Atunci de ce sa facem doar depozite? Unii dintre noi preferam friptura de vită în timp ce alții preferă să mănânce paste. Cu toate acestea, chiar daca avem o mâncare preferată, cei mai mulți dintre noi încercăm să avem o alimentație cât mai diversificată.

Mulți oameni preferă să se uite la un meci de fotbal. Cu toate că suntem fani ai unei echipe și urmărim meci de meci, vrem să ieșim și în oraș să facem alte activități. Mergem la o piesă de teatru sau la un concert de muzică. Sau poate pur și simplu, ne place să facem altceva, diferit.

Toate afirmațiile de mai sus sunt corecte și au la bază dorința umană de diversitate. Credem că același lucru ar trebui aplicat și în cazul economisirii pe termen lung.

Cei mai mulți care economisesc preferă să își plaseze banii în depozite bancare cu toate că nu mănâncă paste in fiecare zi și nici nu se uită zi de zi la meciuri de fotbal. Chiar dacă sunt lucruri și activități care ne plac și suntem obișnuiți cu ele, facem și altceva, diferit.

La fel, când vorbim despre modalitățile de a economisi, trebuie să ne uităm în mai multe direcții, să renunțăm la a ține economiile într-un singur coș, respectiv în depozite bancare sau chiar mai puțin productiv, doar în conturi de economii sau conturi curente.

Diversificarea nu înseamnă să ai depozite la mai multe bănci, ci să deții și alte instrumente de economisire/investiție. Si asta, cu atât mai mult cu cât dobânzile primite de la bănci sunt din ce în ce mai puțin atractive.

În termeni financiari, diversificarea înseamnă mai multe clase de active, adică să îți păstrezi banii atât în depozite bancare sau conturi de economii cât și în obligațiuni, acțiuni și alte instrumente alternative.

Însă, tranzacționarea acestor instrumente, urmărirea lor, analizarea acestora este o operațiune complexa care necesita în primul rând timp, iar timpul este cel mai prețios pentru fiecare dintre noi.

Soluția este mai simplă decât pare la prima vedere și este reprezentată de un portofoliu de fonduri de investitii.

Fondurile sunt administrate de profesioniști, sunt supravegheate de autorități, iar evoluțiile lor pot fi foarte ușor urmărite. Investiția în fonduri reprezintă o soluție practică de diversificare a economiilor pe termen mediu și lung.

Considerăm că diversificarea reprezintă prima și poate cea mai eficientă metodă de diminuare a riscurilor asumate în investiții. Pentru că niciodată nu trebuie uitat faptul că exista o relație directă și foarte puternica între riscurile asumate și câștigurile așteptate.

 

Cristiana Mihai

Head of Marketing

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modicate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastra poate creste sau poate scadea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.