la cote ridicate. În cea de-a doua parte a trimestrului, piața și-a revenit în urma anunțurilor privind stimulentele guvernamentale.

Președintele Biden a anunțat inițial un pachet de stimulente fiscale de 1.9 trilioane USD, urmat de o promisiune suplimentară de 2 trilioane USD pentru investiții în infrastructură. În urma acestor știri, companiile din energie, cele financiare și industriale au înregistrat creșteri semnificative, iar companiile de tehnologie și cele de bunuri de larg consum, au subperformat. În Europa, speranțele de redresare economică globală au sprijinit sectoarele care au înregistrat evoluții slabe în 2020, precum cel energetic și cel financiar.

Un alt sector care a avut creșteri semnificative a fost cel auto. Sectorul care a subperfomat a fost cel de utilități, deoarece acesta este mai puțin conectat de redresarea economică. Acțiunile din piețele emergente au început anul cu creșteri puternice, însă, la finalul primului trimestru, acestea au cedat câștigurile datorită faptului că programele de vaccinare au rămas în urma programelor din țările dezvoltate. Creșterea numărului de cazuri în anumite zone a dus la noi restricții de activitate în unele țări. De asemenea, creșterea randamentelor la care se tranzacționează titlurile de stat americane, însoțită de aprecierea dolarului a generat scăderi pentru companiile din piețele emergente.

În cel de-al doilea trimestru indicii americani au atins noi maxime istorice, aproape toate sectoarele înregistrând creșteri importante. FED-ul nu a dus modificări politicii monetare, însă proiecțiile au început să arate o posibilă creștere de dobândă în 2023. Datele despre inflație au fost în centrul atenției începând cu luna mai, când inflația de bază a crescut de la 3% la 3.8%, înregistrând cea mai mare creștere din iunie 1992. Comparativ cu primul trimestru, când acțiunile de tip value au condus creșterile, în cel de-al doilea trimestru, acțiunile din tehnologie, comunicații și real estate au condus avansul. În Europa, avansul acțiunilor a fost însoțit de sezonul de raportări financiare și de accelerarea programelor de vaccinare. O mare parte din țările europene au înregistrat scăderi importante în privința numărului de noi cazuri de Covid-19, fapt care au dus la ridicarea parțială a restricțiilor. Dintre sectoarele performante, menționăm cel de bunuri de larg consum și real estate, cu performanțe modeste în primul trimestru. Cu toate acestea, și sectorul tehnologic a performat bine în cel de-al doilea trimestru, în timp ce sectorul energetic și cel de utilități a performat sub media pieței.

Acțiunile din piețele emergente au recuperat în cel de-al doilea trimestru în ciuda unor scăderi semnificative în luna mai, provocate de anunțul privind inflația din SUA. Creșterea inflației în Statele Unite a reînnoit îngrijorările privind o înăsprire a politicii monetare. Acțiunile românești au performat mai bine decât indicii piețelor dezvoltate, decât indicii piețelor emergente, sau a celor de frontieră.

Rezultatele companiilor pe primul trimestru nu au fost spectaculoase, însă ridicarea restricțiilor, programul de vaccinare și prognozele privind creșterea economică a dus la creșteri importante pentru cotațiile acțiunilor.

Cu toate că am asistat la un avans semnificativ al cotațiilor, evaluarea companiilor din indicele BET a rămas în urma piețelor de frontieră și a celor emergente, ceea ce a susținut creșterile.

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Review REITs 2021

Începutul de an a găsit trusturile de investiții imobiliare (REITs- Real Esate Investment Trust) pe un trend puternic ascendent.

După anunțul companiei Pfizer de la finalul anului trecut, mirajul întoarcerii la vechea normalitate s-a transpus într-o reorientare a investitorilor către acțiunile ciclice, în special în companii care încurajează mobilitatea și consumul. În același timp, piața muncii aflată pe un trend ascendent și mediul de dobânzi scăzute au generat o creștere a consumului mai mare decât s-a anticipat. Acest lucru a favorizat sectoarele care au suferit în pandemie precum mall-urile, spațiile recreative hotelurile și resorturile.

În același timp dobânzile scăzute, pandemia și telemunca au impulsionat sectorul imobiliar, fiind totodată un suport pentru redresarea economiei. Existența unui deficit pe piața americană de case (cca. 30% din oferta obișnuită), a transformat cumpărarea unei locuințe într-o adevărată cursă în actuala normalitate.

Atât mediul de dobânzi scăzut, cât și cererea deja în creștere pentru piața caselor au fost factori determinați de actuala pandemie de COVID 19, fapt care a dus la un ritm de creștere al prețurilor la un nivel nemaiîntâlnit din anul 2005. Acest lucru a dus la o creștere a numărului de aplicații pentru credite ipotecare, fapt de care au beneficiat și REIT-urile ipotecare.

Spațiile logistice, materiile prime și companiile din construcții au avut și ele creșteri spectaculoase în prima jumătate a anului, fiind beneficiare ale planurilor administrației Biden.

 

Contributori:

Dragoș Manolescu, CFA, Deputy CEO

Alexandru Ilisie, Investment Director

Daniel Dumitrescu, Portfolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorilor. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.