Scriam acum ceva vreme într-un alt articol, Viața mea listată la bursă, despre o serie întreagă de produse și servicii pe care le folosim în viața noastră cotidiană.

Cu toții folosim telefoane mobile sau alte gadget-uri inteligente produse de companii ca Apple (AAPL US Equity) sau Samsung (005935 KS Equity), utilizăm electrocasnice Whirpool (WHR US Equity), ne facem cumpărăturile zilnice de la Mega Image care este de fapt, un brand Ahold-Delhaize (AD NA Equity), ne rezervăm biletele de avion și cazările pentru concedii de pe booking.com și kayak.com. Aceste site-uri sunt administrate de Priceline Group (PCLN US Equity). Utilizăm zi de zi diferite produse cosmetice sau din domeniul farmaceutic, produse de companii ca Bayer (BAYN GY Equity), Nestle (NESN SW Equity), Johnson&Johnson (JNJ US Equity), Pfizer (PFE US Equity) sau LVMH (MC FP Equity). Mulți dintre noi facem cumpărături pe internet, inclusiv de pe Amazon (AMZN US Equity) sau Alibaba (BABA US Equity).

Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre noi își petrec destul de mult timp, în fiecare zi, în fața unui computer care de obicei folosește tehnologie Microsoft (MSFT US Equity), facem căutări pe internet cu ajutorul Google (GOOG US Equity) și intrăm poate zilnic pe Facebook (FB US Equity). O parte dintre noi conducem un Renault (RN FP Equity) sau poate un Mercedes (DAI GY Equity).

Cu toții folosim servicii bancare sau de asigurări și mulți dintre noi au folosit sau folosesc serviciile oferite de companii prestigioase cum ar fi: Citi Bank (C US Equity), Societe Generale (GLE FP Equity), ABN AMRO (ABN NA Equity), Assigurazioni Generali (G IM Equity),  etc. Toate aceste companii sunt multi-naționale, provin din diferite țări și continente și toate vând produsele și serviciile la nivel internațional. Multe dintre aceste companii au o istorie de zeci de ani în spate, au trecut prin numeroase cicluri economice și au reușit de fiecare dată să inoveze și să crească.

Și pentru a avea toate aceste produse și servicii trebuie să le achiziționăm, astfel, companiile încasează venituri în urma consumului nostru și generează profit. Lucru care este perfect normal în orice societate capitalistă și democrată din lumea acesta. Iar de acest profit beneficiază în cele din urmă acționarii acestor companii.

Un aspect important pe care vreau să îl subliniez este faptul că toate companiile enumerate mai sus sunt listate pe burse, acțiunile lor se tranzacționează și oricine poate deveni acționar la aceste companii dacă investește în acțiunile lor. Astfel, orice investitor poate beneficia de performanțele financiare ale acestor companii. În general câștigurile generate de aceste companii, pe termen lung sunt net superioare câștigurilor generate de un depozit bancar sau de un alt produs de economisire clasic.

Pe de altă parte investiția în acțiuni implică riscuri, chiar dacă vorbim de investiții în acțiuni emise de companii internaționale solide.

Dacă suntem dispuși să ne asumăm aceste riscuri atunci soluția pare a fi una singură, să investim la rândul nostru în acțiunile acestor companii și astfel să beneficiem de veniturile acestora realizate în urma consumului nostru. Dar investiția directă este una relativ complicată și costurile tranzacționării unui număr atât de mare de companii sunt ridicate.

Cel mai simplu și la îndemână este investiția în toate aceste companii, prin intermediul unui singur fond de investitii, așa cum este OTP Global Mix (OTPGLMX RO Equity). În portofoliul acestui fond se regăsesc acțiuni și obligațiuni emise de astfel de companii internaționale ale căror produse sunt utilizate zilnic de milioane de oameni.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.