Am citit o știre care mi-a plăcut foarte mult. Este vorba despre o obligațiune emisă în anul 1648, de către o companie de utilități din Olanda, care încă oferă dobândă.

Obligațiunea a fost emisă în 15 mai 1648, pe o piele de oaie, pe numele dl. Niclaes de Meijer, care a fost obligat să plătească pentru ea suma de 1000 de guldeni Carolus, moneda Olandei până în 2002, când a fost înlocuită cu Euro. Conform “prospectului” inițial, ea ar fi oferit dobândă de 5% pe an în perpetuitate, iar apoi rata a scăzut la 3.5% și la 2% în timpul secolului 17.

Obligațiunea emisă în 1684 de către Compania Olandeză de Apă, pentru finanțarea unor diguri. O obligațiune perpetuă, ea continuă să ofere dobândă și în prezent.

Povestea interesantă a acestei obligațiuni nu se termină aici. Ea a intrat în posesia Universității Yale în 2003, contra sumei de 24.000 de euro. Aceasta a încasat în 2015 dobânda restantă pentru cei 12 ani de când o deține (aproximativ 136 EUR), după ce a încasat în 2003 dobânda aferentă pentru cei 26 de ani anteriori!

Problema este că obligațiunea trebuie prezentată autorităților din Olanda pentru colectarea dobânzii, însă conform regulilor Universității Yale, niciun document nu poate părăsi librăria, decât în cazul în care este împrumutat. Această problemă are parte de o soluție însă. Deoarece în 1944 “pergamentul” nu mai permitea spațiu unde să fie trecute plățile de dobândă, autoritățile au decis să extindă spațiul cu ajutorul hârtiei, care poate fi trimisă în Olanda pentru a înregistra și primi plățile restante.

În prezent, obligațiunea este considerată a fi “la purtător”, ceea ce înseamnă că acela care prezintă anexa de hârtie este îndreptățit să primească plățile restante. Ce poveste fantastică! Această obligațiune este dovada clară a sustenabilității capitalismului.

Întorcându-ne în zilele noastre, și noi putem economisi mai eficient decât majoritatea persoanelor pe care le cunoaștem, prin intermediul fondurilor de obligațiuni. Acestea sunt disponibile în valute diferite (RON,EUR, USD), și pot investi în diverse feluri de obligațiuni, guvernamentale, corporative sau municipale.

Universul obligațiunilor este din ce în ce mai mare, iar un management activ al acestora a demonstrat că aduce pe termen mediu și lung un randament superior produselor clasice de economisire, conturi de economii și depozite bancare.

Putem cumpăra și răscumpăra foarte simplu unități de fond ale fondurilor de obligațiuni prin banca favorită, ele fiind cel mai probabil disponibile la aceleași ghișee bancare unde constituim și depozite bancare, sau pe platformele de e-banking ale băncilor.

Apropo de ușurința cu care aceste unități de fond pot fi cumpărate și răscumpărate, diferențele majore între a deține o obligațiune și unități de fond într-un fond de obligațiuni este ca în primul caz avem o singură obligațiune, iar în cel din urmă deținem un portofoliu foarte diversificat de obligațiuni. În primul caz uneori trebuie să așteptăm scadența pentru a ne obține banii înapoi, în cazul fondurilor de obligațiuni primim banii în câteva zile (maxim legal 10 zile). Și sumele necesare sunt diferite, de la 10.000 lei pentru o singură obligațiune, la 50 de LEI/EUR/USD pentru un fond de obligațiuni (în cazul OTP Asset Management România SAI SA).

 

Adrian Anghel, Deputy CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol