Pe parcursul anului 2017 două dintre cele mai solicitate fonduri de investiții administrate de noi au fost OTP Global Mix și OTP Premium Return. Probabil că atenția specială acordată de clienții noștri acestor două fonduri e datorată credem noi, rețetei de succes: randamente solide, diversificare mare, expunere națională și internațională,  risc mediu, dar nu în ultimul rând alocări în companii ce se bucură de succes și recunoaștere internațională. Regăsiți mai jos evoluția în ultimul an a celor două fonduri de investiții, in paralel.

Aș vrea să punctez astăzi câteva dintre diferențele existențe între cele două fonduri:

OTP Premium Return este un fond de Absolute Return (ARIS) în timp ce OTP Global Mix este un fond Multi-asset (diversificat flexibil) după standardul EFAMA ( The European Fund Classification). OTP Premium Return are o politică de investiții flexibilă, putând investi în diferite clase de active cum ar fi acțiunile, obligațiunile suverane și corporative, certificate index, alte fonduri de investiții și instrumente monetare. Mai mult decât atât, fondul poate deține și poziții short (vânzare) și astfel își propune să performeze indiferent dacă piețele financiare cresc sau scad. Alocarea strategică a fondului va urmări standardul EFAMA al fondurilor cu strategii inovative de tip Absolute Return. Politica de investiții a OTP Premium Return este una oportunistică, încercând să captureze oportunitățile pe termen scurt apărute pe piețele financiare locale și internaționale. Pe de altă parte, așa cum spuneam și mai sus, OTP Global Mix este un fond diversificat care urmărește pe termen lung expunerea pe acțiuni a companiilor cu rezultate financiare solide de pe piețele internaționale de capital, precum și pe instrumente cu venit fix în vederea reducerii volatilității.

În ceea ce privește alocarea pe clase de active, în momentul de față OTP Premium Return deține 28% acțiuni și fonduri de acțiuni și 69% obligațiuni și fonduri de obligațiuni în timp ce OTP Global Mix deține 42% acțiuni și fonduri de acțiuni și 47% obligațiuni și fonduri de obligațiuni.

Ambele portofolii sunt administrate dinamic astfel încât expunerile pe diferite clase de active și/sau diferite companii variază de la un moment la altul.

Regăsiți mai jos o comparație între cele două fonduri în ceea ce privește Top 20 investiții în acțiuni la data de 31.10.2017.

 

Cele două fonduri au Sharpe ratio (randamentul mediu obținut în plus față de rata fără risc pe unitate de volatilitate sau riscul total) și volatilitate diferite.

Sharpe ratio este un indicator care măsoară randamentul raportat la risc, acesta fiind un standard în industria de asset management din întreaga lume. Pentru a înțelege această valoare trebuie să vă imaginați că o investiție fără risc (în cazul nostru o investiție în titluri de stat) are un Sharpe ratio de zero. Cu cât valoarea Sharpe Ratio este mai mare, cu atât randamentul ajustat la risc este mai mare.

Astfel sharpe ratio în cazul lui OTP Premium Return este 3.31, iar cel al lui OTP Global Mix este 3.09.

Pe de altă parte este important să ne uităm și la volatilitate. Volatilitatea este un instrument important în determinarea nivelului de risc al unui instrument financiar. În cazul nostru volatilitatea măsoară de fapt amplitudinea mișcărilor VUAN-ului fondurilor despre care discutăm. Cu cât valoarea volatilității este mai mare cu atât se consideră că respectivul fond este mai riscant.

Astfel, volatilitatea lui OTP Premium Return este 1.68, iar a lui OTP Global Mix este 3.62.

În cazul de față, randamentul ajustat la risc al lui OTP Premium Return este superior celui al lui OTP Global Mix. Pe de altă parte randamentul efectiv înregistrat de OTP Global Mix este mai mare decât randamentul înregistrat de OTP Premium Return.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicită: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098), OTP Premium Return (Aviz ASF 55/26.04.2016), înregistrat în Registrul ASF la nr. ASF CSC06FDIR/400099 și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

 

Cristina Mahika, PhD

Portfolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.