După cum am spus de mai multe ori, în paleta noastră de fonduri de investiții există soluții pentru nevoile tuturor clienților.

Astfel, OTP Asset Management România administrează fonduri de investiții care au nivele de risc diferite, orizonturi investiționale diferite, și care pot oferi soluții diverse pentru nevoile clienților noștri.

Din observațiile noastre, clienții înțeleg ușor fondurile care investesc într-o singură clasă de active, cum ar fi cele de obligațiuni sau cele de acțiuni, dar percep mai greu fondurile care au strategii investiționale complexe și care investesc în mai multe clase de active.

Acestea în general sunt fondurile diversificate (multi active), așa cum este OTP Global Mix și OTP Real Estate & Construction, dar și fondurile de absolute return cum sunt OTP Premium Return și OTP Dinamic.

În articolul de astăzi aș vrea să mă opresc asupra acestora din urmă, fonduri mai puțin înțelese de către client, dar care pot reprezenta o soluție atractivă la nevoile clienților care au un orizont de timp mediu, și care au un apetit de risc mai puțin ridicat.

Așa cum spuneam, vorbim de cele două fonduri de absolute return OTP Premium Return și OTP Dinamic. Strategia de investiții a fondurilor va urmări standardul EFAMA al fondurilor cu strategii inovative de tip Absolute-Return (ARIS). Fondurile respective realizează cu precădere plasamente în active în instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele monetare şi/sau pieţe financiare din România şi/sau internaţionale, fiind fonduri administrate activ.

Fondurile au o abordare activă, oportunistică, încercând să se coreleze cât mai puțin cu evoluția piețelor financiare internaționale sau cu evoluția Bursei de Valori București. Structura portofoliului unui fond de absolute return se poate modifica rapid din punct de vedere a claselor de active în care sunt făcute investițiile.

Evoluția pe termen lung a unui fond de absolute return este influențată în mai mică măsură de evoluțiile piețelor financiare, și în mai mare măsură de experiența, viziunea și capacitatea investițională a administratorului fondului.

Ambele fonduri administrate de către noi se adresează investitorilor care au un profil de risc mediu, care urmăresc să obțină randamente superioare depozitelor bancare în condiții de volatilitate moderată.

În mod normal, un fond de absolute return ar trebui să înregistreze o volatilitate ușor mai mare decât a fondurilor de obligațiuni, dar semnificativ mai mică decât a fondurilor de acțiuni.

Regăsiți mai jos volatilitatea trimestrială a fondurilor care susține afirmația de mai sus:

În cazul celor două fonduri de investiții administrate de către noi, OTP Premium Return și OTP Dinamic, acestea au două clase de investiții fiecare, denominate în RON și EUR. Strategia investițională în cazul ambelor fonduri, pe parcursul ultimului an a fost una care a urmărit un control strict al volatilității.

Aveți mai jos evoluția pe ultimul an a celor două fonduri de investiții:

Cred că este important de înțeles că pe termen mediu și lung un fond de absolute return nu va reuși să performeze la fel ca un fond de acțiuni. Acest lucru se întâmplă deoarece pentru a putea avea un contral al volatilității, de multe ori fondul este investit în instrumente cu venit fix sau chiar în instrumente ale pieței monetare. În aceste condiții, atunci când piețele de acțiuni înregistrează creșteri consistente, fondurile de absolute return captează doar parțial aceste creșteri.

Pe de altă parte, atunci când piețele de acțiuni înregistrează evoluții negative puternice, fondurile de absolute return sunt mai puțin corelate, și reușesc să pareze, măcar parțial, aceste scăderi ample.

Astfel, fondurile de absolute return, precum și cele diversificate, pot reprezenta soluții investiționale pentru clienții care au un apetit de risc mediu și pentru care volatilitatea ridicată poate reprezenta un obstacol greu de depășit.

Regăsiți mai jos performanța fondurilor administrate de către noi, calculată la data de 28.02.2024 (performanța la 3 ani și 5 ani este anualizată).

Concluzionând toate cele de mai sus, așa cum spuneam, fiecare dintre fondurile administrate au caracteristici particulare și se potrivesc pentru diferite tipuri de clienți, care au profile de risc și orizonturi de timp investițional diferite.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Premium Return (Aviz ASF 55/26.04.2016, Înregistrat în Registrul ASF la nr. ASF CSC06FDIR/400099), OTP Dinamic (Aviz ASF 231/29.10.2015, Înregistrat în Registrul CNVM la nr. ASF CSC06FDIR/400097) și nici alte fonduri deschise de investiții administrate de către OTP Asset Management Romania SAI SA.

 

Dan Popovici, CEO

 

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.