Blog

Industria fondurilor deschise de investiții – evoluții pozitive

Industria fondurilor deschise de investiții

Piața fondurilor deschise de investiții din România a înregistrat o creștere puternică pe parcursul anului 2024. Astfel, conform statisticilor AAF, în primele cinci luni ale anului 2024 piața a înregistrat o creștere de 16.3% a activelo sub administrare. Acestea au ajuns astfel la finalul lunii mai 2024 la nivelul de 23.7 miliarde RON.

În aceste condiții vorbim de o creștere cu 3.2 mld. RON a activelor sub administrare a fondurilor deschise de investiții pe parcursul primelor cinci luni ale anului acesta. De asemenea, este important de menționat că numărul total de investitori în fonduri deschise de investiții a ajuns la 686,189. Toate aceste cifre sunt impresionate și ne arată interesul în creștere a clienților români spre produse de investiții care pe termen mediu și lung pot să te protejeze de efectele inflației.

Trebuie pe de altă parte să recunoaștem că acesta evoluție bună atât din punct de vedere a activelor sub administrare cât și a numărului de investitori se datorează evoluțiilor pozitive înregistrate de principalii indici bursieri, atât la nivel local, cât și internațional. Am avut evoluții foarte bune în ultimul an în condiții de volatilitate relative scăzută.

Astfel regăsiți mai jos evoluțiile principalilor indici bursieri.

Cu toate acestea, dacă ne uităm la piețele din regiune, industria fondurilor de investiții mai are încă mult potențial în față.

Astfel, conform statisticilor prezentate de către EFAMA activele sub administrare a fondurilor deschise de investiții din România la finalul anului 2023 erau de 3.5 mld. EUR, semnificativ mai mici decât activele din alte țări din regiune.

Regăsiți mai jos un grafic cu valoarea activelor sub administrare.

Sursa: EFAMA

Privind valorile înregistrate în țări precum Polonia sau Cehia, ne dăm seama că potențialul de creștere a pieței fondurilor deschise de investiții din România este unul foarte ridicat și trendul de creștere poate continua mulți ani de acum încolo.

De asemenea, cred că merită spus că în țările din vestul Europei industria fondurilor de investiții este la un cu totul alt nivel.

Sursa: EFAMA

Conform EFAMA, sumele la nivelul total al Europei investite în fonduri deschise de investiții se situau la finalul anului 2023 la un nivel de 13,149.6 miliarde EUR. În plus, la nivel European mai există fonduri alternative de investiții în valoare de 7,5 miliarde EUR. Doar pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate la nivelul Europei vânzări nete de fonduri de investiții în valoare de 54 miliarde EUR.

Nu în ultimul rând, doresc să reamintesc că investițiile în fonduri deschise de investiții diferă, iar ele pot fi alese în funcție de nevoile oricărei persoane în parte. Dar trebuie avut în vedere orizontul de timp și apetitul la risc al fiecăruia. În general, fondurile de investiții sunt instrumente financiare potrivite investițiilor pe termen mediu și lung. Acestea de multe ori pot avea o volatilitate mai ridicată, dar în același timp istoria ne arată că pot produce randamente pozitive superioare ratei inflației.

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend