În aceste zile cu toții avem nevoie și de vești bune. Din păcate eu nu vă pot da vești bune dinspre frontul luptei cu noul Conoravirus, de altfel nu asta este misiunea mea. Însă vă dau o veste bună despre unul dintre fondurile administrate de către noi.

Vestea despre care vorbesc este referitoare la fondul OTP Real Estate & Construction care tocmai a anunțat distribuția dividendului aferent trimestrului I al anului 2020.

OTP Real Estate & Construction distribuie investitorilor în fond dividendul aferent Trim. I 2020 în valoare de 9,08157277 lei/ unitatea de fond.

În ultimele 12 luni dividendul cumulat distribuit de fond a fost de 31.5597 lei/unitatea de fond, respectiv randamentul dividendului de 6.19%. Cu alte cuvinte, un investitor care achiziționase unități de fond în urmă cu 12 luni a înregistrat un randament al dividendului de 6.19%. Ceea ce, orice ați spune, este net superior oricărui alt instrument clasic de economisire.

Odată cu anunțarea distribuției dividendului și a randamentului atractiv al acestuia, vreau să subliniez o serie de idei prezentate anterior în ceea ce privește specificul acestui fond.

OTP Real Estate & Constraction a fost gândit și este administrat pentru a oferi clienților un instrument prin care aceștia să realizeze venituri recurente (trimestriale), oferind în același timp expunere pe piața imobiliară și a construcțiilor la nivel global. Fondul investește în principal în acțiuni și obligațiuni ale unor companii care activează în domeniul real estate și al construcțiilor, atât în SUA, cât și în Europa.

Valoarea unitară a activului net -VUAN (prețul unității de fond) evoluează în funcție de schimbările prețurilor acțiunilor și obligațiunilor din portofoliul acestui fond, prețuri care fluctuează și pot avea un nivel de volatilitate mai mare sau mai mic, fiind vorba despre instrumente financiare listate la bursă.

Așa cum și-a propus, fondul distribuie dividend trimestrial, însă valoarea dividendelor distribuite nu este influențată de evoluțiile prețurilor acțiunilor și obligațiunilor aflate în portofoliul fondului.

Trebuie foarte bine înțeles că dividendele distribuite de către OTP Real Estate & Construction nu sunt afectate de evoluția prețurilor de pe bursele internaționale. În schimb, acestea sunt influențate de evoluțiile rezultatelor financiare ale companiilor aflate în portofoliul fondului. Dacă aceste companii continuă să aibă rezultate financiare bune, atunci vor continua să distribuie dividende și să își plătească cupoanele (dobânzile) pentru obligațiunile emise.

Misiunea principală a administratorului portofoliului OTP Real Estate & Construction este să asigure un management activ al acestuia astfel încât, fondul să distribuie în fiecare trimestru dividende. Alocarea pe diferite clase de active se face dinamic, astfel încât în anumite momente, ponderea acțiunilor sau a obligațiunilor din portofoliul fondului poate varia foarte mult.

Vreau să subliniez că fondul poate înregistra evoluții negative ale VUAN-ului, dar în continuare poate distribui dividend.

În mod evident, în momentul de față trăim vremuri foarte complicate, este foarte greu să putem spune când se va termina actuala pandemie, cum va arata economia mondială peste șase luni sau peste un an. Cu toate acestea, din observațiile noastre, o serie de sectoare de activitate sunt și vor fi mai afectate decât altele. Mergând mai departe, este ușor de observat că anumite companii care activează în sectoare cum ar fi cele ale turismului, ospitalității, aviației, anumite sectoare industriale sunt afectate foarte puternic.

Pe de altă parte observăm că alte sectoare de activitate cum ar fi cel tehnologic (telemuncă, cloud, telecomunicații și Internet), cel al distribuției online, sănătate, își desfășoară în continuare activitatea și devin esențiale în aceste momente dificile.

După cum probabil știți, real estate nu înseamnă doar apartamente. Pentru fond, real estate reprezintă mult mai mult, respectiv companii care asigură spații pentru companiile de cloud sau centre de date, turnuri pentru telecomunicații și tehnologie 5G, spații de depozitare și logistice necesare pentru companiile de distribuție, etc.

În aceste condiții mă aștept ca și în trimestrele următoare OTP Real Estate & Constraction să își urmeze mandatul, respectiv să continue să distribuie venituri către investitorii săi.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol