O industrie cu potențial
În postarea precedentă vorbeam despre fonduri de investiții din Europa și România. Astfel, comparam industria fondurilor deschise de investiții din România cu cele din țările din regiunea noastră și ajungeam la concluzia că industria noastră are un mare potențial de creștere. Astfel, în România valoarea valoarea activelor deținute în fonduri de investiții pe cap de locuitor era de doar 158 Euro comparativ cu Ungaria, unde aceeași valoare era de 1553 Euro (fără FoF- fonduri de fonduri) sau 2064 Euro (dacă se ia în considerare și FoF).
Comparație cu țări latine, active în administrare
Plecând de la datele furnizate de EFAMA (asociația europeană a administratorilor de fonduri) am făcut aceeași comparație și pentru trei țări latine, mediteraneene, Italia, Spania și Portugalia. În aceste țări există comunități importante de români care au reușit să se integreze ușor în cultura acestora. Asta nu poate însemna decât că aceste trei țări sunt oarecum asemănătoare cultural cu noi și că ar putea fi un exemplu mai ușor de urmat de români.
De asemenea, am mai selectat trei țări ceva mai exotice, dar care am putea considera că sunt într-o anumită măsură, oarecum similare cu România, din punct de vedere al nivelului de educație financiară. Acestea sunt Argentina, Chile și Africa de Sud.
Iată situația activelor sub administrare a fondurilor deschise de investiții pentru aceste țări, prin comparație cu România:
Sursa: EFAMA
După cum se vede din graficul de mai sus, România este mult în urma țărilor prezentate. Spre exemplu, Argentina este o țară care de peste 20 de ani are probleme economice majore, în trecut, cu o lungă perioadă de dictatură militară, reușește să aibă o industrie a fondurilor de investiții de peste 10 ori mai mare în termeni nominali decât România.
Active în funcție de numărul de locuitori
Pe de altă parte, comparația nu este cu adevărat justă, ținând cont că numărul populației diferă între aceste țări. Așa că am calculat și un activ mediu sub administrare per cap de locuitor.
Sursa: EFAMA, OTP AMR
Discrepanțele se păstrează în continuare chiar dacă facem calculul pe cap de locuitor, similar cu raportarea doar la fonduri de investiții din Europa, prezentate în articolul anterior. Vorbim în cele din urmă de 158 EUR/capita în România față de 790 EUR/capita în Argentina. Dacă ne uităm la țările membre ale UE, Portugalia înregistrează 2113 EUR/capita, o sumă oarecum similară cu cea înregistrată de Ungaria. În cazul Spaniei și al Italiei valorile sunt semnificat mai mari de 6722 EUR/capita și respectiv 3885 EUR/capita.
România are potențial
Așa cum spuneam și în articolul precedent, cifrele legate de România nu pot să nu ne facă să credem că industria de asset management din România are un potențial important de creștere și că, prin efortul nostru susținut, al celor care activăm în această industrie, vom micșora în timp aceste decalaje.
Să nu uităm că, atât țările din regiunea noastră care ne depășesc semnificativ din punct de vedere a activelor sub administrare (Ungaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Polonia, Grecia, etc), cât și țări precum Chile, Africa de Sud, Argentina, Spania, au trecut prin momente dificile în ultimii 70 de ani. Au avut dictaturi sau regimuri totalitare, au avut un nivel economic precar, un nivel redus de educație financiară și cu toate acestea, pe fondul creșterii economice și-au dezvoltat o industrie puternică de asset management.
De ce există aceste discrepanțe?
Pentru toți cei care citesc aceste rânduri lansez o invitație. De ce credeți că suntem atât de departe la nivel de dezvoltare a industriei fondurilor deschise de investiții față de țările menționate în articolul precedent sau față de țările prezentate mai sus?
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.
O industrie cu potențial