Blog

FOMO – sau generația care nu are răbdare

FOMO - sau generația care nu are răbdare

Recunosc că nu sunt o persoană înzestrată cu multă răbdare, deși răbdarea pe care o am acum e net superioară celei pe care o aveam acum câțiva ani. Dar, la fel ca toate celelalte ființe umane, am mai trăit, au trecut ceva ani peste mine și am avut parte de destule experiențe încât să înțeleg cât de importantă și necesară e răbdarea în viața unui om.

Remarc însă că tot ce apare nou și tot ce înseamnă viață pe această planetă în prezent are ca principale caracteristici: rapiditate, complexitate, schimbare, cantitate masivă de informație. Și, ca atare, noile generații de oameni se nasc, cresc și evoluează în acest mediu „nou” și au parte de rapiditate, complexitate, schimbare și cantitate masivă de informație încă din primii ani de viață. De la vârste foarte fragede, noile generații devin useri avansați de tehnologie care acum 20 de ani nu exista. Și de când învață să citească, au parte de toată informația pe care au disponibilitatea să o acceseze, spre deosebire de generațiile mai vechi, care își împrumutau cărți sau mergeau la bibliotecă pentru a face un simplu referat pentru scoală.

Evoluția tehnologică are avantajele și dezavantajele ei (nu intru acum în această discuție), dar e caracterizată de materializare rapidă a lucrurilor dorite. Vrei să faci un referat despre Grecia Antica, Google te ajută imediat. Vrei să vorbești cu prietenii tăi din SUA, Singapore sau Anglia? Le dai un mesaj sau îi suni pe chat-ul de Facebook/ WhatsApp. Vrei o pereche de adidași, un telefon, o carte, o asigurare de călătorie sau un calculator pentru CFA? Dai o comandă online pe Emag, Elefant, Amazon, AliExpress, Ebay. Vrei să-ți plătești facturile? Internet Banking. Să comanzi mâncare? Foodpanda, Ubereats. Supermarket online? Carefour, Mega Image. Tot ce-ți trebuie e un dispozitiv electronic conectat la internet. Fără să te ridici de pe scaun. În comparație cu generația celor născuți în anii 40,50,60,70 care stăteau la coadă câteva ore pentru o pâine, chiar acum 30 de ani.

Cred că trăim vremuri foarte interesante, în care schimbările fac parte din viață. Dacă înainte, pe vremea bunicilor și chiar a părinților noștri, aceștia experimentau schimbări în viața lor la un interval de câțiva ani și, în rest, viața mergea înainte destul de liniștită și o zi semăna cu alta, astăzi am ajuns la un nivel la care schimbările sunt o constanta în viața noastră.

Și ajungem astfel la FOMO sau „Fear of missing out”. Frica de a rata o experiență nouă, investiții profitabile sau o oportunitate de interacțiune socială. Frica de a nu evolua împreună cu ceilalți, de a nu ține pasul. Fenomen identificat recent, în 1996, de Dr. Dan Herman, caracterizează foarte bine generațiile actuale, care trăiesc în viteză și în schimbare. Pare absolut normal ca aceste generații să vrea totul repede, acum, ieri, să consume imediat și să comande din nou, să fie în permanență în mișcare și să caute tot timpul noi și noi provocări.

Generația actuală are acces la tot și vrea totul repede. Poate de aici provine și succesul masiv al criptomonedelor, privite de mulți ca o metodă rapidă de a câștiga bani. Planurile și investițiile pe termen lung, specifice culturii japoneze sau lui Warren Buffett, nu mai sunt populare în rândul generației actuale.

Și totuși, toată viața avem nevoie de răbdare. Dacă trebuie să deprindem o activitate nouă, dacă ne apucăm de un sport nou,  învățăm o limbă străină sau să conducem o mașină sau plantăm un copac, niciodată ziua în care plantăm semințele nu este și ziua în care ies fructele.

În același timp, aceasta este perioada în care activități precum yoga sau meditație iau amploare. În care oamenii sunt din ce în ce mai înclinați către spiritualitate. Dacă la început mi se părea o contradicție, acum însă înțeleg că toată această grabă și viteză solicită foarte multă activitate fizică, mentală, emoțională, și oamenii găsesc intuitiv metode de a echilibra balanța. Trăim așadar în epoca schimbării și a vitezei, dar și în epoca în care oamenii se întorc la origini, la natură și la intuiție, la un stil de viață ce presupun conștientizare și trăirea în prezent.

În epoca schimbării și a vitezei generația născută în plin avânt tehnologic învață să aibă răbdare.

Cristina Mahika, Portofolio Manager

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend