Investițiile la bursă în acțiuni nu sunt populare între români. Din informațiile apărute în presă, rezultă că sunt aproximativ 15,000 de conturi active care tranzacționează acțiuni la BVB. Pe de altă parte, conform unei statistici smartfin.ro există în prezent un număr de aproximativ 12,270 de investitori în fondurile de acțiuni înregistrate în România. Cifrele nu sunt chiar exacte, deoarece există o posibilitate mare ca numărul real de investitori să fie în realitate mai mic, având în vedere că există persoane care sunt investitori în mai multe fonduri și că o parte dintre investitorii care au cont deschis la BVB au deja plasamente în fonduri de acțiuni.
Având în vedere populația României, dimensiunea depozitelor bancare și a conturilor curente aflate în bănci este evident că investiția în acțiuni este total nepopulară pentru cei mai mulți dintre români.
În momentul în care începi să vorbești cu oamenii despre investiția în acțiuni, înțelegi de fapt, că există o serie întreagă de preconcepții legate de investiții, indiferent dacă vorbim de acțiuni listate sau de un portofoliu de acțiuni prin intermediul fondurilor de acțiuni.
Printre cele mai răspândite sunt cele legate de faptul că investiția în acțiuni/fonduri necesită un nivel foarte ridicat de sofisticare, sume importante disponibile sau că poți să pierzi foarte repede toți banii.
De curând discutam cu o prietenă, profesionistă în domeniul ei de activitate, cu o funcție managerială într-o companie multinațională, cu peste 20 de ani experiență profesională, care îmi explica că o investiție în fonduri nu este pentru ea. Era conștientă că ar trebui să economisească pe termen lung pentru pensie, că ar vrea să strângă bani pe un orizont de 20 – 25 de ani și că dobânzile bancare sunt foarte mici comparativ cu rata inflației.
Cu toate acestea, fondurile de Investiții nu sunt pentru ea, nu are atât de mulți bani să investească în așa ceva, și oricum nu ar vrea să piardă banii care sunt munciți din greu. De o investiție directă pe bursă nici nu se pune problema, nu are timp să urmărească piața și oricum trebuie să ai informații foarte bune ca să faci bani pe bursă. În concluzie economisirea pe termen lung prin acțiuni/fonduri nu este pentru oricine.
În condițiile în care o persoană din București, manager într-o multinațională, cu un venit semnificativ peste medie, având studii superioare și o experiență profesională de două decenii de activitate, are această abordare și crede aceste lucruri despre investiția într-un fond sau investiția directă la bursă, atunci noi, cei care activăm în acest domeniu, avem o mare problemă. În toți acești ani nu am reușit să comunicăm eficient lucruri care nouă ne par atât de simple, dar care, ajung de partea cealaltă, extrem de complicate.
Iată pe scurt câteva:
- Suma minimă de investiții într-un fond este chiar și de 50 lei/ euro sau dolari;
- Dacă ai o abordare pe termen lung și investești într-un fond de acțiuni, nu poți să pierzi toți banii. Portofoliul fondului este diversificat și investește în acțiuni emise de societăți din domenii diferite de activitate;
- Istoria ne-a arătat că acțiunile/ fondurile de acțiuni reprezintă cel mai bun instrument de protecție împotriva inflației, iar pe termen mediu și lung acțiunile aduc profituri net superioare altor instrumente de economisire clasice;
- Fondurile de acțiuni au volatilitate. Valoarea lor fluctuează de la o zi la alta, dar atâta timp cât nu vinzi, pierderea este doar teoretică. Pe de altă parte, valoarea fondului crește în timp și dacă ai un orizont de timp suficient de lung, volatilitatea se atenuează, iar timpul devine aliatul tău.
Pentru a înțelege mai bine afirmațiile de mai sus vreau să vă prezint evoluția fondului de acțiuni pe care îl administrăm, OTP AvantisRO. Acesta investește în acțiuni românești tranzacționate la BVB.
Evoluția fondului pe ultimii 10 ani o vedeți mai jos.
După cum se vede din graficul fondului, valoarea acestuia fluctuează zilnic, atât în sus cât și în jos. Au existat momente pe decursul acestor 10 ani când fondul a înregistrat scăderi relativ consistente și alte momente când fondul a crescut accelerat. Astfel, în perioada 21.08.2009 – 22.08.2019 fondul a înregistrat un număr total de 2525 zile de tranzacționare, dintre care, în 1117 zile valoarea fondului a fost mai mică decât în ziua anterioară. Adică au fost 1117 zile cu scăderi! Cu toate acestea fondul a înregistrat în acești zece ani o creștere de peste 100%.
Mergând mai departe aș vrea să vă prezint cum ar fi evoluat portofoliul unui investitor care se hotăra să economisească lunar, câte 300 lei în același fond.
Investitorul economisește regulat, lună de lună 300 lei în OTP AvantisRO, investind în 10 ani 36,300 lei, cu o valoare a portofoliului la zi de 56,202 lei. Asta înseamnă o creștere de peste 55% din sumele inițial investite, creștere generată atât de valorile mici la care a intrat investitorul în fond, cumpărând mai multe unități de fond de aceeași sumă, cât și de aprecierea valorii unitare a activului net (VUAN).
În concluzie, cred că Fondurile de Investiții sunt pentru toată lumea și că reprezintă un instrument extrem de simplu prin care să beneficiem de creșterile burselor pe termen lung și implicit să ne disciplinăm economisind eficient.
Sper ca prietena despre care v-am povestit să citească aceste rânduri și să își schimbe părerea inițială că fondurile nu sunt pentru ea. Vă țin la curent!
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.