2017 a fost primul an în care am încercat sistemul all-inclusive în concediu și trebuie să mărturisesc că mi-a plăcut. Aveam oarecare reticențe auzind diferite povești privind calitatea mâncărurilor însă experiența pe care am avut-o a fost peste așteptări.
Frații noștri de la sud de Dunăre au perfectat acest sistem de all-inclusive de la momentul adoptării lui în această zonă de lume astfel încât hotelul la care am stat te putea ține ocupat de unul singur un sejur pe litoral. 5 piscine exterioare, piscină interioară, spa, sală de jocuri, sală de joacă pentru cei mici, tobogane pe apă, echipă de entertainment, muzică live, discotecă, chiar și dacă vremea nu ține cu tine tot nu te plictisești.
Nu e de mirare că multă lume e atrasă de acest concept de all-inclusive, cu precădere familiile cu copii mici. După un an greu de muncă împachetezi familia în mașină/avion și vrei să delegi altora timp de o săptămână grijile cu curățenia și gătitul. Copii nu știu ce vor de mâncare? Nimic mai simplu, îi ții de mânuță în timp ce-și aleg singuri meniul. Elimini și timpii de așteptare, totul e gata la marele fix, anticipându-ți practic nevoile. Și mai are un atu acest gen de vacanță: părinții știu de la început bugetul pentru vacanța pe care nu-l vor depăși.
Așadar într-un moment de liniște m-am întrebat de ce este atât de popular acest model de business și cum l-am putea replica în zona investițiilor. Din moment ce citiți blogul nostru intuiesc că aveți interes în zona financiară, așa că nu e o surpriză pentru voi să aflați că gradul de penetrare a serviciilor financiare în rândul populației este unul destul de scăzut. Conform unui raport recent*, puțin peste 62,000 de oameni au cont la Bursa de Valori de la București, în timp ce numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții este undeva la 327,966 conform Asociației Administratorilor de Fonduri din România**.
Adunate, aceste cifre înseamnă cam 1.98% din totalul populației României, conform celor mai recente date. Pe de altă parte, plecările românilor înregistrate la punctele de frontieră de la începutul anului până la 31.07.2017 au însumat 11.26 milioane***, sau aproximativ 57.36% din populația României.
În același timp aflăm că românii au cheltuit peste 1.4 MLD Euro pe vacanțe în străinătate numai în primele șase luni ale lui 2017, conform unei analize a ZF, pe baza datelor BNR****. Totalul activelor fondurilor deschise de investiții însumează 5 MLD Euro, conform datelor AAF.
Cifrele vorbesc de la sine, românii aleg să călătorească acum, și nu la bătrânețe.
Dar dacă ați putea investi “all-inclusive”? Dacă n-ar mai trebui să alegeți între clase de active, acțiuni sau obligațiuni, și doar să alegeți un produs suficient de flexibil care se poate mișca liber pe toate clasele de active, în funcție de oportunitate? Dacă fondul de investiții ales ar putea aduce randament pozitiv, an de an, preluând grijile de pe umerii investitorilor și mutându-le pe umerii managerilor de portofolii? Dacă fondul de investiții ar putea fi atât de flexibil încât să capteze creșterea economică în perioadele bune, de creștere economică, iar în perioadele de corecții bursiere să poată sta în afara piețelor financiare, ba mai mult să poată livra randament și pe scădere? Ar fi ceva ce v-ar interesa?
Vestea bună e că acum aveți această opțiune. Fondurile de investiții de tip Absolute-Return, intrate nu de mult pe piața românească, sunt gândite să ofere flexibilitatea de care au atâta nevoie managerii de portofolii, dar în același timp să reducă povara deciziei de pe umerii investitorului.
Ele țintesc randament pozitiv indiferent de condițiile piețelor financiare și pot livra acest randament fiind foarte flexibile. În perioadele bune stau expuse pe instrumente financiare care performează, iar în perioadele de corecții pot deține cash, în depozite, ba chiar pot paria pe scăderea piețelor financiare, marcând astfel profituri.
Rezultă astfel un produs all-inclusive, în care singura grijă a investitorului rămâne cât să investească.
Nu închei până nu menționez că randamentele despre care am vorbit mai sus nu sunt garantate. Ele pot fi oferite investitorilor în măsura în care piețele financiare performează, fie piețele de acțiuni, fie cele de obligațiuni, dobânzile bancare sunt la un nivel adecvat, iar managerul de portofoliu poziționează corect fondul pentru viitorul apropiat.
Deși există posibilitatea ca pe termen scurt și fondurile de Absolute-Return să prezinte randament negativ, practica ne arată că probabilitatea de a obține randament pozitiv este direct proporțională cu perioada deținerii, în cazul piețelor financiare. Cu alte cuvinte, dacă investiți pe 10 ani este mai probabil să marcați profit, decât dacă investiți pe un singur an. Iar randamentele aduse de piețele financiare în ultimul secol sunt mult peste așteptări. Dar despre asta, într-un articol viitor.
Deci contează mai mult cât stați investiți, decât când începeți să investiți. Aflați mai multe pe https://www.otpfonduri.ro/produse-de-investitii/fonduri-absolut-return/
*** http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/turism07r17.pdf
**** http://www.zf.ro/companii/romanii-au-cheltuit-1-4-mld-euro-pe-vacante-in-strainatate-in-s1-16696588
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.