Blog

Invadarea Ucrainei și fondurile pe care le administrăm

Invadarea Ucrainei și fondurile

Nivelul de emoție a crescut foarte mult începând cu ziua de joi 24 februarie 2022, atunci când, cu toții am aflat despre declanșarea operațiunii de invadare a Ucrainei de către armata Federației Ruse. Scenariul cel mai negru s-a adeverit și asistăm de atunci la un atac pe scară largă a Rusiei împotriva unui stat european independent. În mod evident aceste știri au creat un nivel foarte ridicat de anxietate în rândul populației, cât și la nivelul investitorilor de pe piețele financiare.

Situația actuală

Avem o “lebădă neagră” și în mod natural panica s-a instalat ușor-ușor pe piețele de capital, indiferent dacă vorbim de piețele de acțiuni sau de obligațiuni.

Investitorii români sunt și ei cu nervii întinși la maximum și asta se poate observa în evoluția acțiunilor tranzacționate la cota Bursei de Valori București din ziua de 24 februarie.

Cum reacționăm noi ca administratori de fonduri?

Iată ce facem: monitorizăm atent portofoliile fondurilor noastre și creăm lichiditate, reducând în momentul de față expunerea pe active riscante și crescând activele fără risc, astfel încât, să putem onora cerințele de lichiditate pentru fiecare fond administrat.

The big picture

Pe de altă parte cred că este important să ne gândim într-o perspectivă ceva mai largă. Ceea ce se întâmplă acum este pentru mulți dintre noi un moment de mare tensiune. Și în mod evident are un impact emoțional foarte puternic, impact care se regăsește și în deciziile legate de investițiile și economiile pe care le avem.

Prin urmare, volatilitatea se va simți în perioada următoare, indiferent dacă vorbim de fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni sau de cele de venit fix (de obligațiuni).

Însă, și această perioadă de volatilitate se va sfârși, ca și celelalte perioade dificile prin care am trecut împreună.

Să nu uităm ce s-a întâmplat în trecutul recent. Putem să ne amintim cum piețele de capital au scăzut brusc în decembrie 2018 după faimoasa OUG114/2018 care avea un impact devastator asupra multor companii listate la BVB și asupra pieței în ansamblul ei.

Aveți mai jos un grafic al indicelui BET în perioada final de 2018 și prima parte a lui 2019.

Mai mult decât atât, ne putem aminti de momentul din martie 2020 când ne confruntam cu un inamic nevăzut, la nivel mondial – COVID19. În luna martie totul părea că se năruie și piețele scădeau accelerat. Atunci intram într-un război cu un inamic despre care nu știam nimic, iar teama cuprindea întreaga planetă. Să ne amintim de reacțiile noastre din martie 2020 și de deciziile luate atunci. Și apoi să ne gândim câte din reacțiile noastre de atunci au fost strict emoționale și poate mai puțin raționale.

În graficul de mai jos, avem evoluția indicelui BET din perioada respectivă care ne poate ajuta să rememorăm mai bine ce s-a întâmplat atunci.

Astfel, din data de 19/02/2020 până în data de 23/03/2020 indicele BET a scăzut de la 10204.97 puncte la 7038.95 puncte, respectiv a înregistrat o pierdere de -31,02%. Aceste scăderi au fost datorate în primul rând sentimentului, a panicii create de pandemia COVID19. Cu toate acestea, piața si-a revenit și cei care au rămas investiți și au continuat să investească prin intermediul roboților de economii, au avut de câștigat.

Ce învățăm din asta?

Cred că trebuie să înțelegem că volatilitatea crește foarte mult în astfel de momente de panică, dar pe termen lung ceea ce contează este performanța economică și rezultatele financiare. Evoluții de acest fel nu se înregistrează doar pe piața din România, ci la nivel global.

Mai jos, avem o serie de grafice cu evoluțiile indicelui S&P500 în momentele unor conflagrații militare foarte cunoscute. Se poate observa că, chiar dacă pe termen scurt piețele sunt puternic influențate de astfel de știri cu impact emoțional, pe termen lung sunt factori fundamentali și macro-economici.

Credem cu tărie că toți clienții cu Roboți de economii activi pe fondurile cu componentă de acțiuni au în această perioadă o oportunitate foarte bună să achiziționeze unități de fond la prețuri foarte atractive.

   

 

 

 

 

   

Așa cum observați, în momentele tensionate ale istoriei, piețele de capital înregistrează volatilitate crescută și pot apărea scăderi (corecții). Pe de altă parte, aceleași piețe, își revin mai repede sau mai târziu și prețurile urcă din nou către noi maxime.

Take away

În investiții este important să avem în vedere un orizont de timp lung, să avem portofolii diversificate, să lăsăm roboții de economii să-și facă treaba (investiția automată recurentă) și să nu uităm că mereu avem o alternativă de investiții, cu volatilitate minimă, prin intermediul fondului OTP ComodisRO, pentru clienții foarte conservatori, care nu pot suportă această volatilitate.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne reamintim că episoadele anterioare de volatilitate au reprezentat ocazii foarte bune de cumpărare pe termen lung.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend