În postarea Cristinei despre cele doua Fonduri de investiții OTP Global Mix și OTP Premium Return, ea vorbea despre portofoliile de acțiuni ale acestora. Și bineînțeles despre asemănările și diferențele dintre cele două.

Așa cum spunea Cristina, OTP Global Mix este un fond Multi-asset (diversificat flexibil), în timp ce OTP Premium Return este un fond de Absolute Return (ARIS). Chiar dacă au politici de investiții diferite, efectuează amândouă plasamente în mai multe clase de active. Dacă în cealaltă postare, Cristina analiza portofoliile de acțiuni ale celor două fonduri, acum aș vrea să ne uităm puțin la portofoliile de obligațiuni ale acestora.

După cum știți obligațiunile sunt instrumente cu venit fix,  mult mai puțin volatile decât acțiunile și ajută la reducerea riscului agregat al unui portofoliu.

În ceea ce privește alocarea pe clase de active, în momentul de față OTP Premium Return are o expunere de 65.82% pe obligațiuni și fonduri de obligațiuni în timp ce OTP Global Mix deține 47.54% obligațiuni și fonduri de obligațiuni.

Ambele Fonduri au un rating mediu al portofoliului de obligațiuni situat la nivelul investment grade de BBB-, nivel similar cu cel al României. Cu toate acestea, expunerea pe obligațiuni corporative a fondului OTP Global Mix este de 25.29%, în timp ce în cazul OTP Premium Return aceasta este de 47.67%.
Din punct de vedere al indicatorului Modified Duration pentru portofoliile de obligațiuni ale celor două Fonduri, situația se prezintă astfel: OTP Global Mix – 3.85, iar pentru OTP Premium Return – 3.20.

Regăsiți mai jos o comparație între cele două Fonduri în ceea ce privește Top 25 investiții în obligațiuni la data de 31.10.2017.

După cum se vede, ponderea obligațiunilor în fondul OTP Premium Return este mai mare decât în cazul fondului OTP Global Mix. Acest fapt induce o volatilitate mai mică a acestuia și implicit un control mai ridicat al riscurilor asumate.

Astfel, volatilitatea lui OTP Premium Return este 1.68, iar a lui OTP Global Mix este 3.62.

Pe de altă parte OTP Global Mix înregistrează la data de 15.11.2017 un randament pe ultimul an de 8.83%, în timp ce OTP Premium Return avea calculat la aceeași dată, un randament pe ultimele 12 luni de 5.83%.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098), OTP Premium Return (Aviz ASF 55/26.04.2016), înregistrat în Registrul ASF la nr. ASF CSC06FDIR/400099 și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.