Recent am văzut o știre care mi-a atras atenția. Este vorba despre faptul că cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, a înregistrat în prima jumătate a anului 2022 o pierdere de 174 de miliarde de USD.

Fondul Suveran Norvegian

Fondul Suveran Norvegian (Government Pension Fund Global) administrat de Norges Bank Investment Management, în valoare de aproximativ 1,3 trilioane USD a avut o performanță negativă de 14.4% în prima jumătate a anului 2022.

Conform CNBC (canal de știri global care oferă acoperire în timp real a piețelor financiare și de business), portofoliul de acțiuni al fondului a scăzut cu 17% în timp ce componenta de obligațiuni s-a corectat la rândul ei cu 9,3%, iar activele nelistate au înregistrat, de asemenea, o scădere de 13.3%.

Mai mult decât atât, conform declarațiilor administratorului fondului, componenta de acțiuni de tehnologie aflate în portofoliul acestuia, a scăzut cu 28%.

Pentru a înțelege mai bine această știre, trebuie spus că fondul suveran al Norvegiei este un fond diversificat care investește în acțiuni, obligațiuni suverane și corporative, precum și în real estate și infrastructură pentru energie regenerabilă. Acest fond a fost creat de Norvegia având ca sursă principală de finanțare veniturile din exploatarea gazelor și petrolului din Marea Nordului.

Portofoliu diversificat

Primii bani au intrat în conturile fondului în anul 1996 iar în prezent, acesta a ajuns la valoarea de aproximativ 1,3 trilioane USD.

La finalul semestrului I, 2022, 68.6% din activele fondului sunt investite în acțiuni emise de peste 9000 de companii din 70 de țări. Cele mai mari dețineri sunt în acțiunile Apple, Microsoft., Alphabet, Amazon, Nestle, Roche Holding, Taiwan Semiconductor, etc.

O altă componentă importantă a fondului este investită în obligațiuni la nivel global (28.3%). Investițiile în obligațiuni suverane sunt alocate în funcție de dimensiunea produsului intern brut a țărilor respective. Cele mai mari dețineri sunt în titluri de stat emise de SUA, Japonia, Germania, Singapore, Marea Britanie, etc.

Investițiile în real estate ale fondului suveran al Norvegiei sunt concentrate într-o serie de orașe din țările dezvoltate cum ar fi: New York, Boston, Washington, San Francisco, London, Paris, Berlin și Tokyo. Investițiile în real estate ale fondului pot reprezenta maxim 7% din activele fondului, în prezent însă, acestea reprezintă 3% din active.

De asemenea, fondul investește în infrastructură energetică regenerabilă, respectiv în proiecte solare și eoliene din America de Nord și Europa de Vest.

Așa cum spuneam și mai sus, este vorba despre un portofoliu diversificat, atât din punct de vedere a activelor, cât și geografic. Și vorbim despre un Fond de Pensii Guvernamental.

Este interesant de observat că, investițiile acestui fond de pensii guvernamental sunt covârșitor în acțiuni globale și nu în titluri de stat emise de Norvegia sau în companii norvegiene. Mai mult decât atât, investițiile în real estate sau în infrastructură sunt diversificate și sunt efectuate în țări precum SUA, Germania, Marea Britanie sau Japonia. Fiind un fond de pensii, acesta are un orizont de timp îndepărtat.

Main take away?

Chiar dacă fondul are în momentul de față o pierdere teoretică (prin reducerea prețurilor instrumentelor financiare aflate în portofoliu) de 174 miliarde USD, politica de investiții a fondului nu se schimbă, ci din contra, top managementul fondului se declară optimist pentru viitor.

Este evident că, indiferent cât de bine diversificat este un fond sau cât de bine administrat este, în momentele de volatilitate a piețelor globale este imposibil ca un fond să fie ferit complet de aceste mișcări ale piețelor.

Pe de altă parte, cred că trebuie să învățăm că abordarea trebuie să fie pe termen lung, să avem un portofoliu diversificat și că toate momentele de volatilitate extremă sunt trecătoare. Și că piețele își reiau creșterile mai devreme sau mai târziu.

Scăderi mai mari sau mai mici pot apărea de-a lungul timpului, dar obiectivul trebuie să fie unul îndepărtat și atunci volatilitatea nu te mai afectează.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.