Din 14.10.2024, OTP Asset Management Romania SAI S.A. face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

O geantă cam scumpă

O geantă cam scumpă

O geantă cam scumpă

Citeam ieri un articol* care m-a pus pe gânduri:

Oricum, ce contează cu adevărat?” La asta s-a gândit Nia Holland, în vârstă de 24 de ani, după ce a cheltuit 2.500 de dolari pe o geantă Chanel de epocă, epuizându-și economiile. Câștigând puțini bani cu joburile de cercetare din campus în timpul școlii postuniversitare, ea știa că banii ei ar putea fi mai bine cheltuiți, economisiți sau investiți. Dar, în același timp, ea a spus că nu se simte iresponsabilă. Cu repere tradiționale precum proprietatea unei case și o viață cu copii atât de departe la îndemână, refuzul ei înșiși „micul lux” nu avea să facă diferența. Și dacă ceva, geantă din piele de miel cu un lanț de 24 de carate a făcut-o să se simtă mai bine. Bine ați venit în era cheltuielilor nesăbuite.”

Scuzați traducerea făcută cu ajutorul inteligenței artificiale, dar cred că înțelegeți foarte bine esența.

Cu prețul imobiliarelor așa de mari, salarii de intrare în câmpul muncii mici, și depresia indusă de rețelele de “socializare” unde totul pare perfect, este ușor să intri în mentalitatea “ce contează cu adevărat?”.

Totul pare așa de greu de atins încât de ce să-ți mai bați capul? De ce să mai încerci? De ce să nu te dai direct bătut și să-ți iei geantă aia scumpă? Și așa viața e destul de grea, măcar să te bucuri de ea, nu?

Oamenii nu înțeleg că banii au altă valoare în timp și puterea dobânzii compuse!

Și deși o geantă Chanel își menține valoarea în timp, nu e cea mai bună investiție.

Mai jos vedeți ce s-ar fi întâmplat dacă tânăra din poveste ar fi folosit economiile făcute (cu greu presupun) și ar fi investit acești bani:

2500 de dolari, investiți timp de 40 de ani cu un randament anual de 10% (cam cât au adus istoric acțiunile americane) se transformă în peste 113.000 de dolari.

Avea orizontul de timp domnișoara? Categoric. Avea disponibilitatea financiară? Da. Putea investi în câteva minute? Iarăși da. Dar a abandonat lupta. “Ce contează cu adevărat?”

Dacă reușea să se abțină de la cheltuiala nesăbuită și avea un plan de investiții prin care punea cei 2500 de dolari la treabă și pe lângă ei, reușea  să mai strângă 6000 de dolari pe an, adică 500 de dolari pe luna, după 30 de ani ar fi ajuns milionară iar la 40 de ani ar fi ajuns la peste 2.5 milioane de dolari.

Deși pare fără speranță, oricine se poate îmbogăți.

Nu e nevoie de scheme complicate de îmbogățire rapidă, de activități ilegale sau imorale.

Trebuie doar să cheltuieșți mai puțin decât câștigi și să investești restul, preferabil in economia reală, prin intermediul unor companii bune.

Dacă nu te pricepi, nu-i nicio problema, îți alegi un fond de investiții, iar mai departe ai un manager de portofoliu care scanează permanent piețele financiare pentru cele mai mai bune oportunități.

Repetă procesul suficient de mult timp și ar trebui să-ți atingi obiectivele, oricare ar fi ele.

Însă pentru a face asta trebuie să renunți la cheltuielile nesăbuite. Și o geantă de peste 100.000 de dolari, e o geantă cam scumpă.

* https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-31/gen-z-millennials-are-doom-spending-to-cope-with-economic-uncertainty

Adrian Anghel,

Deputy CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

O geantă cam scumpă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend