Din 14.10.2024, OTP Asset Management Romania SAI S.A. face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

Blog

Norocul și-l face omul cu mâna lui

Norocul și-l face omul cu mâna lui

Norocul și-l face omul cu mâna lui

Ultimii ani ne-au adus mult mai multă volatilitate decât ne doream, atât dumneavoastră ca investitori cât și nouă, în calitate de administratori de active.

Trei ani de lebede negre

Chiar și cele mai defensive fonduri, cele de instrumente cu venit fix (obligațiuni), au înregistrat o volatilitate ieșită din comun începând cu 2020, anul pandemiei, și terminând cu 2022, anul inflației.

Pentru noi ca administratori de active, anul 2022 a fost unul extraordinar de greu, un adevărat stres-test, în condițiile în care apariția inflației și răspunsul băncilor centrale au dus la cel mai agresiv ciclu de creștere de dobânzi din istorie, lucru care, din păcate are un efect negativ asupra instrumentelor cu venit fix.

Aici trebuie să aduc câteva detalii tehnice: prețul unei obligațiuni este invers corelat cu randamentul acesteia. În momentul când Băncile Centrale cresc dobânzile, randamentele obligațiunilor cresc, de asemenea, ceea ce înseamnă scăderi de preț pentru acestea.

Vești foarte bune pentru investitorii viitori, nu foarte bune pentru investitorii actuali. Mai mult, din spiritul transparenței, am decis marcarea la piață a instrumentelor cu venit fix (care au prețuri de referință) din portofoliile fondurilor pe care le administrăm. Astfel, arătam în evoluția fondurilor pe care le administrăm volatilitatea acestor instrumente imediat ce aceasta apare.

Însă simplu fapt că un instrument cu venit fix arată o scădere temporară, nu înseamnă și că această scădere e permanentă. Un instrument cu venit fix are și o scadență, și pe măsură ce se ajunge la această scadență prețul acesteia tinde spre 100%, chiar dacă pe parcurs a avut o scădere temporară.

Fiindcă aici vreau să ajung cu subiectul acestui articol, doar fiindcă un fond de instrumente cu venit fix arată scăderi temporare, nu înseamnă că trebuie să le transformăm în pierderi definitive.

Istoricul OTP Obligațiuni

Ce vedeți mai jos este evoluția OTP Obligațiuni, de la lansare până în prezent. Observați cum el a înregistrat scăderi la început, datorită faptului că pe atunci era un fond diversificat ( cu expunere și pe acțiuni, care în perioada aceea sufereau corecții profunde), ca apoi să înregistreze aprecieri continue din 2011 și până în 2020.

Ce a urmat apoi? O pandemie, un război, și o inflație nemaiîntâlnită de o generație. Cam multe lebede negre în doar 3 ani, nu?

Așa cum spuneam și mai sus, vă înțeleg pe deplin nemulțumirea, în condițiile în care majoritatea românilor optează pentru acest gen de fonduri calme, cu risc scăzut, care să conserve averea. Însă vreau să vă arăt mai jos că putem avea succes chiar și în aceste condiții mai puțin faste.

Cum navigăm printre lebedele negre?

Ce puteți vedea este diferența dintre diferite abordări, folosind același vehicul de investiții, OTP Obligațiuni.

Așa cum spuneam și mai sus, pierderile temporare nu trebuie transformate în pierderi definitive.

O persoană care ar fi investit 100.000 RON la începutul lui 2022 ar fi văzut un minus temporar, însă dacă ar fi avut răbdare, ar fi văzut un profit de 2% până la jumătatea lui iulie 2023.

Cel care ar fi avut un plan de economisire periodică în OTP Obligațiuni de 500 de lei pe lună ar fi avut cea mai mare sumă la sfârșitul simulării, de 111.491 RON.

Speculatorul care ar fi nimerit minimul cu toată suma de 100.000 RON ar fi avut un randament de 8% într-un an de zile.

Iar cel care s-ar fi speriat și ar fi răscumpărat în minim, ca apoi să constituie un depozit cu 8%, nu și-ar fi recuperat încă paguba, la jumătatea lui 2023.

Concluzia

Ce vreau să arăt cu acest exercițiu? Cum pentru fiecare vânzător există un cumpărător, speculatorul a făcut bani pe seama vânzătorului în panică. Profitul lui este pierderea celuilalt, din păcate.

Și  tot din păcate, comportamentul multor investitori este cel din scenariul de mai sus. Majoritatea răscumpărărilor din 2022 au venit în zona minimelor. Însă acolo au început speculatorii să facă profituri considerabile.

Morala? Norocul și-l face omul cu mâna lui. Să cumpărăm periodic pare a fi o strategie mult mai bună decât să acționăm emoțional.

Spor la investiții!

 

Adrian Anghel,

Deputy CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.

Norocul și-l face omul cu mâna lui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend