Din 14.10.2024, OTP Asset Management Romania SAI S.A. face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

Fonduri de investiții

Bine ai venit în universul fondurilor deschise de investiții, denumite în continuare fonduri de investiții.

Dacă te afli aici, cu siguranță ești în căutarea unor metode de economisire cât mai potrivite pentru tine. Iată care ar fi cei mai importanți pași

În primul rând, ar trebui să explorăm împreună ce sunt fondurile de investiții, care este rolul acestora și cum te pot ajuta acestea. Fondurile de investiții sunt o alternativă la instrumentele clasice de economisire cu care sunteți deja familiarizați precum depozite, conturi de economii, titluri de stat, etc., având ca obiectiv obținerea unor câștiguri superioare acestora.

Cum afli dacă un fond ți se potrivește sau nu?

Este recomandat să faci această alegere răspunzând la câteva întrebări importante:

Care este scopul tău și suma necesară?
Care este perioada de timp alocată?
Care este toleranța ta la risc și câștigul la care te aștepti?

Odată ce știi răspunsurile la aceste întrebări, sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le iei în considerare. Unul dintre acestea este corelația dintre timpul pe care îl ai la dispoziție, gradul de risc posibil și câstigul potențial.
Ce înseamnă de fapt riscul asumat?

În primul rând vorbim despre incertitudinile cauzate de fluctuația piețelor financiare pe termen scurt. De exemplu, este posibil ca pe termen scurt, prețul activelor financiare să nu evolueze așa cum te-ai aștepta, acest lucru traducându-se în acest risc asumat. Pentru a dispersa cât mai mult riscul la care este posibil să te expui, economiile ar trebui făcute cât mai diversificat, atât pe clase de active, cât și pe perioade de timp diferite, în funcție de obiectivele tale financiare.

Când riscul posibil este redus, randamentul potențial este modest.

În același timp, cu cât creștem riscul, cu atât randamentul potențial este mai mare. Datorită volatilității mari a instrumentelor financiare cu risc crescut (ex. acțiuni) aceste investiții sunt recomandate pe termen mediu și lung, pentru a evita volatilitatea pe termen scurt. În schimb, pentru perioade scurte de timp, de până la un an, se recomandă investiții cu risc redus.

De exemplu, dacă vrei sa economisești pe termen scurt de 1 an, pentru o vacanță exclusivistă sau pentru bicicleta la care ai visat, atunci trebuie să te îndrepți spre fonduri cu risc cât mai scăzut. Aici trebuie să te aștepți și la faptul că un risc redus, vine la pachet cu un randament potențial scăzut.

Dacă vrei să economisești pentru un avans la o casă sau mașină, pe un orizont de timp de cel puțin 3 ani, atunci poți diversifica portofoliul și să te îndrepți către fonduri de investiții cu risc mediu, dar cu un randament potențial mai mare.

În schimb, dacă vrei să pui bani de-o parte pentru studiile copiilor sau pentru pensia ta personală sau orice alt obiectiv financiar și ai la dispoziție 10-15 ani sau chiar 30 de ani, atunci poți spune că timpul lucrează în favoarea ta. Te poți îndrepta către fonduri cu risc mai mare, dar care pot aduce un randament la fel de mare pe termen lung.

Descoperă mai jos oferta noastră de fonduri de investiții și vezi care se potrivesc cel mai bine planurilor tale.

Fonduri de venit fix

Fonduri diversificate

Fonduri absolut return

Fonduri de acțiuni

Send this to a friend