Ce este Economisirea automată?

Practic, Economisirea automată este un plan regulat de economii realizat printr-un program de direct debit care colectează sumele pe care le stabilești tu, la data pe care o decizi și le investește în fondurile de investiții alese de tine. Cât de des investești este din nou alegerea ta, astfel încât poți alege să economisești în orice dată, lunar, bilunar, săptămânal în funcție de veniturile și nevoile tale. OTP Bank are și ea un astfel de program cu detalii aici.

Cu cât pot participa în Programul de Economisire Automată?

Poți subscrie orice suma, începând cu 50 lei/eur/usd în funcție de valuta fondului ales. Teoria spune că, ar trebui să economisești cel putin 10% din venitul lunar încasat, acest procent poate crește în funcție de obiectivele financiare pe care le ai (educația copiilor, avans casă, mașină, renovare, fond medical, etc.)

Cum setez un astfel de plan?

Pentru a accesa Programul de Economisire Automată trebuie să aveți deschis un cont curent la OTP Bank  și să încheiați un contract într-o sucursală. Tot ce trebuie faceți este să vă decideți în ce fond să investiți, ce sumă alocați și data la care să se facă investiția.

Pot modifica data la care subscriu ulterior? Dar suma?

Poți face aceste modificări oricând și de câte ori ai nevoie. Este de recomandat ca după câteva luni să analizezi și să decizi dacă ești confortabil cu data și sumele stabilite inițial. Astfel, dacă consideri că ai nevoie să economisești mai mult sau, dimpotrivă, să scazi sumele investite, o poți face oricând.

Pot investi în mai multe fonduri în program?

Programul de Economisire Automată se poate efectua pe oricare fonduri de investiții, atâta vreme cât țineți cont de suma minimă necesară pentru investiție. Suma minimă este de 50 lei/eur/usd pentru toate fondurile, excepție face OTP Real Estate & Construction, unde investiția minimă este de 1 unitate de fond (valoarea nominală a UF este de 500 lei), însă, ulterior primei subscrieri, poți investi 50 lei.

Ce avantaj major am dacă particip în acest program?

Cel mai mare avantaj în investiția regulată este faptul că vei cumpăra unități de fond (UF) la un preț mediu. De exemplu, când achiziționezi UF la prețuri joase (ca în această perioadă, de exemplu), cu aceeași sumă vei cumpăra mai multe UF, astfel încât, atunci când piețele vor crește, suma pe care o vei deține la momentul respectiv, va fi mult mai mare. Pe lângă acest avantaj, poți adăuga economia de timp și de resurse în găsirea celui mai bun moment de a investi, cât și faptul că tranzacțiile se fac automat prin acest program.

Sunt penalizat dacă răscumpăr din acești bani?

Nu ai penalități sau costuri suplimentare, în orice moment ai acces la banii tăi. Nu există un cost de aderare la Programul de Economisire, cum nu există nici taxă pentru renunțarea la program. În plus, orice subscriere în fondurile OTP Asset Management România are ZERO comisioane de subscriere sau răscumpărare, astfel poți economisi sau retrage în orice moment.

 

Cristiana Mihai,

Head of Marketing

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.