Blog

Impozitele din 2023 te avantajează

Impozitele din 2023 te avantajează

Stimați clienți,

începând cu anul 2023 puteți beneficia de un nou sistem de impozitare în ceea ce privește deținerile dumneavoastră, care vă avantajează considerabil.

Mai precis, odată cu adoptarea Legii 142/2022 care modifică Codul Fiscal din 2023, aplicabil din 1 ianuarie 2023, persoanele fizice vor plăti în loc de actualul impozit de 10%, un impozit de:

  • 1% pentru deținerile dumneavoastră de peste un an de zile;
  • 3% pentru deținerile dumneavoastră de sub un an de zile.

Calculele se efectuează folosind prețul mediu ponderat, iar cota de impozitare diferă doar în funcție de perioada de deținere.

Această nouă cotă de impozitare se aplică pentru toate tranzacțiile desfășurate de la 1 ianuarie 2023.

Noutățile nu se opresc aici, și acum e important de menționat că tranzacțiile profitabile nu se mai compensează cu cele neprofitabile, ca în prezent, veți plăti impozit strict pentru tranzacțiile unde înregistrați profit.

O nouă schimbare în avantajul dumneavoastră este că impozitele vor fi reținute și plătite la sursă, dumneavoastră evitând această bătaie de cap.

Un nou aspect la care trebuie să aveți grijă este faptul că aveți obligația de a plăti și CASS, doar dacă ați depășit venituri din activități independente de peste 6 salarii minime brute pe țară (18.000 RON), în trecut acest prag fiind de 12 salarii minime brute.

Fișa de portofoliu

OTP Asset Management România SAI SA vă va trimite ca și până acum, până la sfârșitul lunii februarie a anului următor, fișa de portofoliu, unde dumneavoastră puteți vedea profitul/pierderea aferentă anului anterior.

O altă modificare este creșterea ușoară a impozitului pe dividende, de la 5% cât era până în 2022 la 8%, impozit care se aplică inclusiv veniturilor distribuibile oferite în Trim. IV 2022 de către OTP Real Estate & Construction.

Așadar, avem acum un sistem de impozitare care vine în sfârșit să contribuie la bunăstarea dumneavoastră ca investitori. Investind corect, puteți fi beneficiari ai acestui sistem și astfel să vă creșteți veniturile disponibile peste ani de zile.

Spun asta fiindcă, în opinia mea, nu este un sistem fiscal care să avantajeze speculatorii, ci dimpotrivă, pierderile din timpul unui an necompensându-se cu profiturile. Însă este un sistem care să ajute investitorii pe termen lung.

Termen lung

Și asta este bine, fiindcă acolo, pe un orizont de timp lung, ar trebui să investim.

Așa cum spuneam și în acest articol, cu cât ne mărim orizontul de timp, cu atât ne putem crește șansele de câștig.

Cu cât investim mai corect, cu atât mai bine ne va fi, și cu atât mai mult ne vom mulțumi peste ceva ani pentru demersurile începute acum. Mai ales fiindcă incertitudinea, volatilitatea, spuneți-i cum vreți, pare a fi la cote ridicate, iar evenimentele care, în teorie, ar fi trebuit să se întâmple odată la 100 de ani, se întâmplă cu o frecvență mult mai mare.

Într-un astfel de mediu nu ne mai ajută doar să economisim, ci trebuie să și investim. Fiindcă doar așa reușim ca banii noștri să țină pasul cu inflația, și s-o și învingă. Iar acum nu mai avem nicio scuză să nu profităm și de cadrul fiscal avantajos.

Bun venit în 2023!

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend