Există o serie întreagă de argumente pentru care o persoană să aleagă să cumpere fonduri de investiții în locul unor acțiuni individuale listate la burse de valori. Principalele argumente se înscriu în: diversificare, confort și costuri mai mici pentru fonduri de investiții versus o investiție directă la bursă.
Teoria spune că aproape toate avantajele diversificării portofoliului de acțiuni (beneficiile obținute din achiziționarea unui număr de acțiuni ale unor companii diferite și care operează în sectoare diferite) sunt pe deplin realizate atunci când un portofoliu conține aproximativ 20 emitenți diferiți.
În momentul în care un portofoliu deține acțiuni emise de 20 de companii care operează în diferite industrii, aproape toate riscurile diversificabile asociate investiției, au fost, oarecum mitigate. Riscul rămas este considerat un risc sistematic sau un risc la nivelul pieței, care nu poate fi redus doar prin diversificare.
Problema este că suma necesară pentru a crea un portofoliu diversificat format din 20 de companii diferite este relativ semnificativă. Mai mult decât atât, comisionul de tranzacționare plătit de client societății de brokeraj prin care tranzacționează este și el unul semnificativ. Pe de altă parte, fondurile de invesții au active financiare importante sub administrare și obțin costuri de tranzacționare semnificativ reduse față de un client individual.
Majoritatea investitorilor nu dispun de astfel de sume mari pentru a investi. Pe de altă parte fondurile de investiții permit clienților să obțină beneficiile maxime ale diversificării cu sume mult mai mici de bani.
Comoditatea fondurilor mutuale este incontestabilă și este, cu siguranță, unul dintre motivele principale pentru care investitorii ar trebui să aleagă să își plaseze o parte din economiile lor în fonduri de investiții, în loc să cumpere direct acțiuni individuale. Stabilirea unei alocări a portofoliului de active, cercetarea rezultatelor financiare ale companiilor, studierea contextului macro-economic, urmărirea continuă a evoluției piețelor financiare este extrem de consumatoare de timp.
Un investitor individual trebuie să își aloce timp suficient de mult pentru toate acestea pentru a putea fi mulțumit de rezultatele investiției sale. Deși investiția într-un fond mutual nu reprezintă o garanție că investițiile dvs. vor crește în timp, este o modalitate de a evita o parte din procesul decizional complicat implicat în investirea în acțiuni individuale.
Fondurile de Investiții sunt administrate de profesioniști care sunt pregătiți și au la dispozitie instrumentele necesare pentru a putea cerceta companiile și piețele financiare. Managerii de portofoliu ai unui fond de Investiții au acces la un număr ridicat de rapoarte de analiză, atât macro-economice, cât și sectoriale, precum și posibilitatea de a se întâlni cu managementul companiilor listate. Toate acestea aduc un avantaj competitiv ce nu trebuie neglijat în raport cu un investitor individual.
Să nu mă înțelegeți greșit, investitori individuali există pe toate piețele din lume și sunt extrem de importanți pentru lichiditatea piețelor financiare. Dar, pentru o persoană care se hotărăște să înceapă să investească în acțiuni, fiind la început de drum, din punctul meu de vedere ,cel mai bine este să înceapă prin intermediul unui fond de investiții și apoi, dacă se simte confortabil după acest process de învățare, poate investi direct la bursă.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre investițiile în acțiuni și cum functionează fondurile de investiții.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.