Încep azi cu câteva date cheie din ultimul an*:

  • Inflația a crescut cu 8.19% în Trim. IV 2021, iar perspectivele BNR pentru Trim. II 2022 sunt de 11.2%;
  • Produsele energetice au crescut cu 76.8%;
  • Imobiliarele au crescut cu 16.7%
  • Salariul mediu brut a crescut cu 6.4%;
  • Depozitele bancare ți-ar fi adus 1.7-1.8%.

De aceea trebuie să investești, și nu doar să economisești.

Ultimii ani ne-au adus multă agitație și probabil că trăim niște schimbări cu adevărat istorice. Cu toate acestea, piețele de acțiuni de pretutindeni au depășit șoc după șoc și se tranzacționează în jurul maximelor istorice.  Asta deoarece piețele de acțiuni sunt influențate doar pe termen scurt de șocuri geo-politice, catastrofe umanitare, și mai mult de mersul economic al companiilor care alcătuiesc aceste piețe.

Iar mersul companiilor e dat de evoluția financiară a acestora, în cazul în care evoluția financiară este pozitivă, mai devreme sau mai târziu acest lucru este recunoscut de investitori și reflectat în prețul acțiunilor acelor companii.

Cum poate avea o companie o evoluție financiară pozitivă?

Aici putem vorbi de un model de business mai scalabil, de un produs nou și revoluționar, sau de optimizări ale proceselor existente, de o echipă de management ambițioasă și așa mai departe. Însă este clar că principala modalitate prin care o companie poate crește este dată de inovație. Iar aici cel mai bun exemplu este telefonul tău mobil.

Te rog să-ți imaginezi următoarele obiecte înșirate pe o masă: un calendar, o cameră foto performantă, un telefon fix, un calculator, o lanternă, un album de poze foarte încăpător, GPS-ul pentru mașină, telecomanda pentru televizor, un reportofon, un walkman, un radio, cardurile tale bancare, ceasul tău preferat și lista poate continua.

Toate acestea și mai multe îți încap acum în buzunar.

Inovația

Apariția pe scară largă a telefoanelor mobile a făcut ca cererea pentru toate aceste bunuri de mai sus să scadă, în timp ce cererea pentru aceste dispozitive indispensabile astăzi să explodeze. Beneficiari? Toate companiile angrenate în acest domeniu nou.

Am avut o revelație când am vizitat palatul Versailles și am văzut dormitorul regal: patul meu de acasă probabil că era mult mai confortabil decât cel al unui rege! Salteaua mea fermă, pernele mele din spumă, toate fac ca eu să am un somn mai bun acum decât un rege. Mergând mai departe cu gândirea, mă întreb câte fructe exotice mănâncă un om obișnuit acum, ce vacanțe, călătorii sau experiențe trăiește astăzi un om obișnuit față de regii unor imperii în adevăratul sens al cuvântului. Mi-am dat seama cât de mult s-au schimbat lucrurile față de cum trăia omenirea până nu de mult.

Un exemplu bun sunt călătoriile: în 1890 o călătorie din Anglia până în America dura între 7 și 10 zile, în funcție de vreme. Acum durează 8 ore.

Investiția în inovație

Toate acestea sunt datorate creșterii economice și a inovației. Companiile care reușesc să ofere produse și servicii noi și interesante beneficiază de sprijinul investitorilor, în timp ce acele companii care sunt prinse în trecut se ofilesc și sunt ignorate de aceștia.

Mai mult, trăim un război aproape de noi cu consecințe cât se poate de imprevizibile, însă una dintre consecințele cât se poate de clare este că Europa trebuie să rupă dependența de gazul și petrolul rusesc. În consecință, vor fi încurajate investiții în energie verde și sustenabilă în Europa, asta e cât se poate de clar. Iar aici vor fi avantajate companiile care inovează în acest domeniu și care pot capta energia solară și eoliană, noi modele de centrale nucleare mai sigure.

Este clar că trebuie să investim în tehnologii care să permită reducerea gradului de poluare pe care îl generăm în momentul de față. Avem o serie de inovații incredibile în acest sens în momentul de față, însă este nevoie de mult capital pentru a le face disponibile pe scară largă. Aici vor fi beneficiare acele companii care îmbină aceste tehnologii noi cu economiile și beneficiile generate de acestea, iar lucrurile arată promițător în acest sens.

Având în vedere toate acestea, noi la OTP Asset Management am decis extinderea gamei de produse cu un nou fond care să investească preponderent în acțiuni, care să țintească fix acele companii care sunt inovatoare, investesc puternic în cercetare și dezvoltare, iar în același timp au o atenție deosebită la guvernarea corporativă, incluziunea socială și factorii de mediu.

Bine ai venit, OTP Innovation.

 

*bnro.ro, imobiliare.ro

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.