Blog

Gânduri de după vacanța 2023

Gânduri de după vacanța 2023

În ultima perioadă am recuperat un pic vacanțele ratate din perioada pandemiei, gest care deja are reprezentare într-o nouă expresie, se numește “revenge-travel”. În călătoriile noastre am făcut câteva observații, la cald, despre mediul economic și comportamentul consumatorului (defect profesional😊).

Main takeaways

  • Consumatorul trăiește și e bine mersi: lumea cheltuie în continuare bani ca și cum nu mai vine ziua de mâine, pe te miri ce, iar obiectele cumpărate nu sunt nici esențiale și nici ieftine!
  • Zborurile nu mai sunt ieftine și totuși aeroporturile sunt pline. În plus, am văzut mașini din toată țara în parcarea aeroportului Otopeni, semn că dorința de a călători mai repede și mai departe e generalizată.
  • Restaurantele au transferat inflația în prețuri imediat: față de prețurile pe care le știați anul trecut puteți adăuga 15-20% lejer, asta ca să fiți pregătiți pentru ce vă așteaptă.
  • Inflația e prezentă și la muzee, transporturi sau alte atracții.
  • Turistul american pare mai “mână largă”. Turistul (est) european, mai cumpătat, mai selectiv, dar totuși e activ și el.
  • Turistul american vine să se plimbe la pensie prin Europa, e total relaxat și dornic de experiențe noi. Nu am văzut, din păcate, prea mulți turiști români de aceași vârstă, deși am fost surprins plăcut să aud română pe străzi de la turiști pe la 40-50 de ani.

Dar dacă ar fi să rezum totul într-un singur cuvânt, acela ar fi “inflație”.

Este o inflație generalizată față de anul trecut, nu mai zic față de anii anteriori, nu mă pot abține să nu compar. Și mă gândesc că pentru a fi capabili să călătorim și în viitor, și să ne bucurăm de aceste experiențe frumoase, ca și banii noștri trebuie să țină pasul cu inflația.

Rolul investițiilor

Și asta mă aduce la subiectul meu preferat, investițiile. Numai investind, nu doar economisind, putem învinge inflația. Investițiile nu mai sunt de mult un moft, ci o necesitate, iar cum sumele necesare pentru a începe să investim în fondurile mutuale pleacă de la 50 de RON, nu mai avem nicio scuză să nu începem să economisim mai eficient, prin intermediul acestor produse accesibile oricui, oriunde, și anume fondurile mutuale de investiții.

Dacă și dumneavoastră v-ați convins că trebuie să investim, acum să vedem și în ce.

Vă prezint mai jos evoluția câtorva clase de active financiare românești, în perioada 2010-2023. Observați cum puterea de cumpărare a fost erodată în mod real celor care au economisit în depozite bancare, conservată în cazul celor care au economist în titluri de stat și crescută în cazul celor care au economisit în acțiuni românești. Iar performanța acțiunilor nu include și dividendele oferite de acestea, care în anumiți ani a fost spectaculoasă!

Sursa: BNR, INS, Bloomberg

Depozitele bancare sunt reprezentate de rata depozitelor bancare noi la termen oferite populației în perioada ianuarie 2010 – martie 2023. Titlurile de stat sunt reprezentate de indicele BROMA în perioada ianuarie 2010 – martie 2013, apoi indicele I2114RO până în mai 2023. Acțiunile românești sunt reprezentate de indicele BET în perioada 1997-2022. Performanțele anterioare nu garantează rezultate viitoare.

Dacă și dumneavoastră sunteți de acord ca banii trebuie să țină măcar pasul cu inflația, aveți mai sus informația de care aveți nevoie pentru a economisi eficient, în funcție de așteptările privind randamentul și de toleranța dumneavoastră la volatilitate.

Așadar, dacă vrem să luăm exemplul cetățenilor din Vest și să facem vacanțe frumoase și peste ani, dacă luăm în calcul că inflația doar va crește prețurile pe care le vom plăti, și că banii noștri nu trebuie să doarmă, ci că trebuie să muncească pentru noi, atunci rezultă că o singură clasă de active, respectiv acțiunile, reușesc să bată inflația în mod real.

În plus, nu trebuie să uităm că suntem pe ultima sută de metri cu listarea Hidroelectrica, o ocazie unică pentru piața de capital românească de a fi promovată pe ecranele investitorilor internaționali.

Și dumneavoastră puteți investi de mâine chiar în acțiuni românești, prin intermediul fondurilor de acțiuni precum OTP AvantisRO sau OTP Expert, începând cu sume care pleacă de la 50 de RON.

S-ar putea să vă mulțumiți pentru decizie peste ani de zile!

Adrian Anghel,

Deputy CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend