Tot vorbind de investiții prin casă, fiica mea m-a întrebat acum ceva timp: “Tati, tu scrii multe, de ce nu scrii și un articol în care să explici investițiile astfel încât, să înțeleagă și copiii?” Așadar fata mea, acest articol este pentru tine.

Micii producători

Mai ții mine când acum câțiva ani, de ziua copilului, părinții și copiii de la bloc s-au organizat și au făcut un târg cu vânzare ale produselor făcute de voi, copiii, în parcul de lângă? Am vrut să vă învățăm cu banii și cu afacerile.

Fiecare grup de copii a avut o măsuță unde să-și expună produsele, baloane și materiale de marketing colorate și făcute de mână, ca să atragă clienții.

Tu ai făcut limonadă împreună cu prietenele tale, alți copii au făcut prăjituri, brioșe, opere de artă, și toate s-au vândut, pe banii părinților, evident.

Afacerea de succes “Limonada”

Ei bine, limonada voastră a avut succes deoarece era naturală, accesibilă și mai ales rece, într-o zi călduroasă.

Să zicem că și alți copiii ar fi vrut să participe la succesul vostru, și să intre și ei în “afacerea” voastră. Cum ar fi putut să facă asta?

Ar fi putut și ei apoi să contribuie cu bani (lămâile și mierea au costat bani, să știi!) cu care voi să comandați ingrediente noi, ca apoi, să faceți din nou limonadă, pe care s-o vindeți.

Mecanismul fondurilor de investiții

Așa funcționează și fondurile de investiții: mulți oameni pun banii la comun, bani care apoi sunt investiți în afaceri de succes, cum a fost standul vostru de limonadă.

Mai mult, un fond de investiții putea investi și în standul vostru de limonadă, dar și în standul de brioșe cu ciocolată, în standul de prăjituri de lângă, sau în cel de tablouri pictate manual. Asta înseamnă deja un portofoliu diversificat.

Fondul de investiții cumpără o bucățică din afacerea în care dorește să investească, iar proprietarii care vând către fondul de investiții primesc bani, bani care pot fi folosiți pentru a începe o nouă afacere, sau pentru a o crește pe cea existentă.  Adică, voi puteați folosi acei bani pentru a-l trimite, din nou, pe tati la cumpărături de lămâi și miere, să faceți mai multă limonadă, pe care s-o vindeți și astfel, să încasați mai mulți bani.

Dacă afacerea mergea bine, împărțeați banii în mod egal, cu toți investitorii în afacere, inclusiv cu cei care au intrat în afacerea voastră mai târziu.

Mai mult, un fond de investiții poate decide să cumpere mai mult din afacerea voastră de limonadă când e cald, sau mai mult din afacerea cu brioșe de ciocolată, când e mai frig (totuși, vorbim de ciocolată!).

Accesibilitate

Nu ai nevoie de mulți bani ca să cumperi bucățele din afaceri prin intermediul fondurilor de investiții și dacă ai nevoie de bani, fondul de investiții se obligă să-ți-i dea înapoi, în maxim 10 zile lucrătoare. Aici e problema lui cum face rost de bani (trebuie să vândă o parte din afacerile cumpărate).

Frumos, nu? Sper că acum ai înțeles mai bine ce-i cu investițiile și fondurile de investitii și cum îți investim banii tăi, până te vei face mare și ți-i vei administra singurică. Până atunci, banii tăi fac pui pentru tine!

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.