Așa cum spuneam în postarea precedentă nu voi încerca să vă vorbesc despre numărul de îmbolnăviri cu noul Coronavirus, nici de la noi și nici din Italia sau Spania. În schimb ceea ce încerc este să vă aduc informații importante despre fondurile pe care le administrăm și mai mult decât atât, să identific veștile bune pentru dumneavoastră.

Așa cum în ultima postare vorbeam de faptul că indiferent de evoluția VUAN-ului (prețului) fondului OTP Real Estate & Construction, acesta distribuie dividend (9,08157277 lei/unitatea de fond pentru Trim. I 2020), astăzi vreau să vă readuc în atenție un alt fond cu performanțe de luat în seamă, și anume OTP ComodisRO.

OTP ComodisRO este fondul nostru pentru vreme rea care înregistrează o volatilitate extrem de mică, respectiv este un fond cu un grad de risc 1 (pe o scară de la 1 la 7 unde 1 este cel mai mic risc, iar 7 cel mai mare). Acest fond investește doar în depozite bancare, obligațiuni și instrumente ale pieței monetare.

Un indicator important al acestui fond este valoarea modified duration. Nu voi explica aici definiția științifică a acestui indicator și importanța acestuia în administrarea riscului în cazul portofoliilor de venit fix. Însă cred că e important de înțeles că acestă valoare ne indică cât de repede ajunge portofoliu să fie reinvestit (adică ajung instrumentele financiare la maturitate și sunt reinvestite).

După cum observați fondul OTP ComodisRO are în mod constant valoarea modified duration sub-unitară, respectiv portofoliul fondului este reinvestit într-o perioadă sub 1 an.

Chiar dacă OTP ComodisRO nu este un fond monetar conform definiției legislative, el se comportă relativ asemănător cu un astfel de fond, ținând cont că în prezent peste 60% din activele fondului sunt investite în depozite bancare.

În ceea ce privește portofoliul de obligațiuni al fondului, acesta este format din obligațiuni corporative cu maturități relativ apropiate, emise de companii financiare de top. Aici putem aminti obligațiuni emise de BCR (8.4%), Unicredit Bank România (5.15%), Alpha Bank România (2.7%) sau obligațiunile emise de banca supranațională Black Sea Trade and Development Bank (3.9%).

Prin politica sa de investiții, OTP ComodisRO are o evoluție liniară și o volatilitatea foarte mică. Chiar dacă de la înființarea sa în anul 2008 și până în prezent a avut câteva zile cu creștere negativă, nu a înregistrat niciodată o lună de scădere.

Așa cum vedeți și în graficul de mai sus, fondul a înregistrat o evoluție ascendentă chiar și în condițiile de stres maxim pe piețele financiare, așa cum a fost cazul pe parcursul lunii martie a acestui an.

În plus, chiar dacă ar trebui comparat cu dobânda câștigată în cazul unui cont curent având în vedere lichiditatea excelentă oferită, OTP ComodisRO a performat mai bine atât față de dobânda medie oferită de sistemul bancar românesc, asa cum ne arată datele BNR:

Mai mult, randamentul mediu oferit de OTP ComodisRO a fost superior chiar și celui dat de titlurile de stat românești cu scadență la 12 luni!

Vorbeam la începutul acestei postări despre vești bune. Da, din punctul meu de vedere, faptul că în oferta noastră există OTP ComodisRO este o veste bună pentru clienții noștri. Toți aceia care vor să stea ancorați într-un port liniștit pe vreme de furtună pot să ia în considerare economisirea în acest fond.

Chiar dacă este important de menționat că performanțele trecute nu sunt o garanție pentru câștiguri viitoare, cred că istoricul de 12 ani al fondului OTP ComodisRO ar trebui să fie exemplu pentru validitatea și soliditatea politicii sale de investiții.

Pot să afirm că în continuare, OTP ComodisRO reprezintă o soluție viabilă de economisire pe termen scurt și mediu, în condiții de volatilitate scăzută.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol