În ultimele câteva zile, ochii investitorilor s-au îndreptat către două colțuri îndepărtate ale lumii, respectiv Argentina și Hong Kong. Chiar dacă sunt atât de departe de noi, evoluțiile din ambele zone pot avea influențe puternice și asupra piețelor financiare din România și Europa.
Astfel, știrea privind înfrângerea suferită de către actualul președinte de dreapta al Argentinei, Mauricio Macri, într-un prim tur de alegeri preliminare, a zguduit piețele financiare din această țară. Câștigătorul acestui prim tur de scrutin, Alberto Fernandez, este reprezentantul partidului peronist (populist), cu un mesaj puternic demagog și anti-piețe. La aflarea rezultatelor, piața bursieră din Argentina a înregistrat o scădere catastrofală de peste 48% într-o singura zi, Aceasta a însemnat cea de-a doua cea mai mare scădere de o zi pe oricare din cele 94 de burse urmărite de Bloomberg începând cu 1950. Doar Sri Lanka a suferit o scădere mai mare, cu peste 60% în iunie 1989, când națiunea a fost cuprinsă de un război civil. În plus, moneda argentiniană –pesos argentinian- s-a depreciat brusc cu 25%. Obligațiunile în dolari emise de Argentina au scăzut la rândul lor cu 25%, randamentul obligațiunilor cu maturitate scurtă, emise în dolari americani, situându-se la peste 35%.
În cealaltă parte a lumii, protestele violente din Hong Kong s-au accentuat. Aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, a fost închis temporar datorită protestelor care au avut loc acolo. Există temeri din ce în ce mai ridicate că dacă protestele vor continua la același nivel sau mai ridicat, China va interveni militar în Hong Kong.
Nu trebuie uitat faptul că Hong Kong, fosta colonie britanică, face parte în prezent din statul Chinez. Ea este condusă după principiu „un stat, două sisteme” și are un nivel de autonomie foarte ridicat. Hong Kong are un sistem judiciar propriu și legi proprii diferite de cele din China continentală.
Situația poate scăpa foarte ușor de sub control și un dezastru umanitar poate avea loc. Mai mult decât atât, Hong Kong este un hub economic și comercial extrem de important pentru acea zonă a lumii și o destabilizare masivă a Hong Kong-ului poate avea efecte economice la nivel internațional.
Orașul găzduiește șapte companii din topul Fortune Global 500 și funcționează ca bază asiatică pentru multe corporații multinaționale și bănci majore care apreciază sistemul său juridic semi-autonom și legături strânse cu China continentală. Există multe companii europene și americane care au activități economice în Hong Kong și acestea pot suferi pierderi importante în condițiile înrăutățirii situației din zonă.
Având în vedere că o parte din companiile Argentiniene listate la Bursă fac încă parte din indicii de Frontier Market (din care și România face parte), iar pe de altă parte, un șoc la nivelul comerțului mondial poate avea efecte asupra multor țări de frontieră sau emergente, putem spune că evoluțiile din ambele cazuri ne pot afecta indirect și pe noi.
Dacă la aceste două aspecte punctuale se adaugă războiul comercial în plină desfășurare dintre Statele Unite și China, alimentat continuu de salvele de tweet-uri ale președintelui Trump, precum și temerile privind o posibilă intrare în recesiune în următorul an a SUA, avem deja un cocktail greu de digerat pentru piețele financiare globale.
În aceste condiții o abordare prudentă a piețelor este de dorit și cea mai bună metodă de protecție împotriva riscurilor este diversificarea. În condițiile creșterii volatilității pe piețele financiare, investiția periodică, cu un orizont de timp lung pare a fi cea mai potrivită. Iar această investiție periodică poate fi făcută cel mai ușor prin intermediul unui program automat de economisire în fonduri de investiții.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.