În literatura de specialitate întâlnim două noțiuni foarte interesante în legătură cu strategia de investiții a fondurilor de acțiuni, respectiv Growth & Value.

Astfel, unele fonduri de investiții au o strategie de tip Growth, acestea investesc în general în acțiuni de creștere. Aceste acțiuni de creștere sunt emise de companii care se așteaptă să înregistreze rate de creștere a afacerilor mult mai mari decât piața în general. În cazul acestor companii, ratele de creștere ridicate sunt prioritare, indiferent dacă vorbim de creșterea cifrei de afaceri, a cash-flow-ului și nu în ultimul rând de creșterea profitului. În general aceste companii de creștere reinvestesc în totalitate profiturile obținute în noi capacități de producție, echipamente, noi salariați, etc.

În principiu nu ar trebui să vă așteptați la dividende de la astfel de companii, deoarece toate profiturile sunt reinvestite așa cum spuneam mai sus. Având în vedere că aceste companii au un ritm de creștere accelerat, așteptările viitoare sunt foarte ridicate și astfel investitorii preconizează câștiguri consistente pe termen mediu. Pe de altă parte acestea sunt mult mai riscante.

Nu există nici o garanție că investițiile în astfel de companii de creștere să fie câștigătoare. În general, cel puțin în primele faze de dezvoltare a acestor companii de creștere, acestea înregistrează pierderi și există o posibilitate ridicată ca astfel de companii să nu ajungă profitabile niciodată.

De asemenea este important de menționat că în general companiile de creștere se tranzacționează la indicatori cu niveluri foarte ridicate (PE, PB, PS, etc). Deseori percepția investitorilor este că aceste companii sunt scumpe deoarece prețul acțiunilor acestor companii încorporează o serie întreagă de așteptări viitoare.

Prețul acțiunilor de creștere înregistrează o volatilitate ridicată, fiind influențat de o serie întreagă de indicatori economici pe care companiile le raportează trimestrial.

Pe de altă parte unele fonduri de Investiții au o strategie de tip Value. Se mai spune că Value investment înseamnă găsirea unor diamante în noroi. Respectiv, identificarea unor companii al căror preț de piață este mult inferior valorii intrinseci a respectivei companii. Teoria spune că mai devreme sau mai târziu, piața va vedea valoarea respectivei companii și prețul acțiunilor va crește.

În general companiile de tip Value sunt companii mature, cu bilanțuri solide și de multe ori bune plătitoare de dividende. Acestea nu înregistrează rate de creștere ridicate, dar au rezultate financiare solide pe termen lung. Companiile de tip Value sunt mai puțin riscante, iar prețul acțiunilor acestor companii înregistrează o volatilitate relativ scăzută.

Acțiunile Value se tranzacționează la indicatori scăzuți, respectiv sunt considerate ieftine de către investitori și așa cum spuneam și mai sus, sunt considerate mai puțin riscante deoarece aceste companii au un istoric de profitabilitate și distribuție de dividende.

În cazul altor fonduri de investiții vorbim de o strategie Blended. Acestea au portofolii în care managerul de portofoliu crează un mix de acțiuni growth și value. Mulți manageri ai acestor fonduri mixte urmăresc o strategie cunoscută sub numele de Creștere la un preț rezonabil (GARP), concentrându-se pe companii de creștere, dar cu o conștientizare accentuată a indicatorilor valorici tradiționali.

Indiferent dacă strategia de investiții este de tip Growth, Value sau Blended, fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni au volatilitate și comportă o serie de riscuri. Pe de altă parte, istoria ne-a demonstrat că pe termen mediu și lung investițiile în acțiuni (fonduri de acțiuni) generează randamente net superioare altor produse de economisire clasice.

Și ca o ultimă recomandare, înainte de a începe să economisiți într-un fond de investiții informați-vă, înțelegeți cât mai bine politica de investiții a respectivului fond și riscurile aferente.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.