S-au împlinit 10 ani de la minimele înregistrate în martie 2009. În acest timp indicii bursieri au realizat randamente spectaculoase pe tot globul, dar mai ales în România.

Indicele BET, principalul indice al BVB, se tranzacționa în martie 2009 în jurul valorii de 1900. Acum este în jurul valorii de 8200. Așadar oricine ar fi investit 1 leu în 2009 ar fi avut acum 4.3 lei. Și asta fără dividendele primite, care iarăși au fost spectaculoase.

O acțiune a Băncii Transilvania se tranzacționa în 2009 la 0.22 RON. Acum este 2.17 RON. O creștere de 10x. Iarăși, fără dividendele distribuite și fără acțiunile gratuite primite în acești ani. Și totuși, majoritatea românilor nu s-au bucurat de aceste creșteri.

Cele mai recente date de care dispunem ne arată o scădere accentuată a numărului de investitori la BVB. De la 85.000 în 2013 la aproape 54.000 la sfârșitul lui 2018*.

Nici datele fondurilor mutuale nu arată mult mai bine. Deși numărul investitorilor în fondurile de acțiuni deschise au crescut în ultima perioadă, el este în continuare foarte mic raportat la populația țării, iar mai bine de 83% din banii pe care aceștia îi au în fondurile de investiții din România stau in fonduri de venit fix!

Sursa: AAF. Prelucrare date OTP Asset Management România SAI SAI. Date valabile pentru Decembrie 2018.

După 10 ani este firesc ca investitorii să se întrebe cât mai durează petrecerea?  Este greu de spus, însă câteva concluzii pot fi trase:

  1. Indiferent de cât de grea este o recesiune, ciclul de afaceri se reia.

Criza din 2008 a fost cea mai grea pe care am trăit-o în viața noastră. În timp ce indicii bursieri se topeau era greu să vedem o revenire la normal. Însă una dintre cele mai valoase lecții pe care le putem trage este că economia își revine mereu, indiferent de cât de grea este recesiunea, iar asta trage în sus prețul activelor.

2. Acțiunile rămân cel mai bun creator de avere pe termen lung

Chiar dacă în România fondurile de obligațiuni au performat mai bine decât cele de acțiuni în ultimii 10 ani, la nivel mondial nici-un activ nu a putut „bate” acțiunile. Numai acțiunile au potențialul de a capta creșterea economică și de a remunera un investitor pe măsură. De aceea este păcat că majoritatea investitorilor din România aleg să nu participe la randamentele spectaculoase oferite de Bursa de la București, fie direct, fie prin fondurile de acțiuni.

3. E important să rămâi pe poziții, chiar și când alții te contrazic.

Un investitor care ar fi stat pe poziții din 2007 până în prezent și-ar fi recuperat pierderea și ar fi fost pe profit. Mai mult, dacă ar fi cumpărat periodic, așa cum noi sfătuim să facă toți investitorii noștri, acel investitor ar fi avut acum un profit frumușel. Warren Buffett are un citat faimos: „Fii lacom când ceilalți sunt temători. Fii temător când ceilalți sunt lacomi”. Ușor de zis, greu de făcut, dar funcționează în practică.

În cele din urmă nimeni nu poate spune cu precizie când vine următoarea recesiune. S-ar putea să fie mâine, s-ar putea să fie în 10 ani. Piețele financiare sunt organisme vii, care se adaptează. Tot ce putem spune cu certitudine este că motivul recesiunii viitoare nu va fi același cu cel anterior. Însă indiferent de mersul piețelor investitorii se pot proteja prin diversificare. Așa cum arată în prezent, portofoliul global al investitorilor nu este unul prea diversificat, cu o expunere de 83% pe instrumente cu venit fix.

Și nu uitați, inamicul unui investitor nu este volatilitatea. Ea este prietena noastră, pe termen lung, deoarece ne dă ocazia să cumpărăm și când prețurile sunt scăzute. Inamicul numărul 1 este inflația, care ne mănâncă încet și sigur randamentele, și chiar agoniseala, pentru cei ce nu obțin randamente superioare ratei inflației.

Așadar la final nu ne rămâne decât să-i urăm La mulți ani, piață neiubită, Bursei locale și să sperăm că românii vor alege să participe la randamentele spectaculoase pe care ea le poate oferi.

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.