Lumea investițiilor pare înfiorătoare la început, mai ales când venim din domenii diferite. Însă inflația din ultima perioadă ne arată cât de necesare sunt investițiile, acesta fiind singurul mod în care banii noștri pot ține piept acestui inamic. Așa că vrem, nu vrem, trebuie să fim investitori, și dacă tot ne apucăm de treabă, de ce să nu fim investitori de succes?

În anii mei de experiență am făcut diverse greșeli și de asemenea am observat diverse greșeli la investitorii mai noi.

Prima greșeală identificată este cea de temperament.

Temperamentul investitorilor îi face să aleagă produsele care au generat randamente în trecut, în speranța că vor livra randamente similare și în viitor, și tot temperamentul ne face să fugim de produse care sunt după o corecție, la discount, fix atunci când ar trebui să fim curajoși.

Din păcate am văzut o mostră din această greșeală și în 2022, atunci când unii investitori s-au speriat de scăderea prețului titlurilor de stat, fix în momentul în care era nevoie de puțin curaj.

 

Sursa: OTP AMR

Observați în graficul de mai sus cum cele mai multe vânzări negative (marcate cu roșu) au venit în zona în care fondul de obligațiuni OTP Obligațiuni înregistra minime (cu albastru), iar ulterior, fondul își reia creșterea. De ce se întâmplă acest lucru? Este de obicei momentul în care vânzătorii devin epuizați, dar în același timp cumpărătorii devin interesați, în principal de discount-ul profund oferit de vânzători. Pierderea unuia, devine profitul altuia. Și totul din cauza temperamentului. Să vă mai spun că în momentul acela titlurile de stat ofereau randamente de aproape 10% în RON? O ocazie într-adevăr.

O altă greșeală pe care am observat-o este lipsa conștientizării orizontului de timp.

Majoritatea românilor lasă banii pe contul curent. Mai departe, unii fac depozite bancare. Alții reînnoiesc depozitele bancare de ani de zile. Iar din cei care investesc, majoritatea investesc în fonduri defensive, de instrumente cu venit fix. Și asta din cauza orizontului de timp.

Însă asta naște întrebarea: Chiar veți avea nevoie de toți banii într-un an de zile? Majoritatea așa spune, dar chiar îi vom cheltui pe toți? Atunci dacă nu, înseamnă că ne permitem un orizont de timp mai generos. Și dacă avem un orizont de timp generos, atunci ne putem permite să ne expunem pe instrumente financiare mai volatile, cum ar fi acțiunile. Având un orizont de timp mai generos, volatilitatea acțiunilor scade vertiginos, însă ceea ce crește este probabilitatea să înregistrăm profit. Așa zice teoria, dar și istoria.

Acțiunile sunt interesante deoarece au potențialul de a genera creșteri peste rata inflației și atunci, de fapt, ne putem proteja capitalul de erodarea inflației și ne ușurăm foarte mult sarcina, ca investitori. Dacă avem un orizont de investiții de 10 ani, chiar contează ce va face bursa mâine? Dacă răspunsul este nu, cred că tocmai am eliminat un mare impediment în a începe să investim.

O ultimă greșeală identificată este supra-estimarea puterilor noastre ca investitori.

Recent, fondul OTP Expert a fost premiat la gala Asociației Administratorilor de Fonduri, pentru randamentul său în ultimii 3 ani, un randament de 63.3% la finalul lunii iunie 2023, și mai există și alte fonduri deschise de investiții cu randamente similare.

Iată cum un fond de investiții poate obține randamente superioare inflației, respectiv produselor clasice de economisire. Dar și superioare randamentelor obținute de investitorii individuali.

Dacă suntem onești, câți dintre noi au obținut un randament mai mare de 63.3% pe portofoliul individual în ultimii 3 ani? Fiindcă dacă nu am obținut un randament superior în perioada aceasta, rezultă că un scenariu mult mai bun pentru portofelul nostru ar fi fost să investim într-un fond mutual, cu diversificare prudentă, lichiditate bună și deschidere zilnică. Adică un produs diversificat, lichid, accesibil în fiecare zi lucrătoare.

Nimănui nu-i place să i se spună că greșește, mai ales în România, unde câteodată e mai important să ai dreptate, decât să faci bani 😊Cu toate acestea, eu sper că putem trage niște concluzii din evenimentele ultimilor ani.

Pentru mine, cele mai importante ar fi să nu ne speriem după corecții (scăderi), să conștientizăm că orizontul nostru de timp este de fapt unul lung, și să avem încredere în produsele de investiții simple, care sunt disponibile oricui.

S-ar putea să ne surprindă pozitiv rezultatele.

 

Adrian Anghel,

Deputy CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.